TV manijak >

Kitance za propusnice

Neobičnu dijagnozu protekle nedelje dobio sam u emisiji "Siti" na TV Pinku. Natrćena voditeljka je uspijajući se najavila priloge sa Festivala u Budvi, sa Exita i proslave pobede Borisa Tadića. Protekla nedelja je, prema "Sitiju" obilovala "kvalitetnim događanjima". Ako cela naša nedeljna realnost može da se upakuje u ružičastih pet minuta, onda nema razloga za brigu.

Ipak, situacija je malo komplikovanija. Putem emisije "Srbija danas" na RTS-u saznali smo neke od detalja vezanih za vizni režim sa Rumunijom. Istočni susedi su nam uveli vize, znači zbogom švercu naš nasušni. Da vest ne bi delovala strašno, jer smo se Rumunima uvek podsmevali, objasnili su nam da se ne radi o pravim vizama već o potvrdama (rumunski se kaže "kitanca"), koje dobijemo na granici, pa posle platimo tridesetak evra . Uveli smo i mi Rumunima vize, tačnije ne prave vize, već turističke propusnice na mesec dana. Kitance za propusnice, tante za kukuriku, tek – nema slobodnog švrljanja preko granice, kapije Istoka polako se zatvaraju.

Ove nedelje su se pred sudijama pojavili i Sadam Husein i Slobodan Milošević. Sadamu se sudi u domovini, dobro tu su Amerikanci, ali dobio je ono što svi haški optuženici traže – suđenje pred domaćim sudom. Sloba se žalio na zdravlje, čeka se njegov oporavak pa da krene odbrana. Za to vreme u Srbiji počinje novi krug rasprava oko izručenja četiri generala sa optužnice, a zlobnici kažu da će zbog toga pasti Koštuničina vlada. Ne znam u kojoj fazi suđenja se nalazi Sadam, ali deluje mirno, među svojima je. Primetan je interes vodećih arapskih medija za Slobin proces, uče ljudi zanat.

U nedelju je Čedomir Jovanović prodefilovao kroz dva tv-kanala. Prvo je sa familijom i prijateljima odradio Pink ("3 pa 1"), a zatim solo nastupio u "Utisku nedelje" na TV B92. Priznajem da me zbunjuje ova medijska mini ofanziva, jer sam o tom čoveku čuo toliko podataka, glasina i laži, da je i deset emisija malo za razjašnjenje. Postoji utisak da je Čedomir Jovanović danas meta različitih napada, tako da sam prirodno osetio simpatiju prema progonjenom, koji nema priliku da na optužbe adekvatno odgovori. S druge strane, Čedomir Jovanović se danas ponovo nalazi u ulozi čuvara vatre, što nije uloga političara, već revolucionara. Skrajnut u sopstvenoj partiji, gurnut u prinudnu ili svojevoljnu izolaciju, on, svesno ili ne, ostaje maskota svih pobeda i poraza 5. oktobra. Iskreno, najviše bih se obradovao kada bi Čedina kampanja bila odgovor na ničim izazvanu kandidaturu gospodina Vuksanovića za mesto gradonačelnika Beograda. Smorio me ceduljicama u sandučetu, bilbordima i fotografijama u kojima pokazuje kameleonsku veštinu mimikrije, ili parodiju Vudija Alena iz filma Zelig. Čovek koji pristaje na svakoj slici i u svakoj partiji, nevidljiv dok stvari ne krenu loše. Pecaroš, komšija, basketaš bez ekipe, vlasnik Perišićevog pečata kojim je mahao nakon rascepa. Tada nestaje sa slike i pojavljuje se na sledećoj. Eto, bio bi to dobar izbor – Vuksa ili Čeda.

Nije onda bez razloga ona sekta što klonira ljude u međunarodnim vodama upravo sada našla da okupi svoja četiri člana u Sava centru. Pričalo se da će jedno od klonirane dece biti rođeno baš kod nas, ali nešto se to kloniranje oteglo. Pošto mi nemamo izlaz na more, možda su mislili na Crnu Goru, šta znam ja – ne voze valjda svi ti brodovi i gliseri samo cigare u Italiju. Taj doktor što klonira je Italijan, a ovi realijanci (valjda sam dobro upamtio) po oblačenju mi izgledaju duboko u fazonu osamdesetih. Frajer u svemirskoj odeći sa talismanom i frizurom, kao da je bubnjar iz Kajdžagugu, a cica sa rusom kosom dođe kao pomoćni vokal. Zar nam nisu dovoljni bili Partija prirodnog zakona, Zona sumraka, Vidovita Zorka, grupa 69, pa smo uvezli frikove iz inostranstva, sa akcentom kao iz serije Alo, alo. Uvek sam verovao da Srbija ima tapiju na izvoz opskurnih likova, ali taj uvozni lobi, što ga pominje Bogoljub, hoće da uništi još jednu uspešnu domaću privrednu granu. Zato kličem, kupujmo maglu, ali domaću, nemojte da nam tamo neki belosvetski, da ne kažem belosvemirski, prodaju uvoznu.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST