Dragana Kovačić, kustos >

Izvolite u Atrijum

"Nečastivi u DSS-u"; br.665

Makar i uzgredno izrečena opaska da "Narodni muzej decenijama nije kupio nijednu sliku." (Svetlana Stojanović, DSS) je netačna. Molila bih gđu Stojanović da češće posećuje Narodni muzej, da se učlani u Društvo prijatelja Narodnog muzeja (neka u tom smislu uspostavi kontakt sa gdinom Davidom Lauferom) ne bi li joj ova, najznačajnija muzejska institucija u našoj zemlji postala malo bliža, kada se već kulturom tako usrdno bavi.

Što se tiče otkupa dela umetničke i kulturne vrednosti u poslednjih nekoliko decenija mogu da, sa malo više odgovornosti, ukažem gđi Stojanović na lako proverljivu činjenicu da je u proteklih nekoliko decenija za Narodni muzej otkupljeno više desetina predmeta. Da li je dosadašnja otkupna politika i dinamika bila zadovoljavajuća, drugi je problem.

Ujedno, pozivam još jednom gđu Stojanović da u narednim mesecima poseti Atrijum Narodnog muzeja na Trgu Republike 1 u Beogradu, gde će kroz seriju izložbi javnosti biti prikazane najznačajnije akvizicije u poslednjih nekoliko godina.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST