Marketing >

Politički marketing je opasan posao

Otkako je demokratije, otvorilo se mnošvo agencija za odnose s javnošću i potekla je bujica PiArica i portparolki. Ovih dana jedan Britanac pokušava da smesti u školsku klupu ovu prilično raznorodnu, ali veselu družinu

U REGIONU OD 1999: Džon Dalton

Marketinška agencija Meken Erikson je prošle nedelje u Beogradu najavila otvaranje prve međunarodne škole za odnose sa javnošću, Londonske škole PR-a (LSPR), u saradnji sa savetodavnom agencijom SPEM Komunikacijska skupina, vlasnikom franšize LSPR-a za Jugoistočnu Evropu. Džon Dalton, direktor i osnivač londonske škole, kaže za "Vreme" da je rast ove komunikacijske grane fantastičan, bez obzira na to što su odnosi sa javnošću Srbiji u "u ranoj fazi, da ne kažem u stadijumu embriona".

Britanski stručnjak za odnose s javnošću, između ostalog i diplomirani biohemičar, naglašava da "dobar korporativni PR treba da bude nevidljiv, iznad svega". Odbija da komentariše stranačke predizborne kampanje i njihove portparole, mada kaže da "nekim državama manje treba PR, a nekim drugim više...".

"VREME": Londonska škola PR-a nije nepoznata u ex-YU zemljama. Kakvo je bilo interesovanje za LSPR kod naših suseda?

DžON DALTON: Međunarodna londonska škola je prisutna u regionu od 1999. godine, diplome je dobilo stotine studenata iz Slovenije, Hrvatske i BiH. Slovenija je bila moja prva licenca, što se pokazalo kao dobar izbor u svakom smislu. Iskustva iz ovih zemalja veoma su pozitivna, navešću samo jedan primer: 30 odsto vrhunskih slovenačkih korporativnih menadžera završilo je LSPR. Prednost međunarodne škole je u tome što ako je neko nezadovoljan može direktno da me kontaktira u Londonu, lako me je naći na internetu i doći do mog broja mobilnog telefona. Uopšte ne oklevam da u tim slučajevima idem u inspekciju ili čak ugasim licencu ukoliko nisu zadovoljeni principi i standardi brenda. Održavam sa svima kontakt i to je dobra formula, mnogo putujem, upoznajem novinare, uživam u predavanju...

Što se Srbije tiče, moj glavni partner je "Meken Erikson", a prvi seminar LSPR-a biće održan u februaru u Mariboru, u Sloveniji, a zatim i u Beogradu. Ljudi su ovde pametni i veoma obrazovani, i drago mi je da ovde imamo međunarodnu školu. Ovde mnogo toga mogu da naučim, to je dvosmeran proces. Iako čvrsto verujemo u našu metodologiju, primenjujemo i princip lokalizacije. Posetio sam nekoliko kompanija – Delta je impresivna...

Koju vrstu edukacije nudu škola čiji ste osnivač?

Londonska škola PR-a je osnovana 1992. godine i deo je medijske grupe "Dejvid Gejm, koja nudi obrazovanje u oblasti medija, uključujući prodaju, novinarstvo, fotografiju i informacijske tehnologije. U Londonu danas imamo jaku konkurenciju za koju verujem da je zdrava i da nas motiviše da budemo bolji. Naša metodologija lako može da se replicira, i to je poenta – imamo know how, imamo mehanizam po kojem poslujemo sa uglavnom profitabilnim franšizama. Prisutni smo u Aziji, razvijamo tržište Južne Amerike, imamo franšizu u Češkoj, Turskoj, Poljskoj, Rusiji, i kao što sam već napomenuo u susednim zemljama. Školovanje u regionu uspešno je završilo 18 generacija polaznika, i to osam u Hrvatskoj, šest u Sloveniji i četiri u Bosni i Hercegovini, a međunarodne sertifikate dobilo je već više od 450 polaznika.

Budućim polaznicima nudimo intelektualni kapital i brend, know how, dajemo im materijal koji se prevodi, preporučujemo literatururu, ispitujemo ih i na kraju uručujemo diplomu iz Londona. Imamo svu akademsku kontrolu, a partnerima prepuštamo fleksibilnost u prevodu i pristupu određenim predmetima... Lokalizacija je veoma važna i zato imam puno poverenje u partnere na terenu. Preporučujemo udžbenike po anglosaksonskom konceptu, a poznato je da su Velika Britanija i SAD vodeće zemlje u odnosima sa javnošću.

Kada će zazvoniti prvo zvono ove škole u Srbiji i kome je kurs namenjen?

Prvi seminar biće održan u aprilu 2004. godine. Pitanje predavača je veoma važno, jer škola je dobra onoliko koliko su dobri njeni predavači. Moj tim i ja ćemo svakako biti predavači, kao i kolege iz SPEM-a iz Slovenije, koje su veoma iskusne. Angažovaćemo predavače iz lokalne sredine kao što je direktor "Meken Eriksona" i ostalih velikih kompanija, ljude koji su se dokazali u svojoj struci, menadžere iz svetskih poznatih kompanija. Ujedno, mešavina vodećih profesionalaca koji su postigli izuzetan uspeh u praksi zarad pravog balansa teorije i prakse...

Što se tiče studenata, pretežno se obraćamo korporativnim menadžerima, novinarima i drugima koji se bave PR-om. Školarina za tromesečni seminar još nije utvrđena, ali kretaće se negde između 700-900 evra. Diploma LSPR-a znači značajno poboljšanje baze znanja, odličan međunarodni kontekst i perspektive, i ključno – samopouzdanje.

Da li ćete ponuditi svoje usluge i državnoj administraciji ili političkim strankama?

Da, verovatno hoćemo. Moram da naglasim da još ne poznajem dobro ovo tržište da bih mogao da određujem uslove, tako da se oslanjam na partnere po tom pitanju. Ali, mi ne pokrivamo oblast političkog PR-a, namerno se držimo van toga jer je politički konsalting opasan posao, naročito u zemljama kao što je Rusija. Prednost dajemo korporativnom PR-u, što znači da mi menadžere podučavamo kako da steknu i zadrže reputaciju. Slažem se i da državi treba dobra reputacija – neke umeju da je steknu i zadrže, a druge je potrebno podučavati. Ako moji partneri odluče da treba pristupiti državnim službama onda ćemo to i uraditi, ali nećemo specijalno nuditi naše usluge ili lobirati.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST