Vreme
VREME 728, 15. decembar 2004. / NAVIGATOR

Navigator:
Jedan impuls, jedan zalogaj

Image

Doskora se mislilo da će, posle cigareta, iz pristojnih restorana na Zapadu biti proterani i mobilni telefoni. Međutim, sada se čini da korišćenje mobilnog telefona za stolom ne samo da neće biti društveno neprihvatljivo već može postati i simbolom nastojanja da se živi zdravo. Ili da se takav život makar oponaša.

Dakle, nakon što su knjige o načinima ishrane koji vam omogućuju da oslabite ili se ugojite zagospodarile listama bestselera, nutricionisti i oni koji se tako predstavljaju otkrili su novi prostor za delovanje. Mobilnu telefoniju i internet.

Shvativši da moderni telefoni imaju sve više mogućnosti (koje retko ko do kraja i ukapira, kamoli da ih koristi), oni su počeli da proizvode softver za kontrolu unošenja i potrošnje kalorija. Najdalje je u celom poslu otišao sajt "Čuvari stasa" (www.weightwatchers.com). Na ovom sajtu se, uz određenu mesečnu pretplatu, nudi programčić koji se instalira u bolje (i malo skuplje) telefone, a koji vam omogućuje da izračunate koliko kalorija unosite u organizam tokom obroka. Postoji čitav spisak jela, pa i menija u restoranima, kako bi račun bio što precizniji, a na korisniku je da bude iskren. Na rashodovanoj strani ubraja vam se svaka fizička aktivnost kojom se troši energija. Program vodi računa o tome kada i kako unosite i trošite i može da vas opomene kada nije trenutak za krempitu. Postoji i "dozvoljeni minus" (odnosno plus), koji se mora „ispeglati" u narednim danima.

U narednim mesecima očekuje se da svoj internet-mobilni program izbaci i Atkins, danas verovatno najpopularniji sistem za regulisanje telesne težine. Atkins se u tu svrhu uortačio sa firmom Digitalna čokolada (www.digitalchocolate.com), inače ekspertima za telefonski softver.

Pored digitalne dijete Digitalna čokolada nudi još nekoliko zanimljivih programa za mobilni telefon, a moj favorit je softver za gitariste koji vaš telefon pretvara u štimalicu za gitaru, metronom, riznicu hvatova, uz mogućnost slaganja melodija.

Postoji i program sa muzikom i animacijama za umirivanje nemirnih beba i astronomski priručnik koji vam pomaže da prepoznate zvezde na vedrom nebu.

Navika da se mobilni telefon nosi sa sobom svuda, čak i tamo gde car ide peške, otvara neslućene mogućnosti. Atraktivni softveri, poput digitalne dijete, navešće mnoge da svoj aparat zamene moćnijim modelom, kao i da više vremena provode na mreži, tako da ruke trljaju i proizvođači i operateri.

Razvoj mobilnih telefona bi, možda, mogao imati i određena ograničenja. Sudovi u Americi, recimo, razmišljaju o oštrijem kažnjavanju onih koji koriste kamere ugrađene u mobilne telefone kako bi pravili tajne snimke. Ne radi se o državnoj špijunaži, već o prostom virenju pod suknju, zurenju u dekolte ili "škljocanju" na nudističkoj plaži. Svi ovi snimci, naravno, ubrzo nađu publiku na internetu. Takvi telefoni bi, zbog svojih mogućnosti, uskoro mogli biti proskribovani na mnogim mestima, baš kao i oštri predmeti u kabinama aviona, te nije nemoguće da proizvođači odustanu od njihovog razvoja iako im je baš dobro krenulo.

Zoran Stanojević