Meridijani

Rim: Mađarski zahtev EU-u

Premijer Mađarske Peter Međeši izjavio je, na Međuvladinoj konferenciji o budućem ustavu Evropske unije koja je prošle subote održana u Rimu, da je "plan ustava EU-a dobra osnova, ali da još uvek treba da postoji mogućnost za debatu". Međeši je izjavio mađarskim novinarima da je u svom govoru spomenuo četiri teme, među kojima je na prvom mestu naveo pitanje manjina, jer bi, prema njegovim rečima, "Mađarska želela da se prava manjina spomenu u osnovnom dokumentu zajedničke Evrope". Šef budimpeštanske vlade se, takođe, zalagao da "na osnovu načela jednakosti svaka država treba da dobije mesto komesara sa pravom glasa" i dodao da Mađarska umesto izabranog predsednika održava "načelo rotacije" na čelu EU-a. Poslednja tema razgovora mađarskog premijera odnosila se na bezbednosnu i odbrambenu politiku, pri čemu je Međeši kazao da Mađarska podržava takvu politiku, ali je upozorio na izbegavanje poređenja sa Severnoatlantskim savezom. On je dodao da su ostali govornici naveli i pitanja vezana za broj mesta u novom parlamentu Evrope, metode glasanja, kao i pominjanje istorijskih i hrišćanskih korena, a u isto vreme je rekao da je za Mađarsku važno da na dnevni red dođu pitanja koja je ta zemlja navela. Kao reagovanje na govor Međešija u Rimu, najveća opoziciona stranka FIDES saopštila je da se slaže sa svim navodima šefa mađarske vlade, ali da "smatra zaprepašćujućom činjenicu da se premijer nije zalagao za unošenje pasusa o hrišćanstvu u budući evropski ustav". Visoki predstavnik FIDESA-a Laslo Šurjan je u intervjuu mađarskoj agenciji MTI naglasio da njegova stranka podržava stav mađarskog premijera da u osnovni dokument Evrope treba uneti pitanje zaštite manjina, kao i načelo rotacije na čelu Evrope.

London: Ubijen novinar

Britanski novinar Džejms Forlong, koji je bio primoran da dâ otkaz na kanalu Skaj njuz, posle optužbi da je falsifikovao izveštaj tokom rata u Iraku, pronađen je mrtav, saopštila je danas TV stanica. Portparol Skaj njusa potvrdio je smrt novinara, ali je odbio da iznese bilo kakve detalje o tome. "Ovo je strašna lična tragedija i šokantan udarac za Džejmsovu porodicu", rekao je šef televizije Nik Polard. Forlong je napustio Skaj njus u julu, pošto je otkriveno da je falsifikovao izveštaj sa britanske podmornice tokom rata u Iraku. Njegov izveštaj navodno je prikazivao pripreme i ispaljivanje krstareće rakete sa podmornice Splendid, ali je ekipa BBC-ja ustanovila da je to bilo inscenirano za potrebe Skaj njusa i da nikakva raketa nije ispaljena.

Rangun: Nobelovka u pritvoru

Lider mjanmarske opozicije Aung San Sju Či biće oslobođena iz kućnog pritvora u "odgovarajuće vreme", izjavio je početkom nedelje zamenik ministra inostranih poslova Kin Maung Vin. "Naredba za zaštitni pritvor biće ukinuta u odgovarajuće vreme", izjavio je Maung Vin. Zamenik šefa diplomatije nije, međutim, naveo datum njenog oslobađanja. Novi premijer Mjanmara Kin Njunt otputovao je u Indoneziju, na samit lidera jugoistočne Azije (ASEAN) koji će, kako se ocenjuje, nastojati da izbegnu direktno kritikovanje mjanmarske vlade zbog stava prema Sju Ći. Sang Sju Či, 58-godišnja dobitnica Nobelove nagrade za mir, prebačena je 26. septembra u svoju kuću, pošto je bila podvrgnuta hirurškoj intervenciji. Tri meseca pre toga ona je bila odvedena u pritvor na tajnoj lokaciji. Vlada tvrdi da je lider opozicije u pritvoru zbog sopstvene sigurnosti nakon sukoba njenih i pristalica vlade 30. maja. Kritičari vlade navode da je nasilje izazvala vojska, ali vlada optužuje Sju Či da je sama izazvala nevolje. Vlada Mjanmara ne očekuje probleme na dvodnevnom samitu ASEAN-a, koji je počeo u utorak na Baliju. "Koliko smo shvatili, Indonezija ne želi da unutrašnja pitanja ijedne članice budu razmatrana tokom samita", rekao je zamenik šefa diplomatije. Novi premijer Kin Njunut, izabran u avgustu, izvestiće lidere ASEAN-a o mjanmarskoj "mapi puta ka demokratiji". Njegovi kritičari ukazuju da u tom planu nikakva uloga nije predviđena za Nacionalnu ligu za demokratiju, pokret koji predvodi Sju Či.

Los Anđeles: Izbori u Kaliforniji

Građani Kalifornije glasali su u utorak o ostanku demokrate Greja Dejvisa na funkciji guvernera te najnaseljenije američke države. Ovo glasanje, čiji će rezultati biti poznati kad ovaj broj "Vremena" bude u rukama čitalaca ocenjuje se kao istorijsko, jer je u poslednje 82 godine to prvi put da jedan američki guverner rizikuje da bude uklonjen sa funkcije. Glasanje predstavlja kraj dvomesečne kampanje obeležene mnogim zaokretima i brojnim zanimljivim kandidatima. Lajtmotiv kampanje bili su napadi sa svih strana na kandidata republikanaca Arnolda Švarcenegera. Prema poslednjim istraživanjima uoči izbora, Švarceneger je imao ima znanu prednost u trci za fotelju guvernera Dejvisa, koji je u očima republikanaca odgovoran za katastrofalno finansijsko stanje Kalifornije.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST