Modni kroki - oktobar >

14. Tehnomarket Evropa Fashion Week

Kaput iz autorske kolekcije za jesen–zimu 2003/04 "Tako nesavršena" profesorke Dode Komad zaštitni je znak aktuelne Nedelje mode

(2127. oktobra u Beogradu: Hotel Beograd Interkontinental, Aero klub, Muzej primenjenih umetnosti, Sava centar, Vila "Jelena")

"Tako nesavršena" Doda Komad

U Hotelu Interkontinental gradonačelnica Beograda Radmila Hrustanović otvorila je 21. oktobra četrnaesti Tehno Market Evropa Fashion Week, modnu manifestaciju sa višegodišnjom tradicijom u organizaciji modnog studija Click. Tokom osam dana publici se predstavilo oko četrdeset dizajnera u okviru dvadeset šest modnih revija, performansa i izložbenih prostora.

Među autorima kolekcija našao se nemali broj dizajnera koji su svoju afirmaciju i publicitet svojevremeno stekli upravo učešćem u ovoj manifestaciji, a sada stiču reputaciju u svetskim modnim centrima i na prestižnim umetničkim akademijama.

Čast da otvori program četrnaeste Nedelje mode ovog puta pripala je Suzani Perić, koja nekoliko godina uspešno radi i boravi u Nemačkoj, i diplomcima sa Kraljevske akademije primenjenih umetnosti u Antverpenu – Ulriki Ratz, Jan-Janu Van Esscheu i Slobodanu Mihajloviću.

U okviru osmodnevnog programa nastupili su gosti iz Slovenije (V.O.O.D.O.O.), Italije (Iva Stefanović, San Pellegrino, Chicco i drugi), a ovdašnje modne kuće predstavljali su Passage (Nataša Šarić), Trikotaža Ivković, Todor, Stig, Marcello fashion (Sonja Krstić, Bojan Milisavljević i Lidija Stanojević), Kluz, ISIDORA S, Exception (Darko Kostić i Giorgio Rossi) i OOOPS. Tu su još bili i samostalni dizajner Jelena Vukosavljević i, po tradiciji manifestacije, diplomci Fakulteta primenjenih umetnosti, a u okviru programa "Nove tendencije" svoje kolekcije predstavili su Srđa Vekić, Katarina Puzić i Tamara Kostić.

Jedan od najzapaženijih modnih događaja – kako po autentičnasti tako i po reakciji publike – bile su revije profesorke na FPU u Beogradu i dizajnerke Dode Komad i njene studentkinje Roksande Ilinčić, koja nakon završetka studija u Beogradu i magistrature na engleskoj akademiji "St. Martins", živi i radi u Londonu. Kaput iz autorske kolekcije za jesen–zimu 2003/04 "Tako nesavršena" Dode Komad upravo je i bio zaštitni znak Nedelje mode. Njena

Diplomac FPU: Ana Vasiljević

kolekcija unikatnih modela od prirodnih materijala može se opisati kao težnja za očuvanjem posebnosti kroz stvaralačko traganje i igru, putujući vremenom i prostorom, sa slobodom i toplinom kao temeljnim vrednostima. "Kolekcija je krojena i šivena ručno, bez ičije pomoći. To su modeli koje sam imala u mašti godinama. Ali, pošto sam sada sama, nisam vezana ni za jednu modnu kuću, prosto sam htela da neku svoju viziju žene, bez ikakvih kompromisa, pokažem ovom gradu. Mislim da on to zaslužuje", kaže profesorka Komad.

Roksanda Ilinčić se predstavila kolekcijom za proleće–leto 2004, nedavno prikazanom i na londonskoj nedelji mode. Inspiraciju je našla u Kings Krosu – delu Londona poznatom po kontradiktornostima: smešten oko jedne od glavnih železničkih stanica, središte je popularnih avangardnih klubova, baletskih škola, u blizini je najveće londonske biblioteke i kao takvo omiljeno je mesto raznih individualaca. Koncept kreatorke sastoji se u spajanju od "neuglednog i ružnog" do romantičnog i sofisticiranog. Kontrast je dočaran i u kombinovanju materijala – kako u punoći tako i nameni. Silueta prati liniju tela, boje su bela i crna s plavim nijansama, sa puno detalja i intrigantnih kaiševa.

Jedna od najznačajnih karakteristika Nedelje mode, uz težnju da održava kontinuitet u kontaktu između već zvučnih imena i publike, jeste i pružanje mogućnosti mladim neafirmisanim autorima da prikažu svoj rad. Ovog puta taj publicitet je dobilo jedanaest diplomaca u klasi profesorke Dode Komad. U raznolikim kompozicijama, koloritima, senzibilitetima, istraživanjima, porukama i viđenjima estetike, pokazali su izvesnu zrelost za svoj uzrast i pokušali da budu dosledni svojoj ideji.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST