Scena

 

Violent Femmes u Beogradu

Violent Femmes, koji će svoj beogradski koncert održati u nedelju 25. aprila u SKC-u, spada u najvažnije sastave minirevolucije koja se odigrala u američkom rok andergraundu tokom osamdesetih iz koje su izašli REM, Husker Du, The Replacements i ostali bendovi koji su udarili temelje kasnijoj pojavi "grandž" generacije. Legenda kaže da ih je zapazila Krisi Hajnd kako sviraju na ulici rodnog Milvokija, i oduševljeno ih pozvala da sviraju kao predgrupa The Pretendersima. Ostalo je, zaista, legenda…

Debi album Violent Femmesa, opisivan kao ključni prevratnički album cele generacije koja je odrasla pod Reganom, postao je vremenom jedan od velikih fenomena rok diskografije uopšte. Pesme kao što su Blister in the Sun, Add It Up ili Gone Daddy Gone, nisu samo na najbolji način izrazile izgubljenost i gnev mnogih marginalaca već su učvrstile ovo izdanje u svesti potencijalnih kupaca kao ploču koju obavezno treba imati u kući, zlu ne trebalo. Dvadeset godina posle izlaska ovaj album je zvanično jedini album u istoriji pop muzike koji je dosegao platinasti tiraž, a da pritom nijednom nije ušao na "Bilbordovu" listu najprodavanijih!

Upravo ovaj jubilej Violent Femmes su iskoristili da krenu na još jednu od mnogobrojnih i svuda rado očekivanih svetskih turneja, u svom originalnom sastavu – Gordon Gano, Brajan Riči i Viktor de Lorenco. Njihov razbarušeni stil postao je legenda, a koncertni nastupi veličanstvena svetkovina mladalačke ogorčenosti – uostalom, ko još želi da odraste?

"Pančevac", Galerija, strip

List "Pančevac", lokalni nedeljnik iz Pančeva, ovog aprila je proslavio 135 godina postojanja. Najtiražniji lokalni list u zemlji, i najstariji (živi) nedeljnik, došao je na ideju da jubilej obeleži rok koncertom na kojem su nastupili novinari i saradnici lista (!), ali i tako što će svoje prostorije proglasiti "Otvorenom galerijom", koju će znatiželjnici i svi zainteresovani moći da posete svakodnevno, pa i u vreme dok se priprema novi broj! Čast da ovaj prostor otvore dobili su upravo strip crtači, izložbom stripova na temu štampanog novinarstva. To možda i nije iznenađenje s obzirom na vrlo živu i zanimljivu scenu alternativnog stripa u ovom gradu, i inostranim prijateljima koji u grad na Tamišu dolaze u priličnom broju, naročito tokom trajanja strip festivala GRRR!. Ovonedeljni broj "Pančevca" objavljuje prvi put i "strip dodatak", u kojem su sabrani radovi predstavljeni na izložbi, i specijalno kreirani ovim povodom – među zastupljenim autorima su Aleksandar Zograf, Wostok, Maja Veselinović, Vuk Palibrk, i čitav niz autora među kojima i gosti iz inostranstva – britanska crtačica Li Kenedi i italijanski autor Đanluka Kostatini.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST