Feng šui >

Harmonija sa okruženjem

Zapadni čovek suočen sa ekološkim i duhovnim zagađenjem sve češće pribegava receptima iz istočnjačke tradicije. Poslednja takva "novotarija", feng šui, trenutno doživljava ekspanziju i privlači veliku pažnju

Feng šui je stara kineska mudrost življenja u skladu sa okruženjem. To je tehnika stara 4000 godina koja daje niz pravila kako da čovek uredi svoj životni prostor da bi živeo u harmoniji sa svojom okolinom i iz nje crpeo pozitivnu životvornu energiju. Kinezi veruju da feng šui može uvećati čovekovu sreću, privući šanse za napredak, poboljšati zdravlje i rešiti mnoge probleme. To nije ni okultna nauka ni religija i ne zahteva nikakvu fanatičnu veru, niti specijalne parapsihološke sposobnosti. Feng šui je tehnika uređenja doma ili poslovnog prostora, metod kreiranja okruženja pravilnim raspoređivanjem prostorija i nameštaja.

Kinezi veruju da su univerzum i naše okruženje prepuni nevidljivih, ali snažnih energetskih sila, simbolično nazvanih "Zmajevim kosmičkim dahom" ili "či" energijom. Neke od tih sila su pozitivne, a neke veoma štetne. One čoveku mogu doneti sreću ili propast, zdravlje ili bolest, bogatstvo ili siromaštvo. Primenom feng šuia čovek treba da aktivira i zadrži u svom životnom prostoru dobru energiju, "šeng či". U blagodetima doma u kome se generiše "šeng či" uživaće svi članovi porodice. Njemu nasuprot stoji negativna, ubitačna energija, "šar či", koja može izazvati veliku nesreću, pa čak i smrt. Ona nastaje od raznih oblika i struktura koje je stvorila priroda ili su delo ljudskih ruku. Feng šui uči kako da se prepoznaju izvori takvih otrovnih energetskih "strela" i kako da se njihovo dejstvo neutrališe ili smanji.

Važno je da vaš dom ne trpi udar neke izrazito negativne strele kao što su uglovi visokih susednih zgrada, nadvožnjaci, tornjevi, raskrsnice, trafo-stanice, groblja, deponije. Izbegnite i štetno zračenje u sopstvenom domu kao što su tavanske grede, komplikovana stepeništa, oštre i preteće ivice nameštaja, stubova ili greda, zastrašujuće slike i skulpture koje asociraju na patnju i smrt, bez obzira na njihovu umetničku vrednost.

U osnovi feng šuia je drevna istočnjačka filozofija, jin-jang kosmologija, o jedinstvu suprotnosti koje prožimaju univerzum. Jin i jang su oprečne energije koje čine suštinu kosmosa. Kada su one u ravnoteži proizvode harmoniju, a kada se ta ravnoteža poremeti nastaju problemi. Jang je energija svetlosti, Sunca, života, jin je tama, Mesec, smrt. Jang je aktivnost, muško, toplo, zvuk, snažno, jin je pasivnost, žensko, muk, slabo. Obe ove sile su u stalnoj interakciji i ne postoje jedna bez druge.

Feng šui uči da je u domovima i poslovnim prostorijama potrebna blaga dominacija aktivirajuće jang energije, ali ona ne sme da u potpunosti nadjača jin. Ako previše naraste, prestaje da postoji. U vašem domu obezbedite više jang energije u sobama u kojima su deca ili bolesnici, jer ona donosi rast i životnu snagu. U prostorijama koje služe za odmor i u spavaćim sobama poželjna je dominacija jin energije, ali pažljivo odmerene da se ne uništi jang. Zamislite spavaću sobu sa crvenim zidovima (crvena je izrazito jang boja). Teško da bi u njoj mogli da se odmorite ili naspavate! Za spavaću sobu bolje je izabrati jin varijantu – tamnije, relaksirajuće boje (možda plava), manje svetlosti, tišina. Previše jin energije u domu u kome se živi može dovesti do apatije, nesreće, bolesti i smrti.

Da biste primenili feng šui, ne morate ulaziti u komplikovanu jin-jang filozofiju, kao što ne morate da završite medicinu da biste uzimali terapiju koju vam prepisuje lekar kada ste bolesni.


 

Feng šui aksiomi

Suština feng šuija je jednostavna i ima nekoliko važnih aksioma koje treba bez pogovora prihvatiti:

1. Dozvolite da u vaš dom uđe dovoljna količina treperave, čiste životne energije. Obezbedite dovoljno sunčeve svetlosti, adekvatno veštačko osvetljenje, čist vazduh. Stalnim provetravanjem, održavanjem higijene, pravilnim izborom boja mebla, zavesa, tepiha po prostorijama različite namene obezbedićete stalni protok pozitivne, "šeng či" energije.

2. Unesite u kuću biljke. Cveće u saksijama i u vazi, pa čak i veštačko cveće ima izuzetno dobar efekat na ukućane. Ako ste u mogućnosti, nabavite kućnog ljubimca, jer on uvećava energiju života.

3. Popravite sva oštećenja i pukotine na zidovima, u parketu, na nameštaju. Redovno izbacujte smeće. Oslobodite se starudija, krša, polomljenih i pokvarenih stvari jer one skupljaju negativnu energiju. Mračni, neuredni, vlažni prostori pretrpani stvarima stvaraju atmosferu teskobe i bolesti i privlače nesreću.

4. Ne unosite u svoj dom preparirane životinje, suvo cveće, bolesne, uvenule biljke – one simbolizuju smrt i nesreću.

5. Popravite svoje vodovodne instalacije, naročito ako ispuštaju neprijatne mirise. Zadah je smrtonosna strela. Posebno vodite računa o higijeni kupatila i WC-a i uvek držite spuštenu dasku na WC šolji.

6. Neka vaš nameštaj bude zaobljenih ivica i funkcionalan. Oštre ivice ili asimetrični komadi nameštaja takođe emituju "otrovne" strele. Smeli, futuristički dizajneri nameštaja očigledno ne poznaju feng šui! Njihova dela nepravilnih ivica mogu biti zanimljivi eksponati, ali ih izbegavajte u svom domu, jer mogu biti odašiljači negativne energije.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

 

 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net