Lik i delo >

Suzana Šulejić

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova

Čime se istakla: Suzana Šulejić je 6. marta 2004. postala prva žena pomoćnik ministra policije u 193 godine dugoj istoriji tog Ministarstva. Za to postavljenje saznalo se šest dana kasnije, kada je portparol MUP-a Srbije Vladan Čolić objasnio da su, od osnivanja MUP-a 1811. godine, žene bile na pojedinim višim funkcijama u tom Ministarstvu, uključujući čelna mesta u pojedinim službama i načelništvima, ali nikad na tako visokoj poziciji.

Kako je u policiji prihvaćeno njeno imenovanje: Sa umerenom dozom čuđenja.

Zašto: Ništa lično, u prvim reakcijama. Očekivalo se da će na tu poziciju doći neko iz službe. A i žena na tako visokom položaju u tradicionalno muškoj oblasti... Prema nekim nezvaničnim informacijama, pri tom, Suzana Šulejić biće samo prva u nizu žena koje će, u aktuelnoj reorganizaciji policije, doći na rukovodeći položaj. Od 38.519 zaposlenih u MUP-u, 7216 su žene, od čega najviše u obrazovnim ustanovama koje školuju kadrove za potrebe MUP-a.

Čime će se baviti: Pomoćnica Dragana Jočića brinuće o policijskom školstvu i kontroli zakonitosti rada Ministarstva unutrašnjih poslova. Zajedno sa pukovnikom Ivanom Đorđevićem biće zadužena za međunarodnu saradnju sa policijskim i bezbednosnim službama i organizacijama.

Čime se preporučila: Pre dolaska na novu funkciju, bila je pomoćnik sekretara republičkog Sekretarijata za zakonodavstvo, u Sektoru za finansije i imovinsko-pravne poslove.

Zanimljivost: Sekretar Sekretarijata za zakonodavstvo u to vreme bila je Biserka Živković, supruga bivšeg premijera Zorana Živkovića.

A pre: Suzana Šulejić rođena je 2. februara 1958. godine u Zrenjaninu. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1983. godine. Stručni ispit za rad u organima državne uprave položila je 1989, a pravosudni ispit 1996. godine. Tokom poslediplomskih studija, u oktobru 2003, završila specijalistički kurs "Budžetski postupak i kontrola budžeta" u organizaciji Pravnog fakulteta i Ministarstva finansija i ekonomije, navodi se u njenoj zvaničnoj biografiji.

Jezik: Engleski.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

 

 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net