Milun Vasić >

Preletači i udavače

"Srbija pred izborom"; "Vreme" br. 672

U istoriji našeg političkog života dešavalo se da čovek napusti stranku, ode u neku drugu i ostvari neki svoj, najčešće jako sebičan cilj. Dešavalo se, skoro uvek, da taj čovek svoj čin obrazloži jako ozbiljno i principijelno: "Moja bivša stranka je izneverila svoj program, a načela programa moje buduće stranke su mi ionako oduvek bila bliža srcu. Ovo činim u interesu svojih birača, svog grada, Srbije... Ne, nisam tražio ništa i nisam ništa uzeo." Dešavalo se, isto tako, da tog čoveka ostali akteri političkog života, pa i sami birači pogrdno nazovu "preletačem". Dešavalo se, skoro uvek, da "preletač" ne donese neku vajdu svojoj novoj stranci. Dešavalo se, vrlo često, da joj donese štetu i napusti je na prvoj krivini.

Ono što se nije dešavalo je da stranka napusti čoveka, preleti u drugu stranku, javnosti pokloni objašnjenja koja smo već naveli i dovede do posledica koje smo, kod jadnih "preletača", već više puta videli.

Tako dolazimo do novog fenomena našeg političkog života krštenog kao "fenomen udavače". Ovaj termin nije pogrdan sui generis, ali sufiks vuče ka pežorativnosti. Udavača nije "devojka na udaju", "mlada", "nevesta", već više nešto kao "prestarela mlada", "očajnica", "polovnjača" koja po svaku cenu mora da nađe đuvegiju. Što pre.

Ova pojava svakako ima politički legitimitet. U politič(ars)kom sistemu vrednosti vrhunski uspeh je doći do vlasti i ostati u njoj. Šta ko radi, sebi radi, pa treba prepustiti ocenu o tome biračima.

Ono što smeta dobrom ukusu, zagađuje javnu atmosferu i potpomaže opasnoj magli u medijima i glavama su objašnjenja kojih smo se naslušali ovih dana.

Molim vas, "udavače", udajte se bez krupnih reči!

Neka mi narodnjaci i socijaldemokrati ne objašnjavaju svoje programske sličnosti i neka liberali ne hrle u zagrljaj socijalista sve govoreći da je reč o zajedničkom programskom nastupu!

I neka "udavače" na venčanju ne oblače belo, jer je ta boja rezervisana za one mlade koje u brak stupaju kao device. A đuvegijama, jakim strankama koje ovom prilikom ljubim u skut i u ruku, neka je Bog u pomoći!


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

 

 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net