Navigator >

Srbija do Surinama

Da nije nestašnih Novosađana, internet život gradonačelnice Maje Gojković zgasnuo bi dan, dva nakon prvog kruga lokalnih izbora. Od tog doba, naime, datira poslednja promena na njenom relativno neambicioznom (pred)izbornom sajtu www.majagojkovicsrs.com. Reč je o stranicama bez previše sadržaja, retko ažuriranim, ali sa najbitnijim podacima o tada još uvek samo kandidatkinji. U stvari, moglo bi se reći da su pobedu Maje Gojković u Novom Sadu priznali svi, osim njenog rođenog sajta, gde se ona za tu titulu još bori.

Izvesni korisnici interneta, Majini sugrađani, bili su agilniji i nekoliko dana nakon ustoličenja poklonili joj stranice nasamaja.info, na kojima se na, uslovno rečeno, satiričan način bave novom gradonačelnicom. Sam po sebi, sadržaj nije ništa naročito, baziran je na "minulom radu", budući da Maja u tih nekoliko dana (od pobede do postavljanja sajta) nije stigla bogzna šta inspirativno da uradi.

Gledano čisto sa stanovišta interneta, takav sajt je sasvim legitiman. Na internetu svako ima pravo o svakome da iznese kakvo god hoće mišljenje, utemeljeno ili ne, vodeći računa samo o tome da se ne nađe pod istom zakonskom kapom sa onim kome se izruguje, za slučaj da uvređena strana odluči da tuži. Onaj koji pristupa sadržaju to ne primećuje budući da mu se sličnom brzinom otvaraju stranice sa servera u njegovom gradu, kao i one sa druge strane sveta.

Autor gorepomenutog izrugujućeg sajta iskoristio je mogućnost redirekcije i kod novosadskog provajdera NeoBee na adresi nasamaja.on.neobee.net postavio prezentaciju koja se tu (na radost istomišljenika) nekoliko dana šepurila da bi je provajder potom ukinuo. Ovo je izazvalo malu buru među korisnicima interneta (vidi forume B92 i RTS-a), gde jedan broj smatra da se radi o gušenju slobode izražavanja, dok drugi potez provajdera zdušno podržava. Sam provajder, NeoBee, pozvao se na svoje pravo da neregularno prijavljene sadržaje skloni sa sajta (a ova prezentacija prijavljena je pod nepostojećim imenom i bez JMBG-a, što je, kao, uslov kod tog provajdera).

NeoBee-ju se ne može poreći pravo da skida sa svog servera sadržaje za koje misli da mu mogu napraviti problem (takve klauzule obično stoje i u ugovorima o hostovanju), ali je ovde, valjda u cilju da opravda nepopularan potez, reagovao malo nervoznije. Priznanje da ih je uhvatio zort od moguće tužbe (a možda je bilo i realnih pretnji) kudikamo je poštenije od vađenja na nepravilnu registraciju, koju su uzgred budi rečeno, sami omogućili.

Ako je skidanje sadržaja inicirano od strane radikala ili Maje i njenog tima, gluplja stvar im nije mogla pasti na pamet, sem ukoliko im cilj nije bio da reklamiraju sajt. Skidanje sajta izazvalo je veliko interesovanje medija, što je bio povod da se zainteresovanima ponude adrese na kojima se isti sadržaj može bez smetnji čitati (npr. totalwebsitehost.com ili nasa-maja.co.sr, registrovan u Surinamu!) budući da se serveri nalaze u Americi (Čikago), van domašaja „duge ruke radikala". Kao i obično u takvim situacijama, malo ko je odoleo da ne pogleda.

Da je sreće, ovu iznenadnu popularnost iskoristile bi sve strane. Maja da oživi svoj sajt radi komunikacije sa sugrađanima (isto bi mogao i Nenad Bogdanović čiji sajt jedva da daje znake života nakon izbora), kao i gradska opozicija (politička i građanska). Zapravo, u aktivnost potonjih ne treba sumnjati.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net