Demokratska stranka >

Manjak aspirina

Vidno neraspoložen, Boris Tadić je prvo zatražio čašu vode. Pola sata kasnije, izrazio je zadovoljstvo i optimizam. Malo nakon toga, rekao je da ide da popije aspirin. Atmosfera tokom izborne noći u DS-u u potpunosti je odgovarala Tadićevom psihofizičkom stanju: najpre tmurna, potom ekstatična, a u konačnom zbiru nikom jasna

OPTIMIST: Boris Tadić

Kada je nosilac izborne liste Demokratske stranke 28. decembra uveče ušao u prepune prostorije stranke, činilo se da te izborne noći u Krunskoj 69 neće biti slavlja. Prva rečenica koju je neuobičajeno bled i vidno nervozan izgovorio Boris Tadić bila je: "Mogu li da dobijem čašu vode?". Bilo je 22 časa i 19 minuta. Nekih pola sata kasnije, kada se već oporavljen i nimalo bled obratio prisutnima, malo je onih koji su očekivali da će se to obraćanje bazirati na tezi da je "sada jasno da bez Demokratske strane nema, niti će biti demokratske vlade" i na ocenama da je postignut izborni rezultat "dobar, veoma dobar". Tadićevo dobro raspoloženje u tom trenutku delile su, kako se čini, i stranačke kolege – međusobno komunicirajući osmesima i pobednički podignutim palčevima, čak su i nezvanično tvrdili da su "jako zadovoljni" i da je pravo čudo što "vi novinari dižete frku". Ipak, kada se gužva malo raščistila, isti taj radosni nosilac izborne liste je na pitanje šta će sad, odgovorio: "Idem da popijem aspirin."

Što se tiče predstavnika stranaka pridruženih DS-u na izbornoj listi, "bratske" stranke su bratski podelile i emocije u vezi s rezultatima. Predsednik GSS-a Goran Svilanović decidirano je ustvrdio da su "jedini pobednici ovih izbora DS i SPO", a Tadićevo obraćanje propratio je uzvikom "Bravo, Borise!". Nešto skeptičniji bio je predsednik DC-a Dragoljub Mićunović: u kratkom razgovoru za "Vreme" istakao je da je "zadovoljan utoliko što su demokratske partije opstale i to kao nezaobilazan politički činilac", ali da je "ipak očekivao više". No, kako su na takve i slične (vrlo retke) konstatacije čak i najviši funkcioneri nezvanično isticali tezu "gde smo bili pre dve nedelje, ovo je super", bilo je jasno da mesta razočaranju neće biti. Bar ne na adresi Demokratske stranke. I bar ne javno.

Tokom izborne noći, prostorije DS-a izgledale su bar isto toliko haotično koliko i emocije nosioca liste, kandidata na listi i stranačkih kolega. Skučen prostor, malo stolica (među kojima je pet bilo rezervisano za pripadnike obezbeđenja, ali su momci ipak ustupali mesta ukoliko ih lepo zamolite), kontradiktorne informacije sa svih strana. Da zlo bude veće, demokratama se ni posluženje nije baš "primilo": više od sto prisutnih posluženo je s nekoliko flaša kisele vode i fante, kao i s dva tanjira rolovanog mesa i ćevapa. Informacije radi, takvo kakvo je bilo, posluženje je "planulo" za tačno deset minuta (merili smo!). Da li je bar aspirina bilo u dovoljnoj količini, za sada nije poznato.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST