Meridijani

Tripoli: Priznanje

Posle prošlonedeljnog priznanja libijske vlade da je odgovorna za slučaj Lokerbi iz 1988. godine, britanska vlada je odlučila da u Savetu bezbednosti UN-a predloži ukidanje sankcija prema ovoj afričkoj zemlji koje su uvedene 1992. godine. Ukidanje sankcija trebalo bi da usledi pošto je libijska vlada odlučila da plati odštetu porodicama nastradalih u nesreći iznad škotskog grada Lokerbija s kraja osamdesetih, kada je oboren PanAmov avion sa 259 putnika. Pri padu aviona nastradalo je i 11 stanovnika Lokerbija. Predstavnici britanske vlade izrazili su zadovoljstvo zbog nagoveštaja okončanja čitave afere dugotrajnim pregovorima i uspešnom diplomatskom aktivnošću. Bilo je potrebno petnaest godina da bi Libija priznala odgovornost za počinjeni teroristički akt koji je koštao doživotnog zatvora Libijca Abdelbaseta ali Mohameda al Megraia, koji je na tu kaznu osuđen u januaru 2001. pred specijalnim sudom u Holandiji. On bezuspešno pokušava da dokaže svoju nevinost, ali je i dalje na izdržavanju kazne u škotskom zatvoru u Glazgovu.

Bagdad: Ubistvo kamermana

Predstavnici američke vojske u Iraku saopštili su da su njeni pripadnici u nedelju ubili snimatelja agencije Rojters Mazena Dana. U saopštenju se navodi da je napravljena greška u proceni, jer su vojnici iz tenka mislili da je snimatelj zapravo čovek sa ručnim bacačem na ramenu. Dana je ubijen dok je snimao napad na američki zatvor u predgrađu Bagdada. Prema svedočenju očevidaca, njega su ubili američki vojnici koji su pucali iz tenka. Rojtersov tonski snimatelj Nael al Šouki, koji je radio zajedno sa Danom, rekao je da su vojnici znali da je u pitanju novinarska ekipa, jer su ranije pitali da li mogu da razgovaraju sa jednim američkim oficirom: "Vojnici su nas videli i znali su naš identitet i zadatak", rekao je Al Šouki. Novinarske organizacije su osudile ovakav postupak američkih snaga u Iraku i zatražile detaljnu istragu povodom celog događaja. Britanska agencija Rojters pozvala je SAD da pokrenu opsežnu istragu, imajući u vidu da je Mazen Dana drugi snimatelj ove agencije koji je nastradao tokom američke kampanje u Iraku. Ukrajinac Taras Protsjuk ubijen je 8. aprila ove godine u napadu američkih snaga na hotel "Palestina" u Bagdadu.

Bamako: Oslobođeni taoci

Četrnaest evropskih turista koji su pet meseci bili držani u zarobljeništvu u Sahari konačno su oslobođeni i nalaze se na putu ka glavnom gradu afričke države Mali – Bamaku. Očekuje se da do kraja nedelje doputuju kućama u Evropu. Devet Nemaca, četiri Švajcaraca i jedan Holanđanin bili su u grupi od trideset dvoje evropskih turista koje su ranije ove godine oteli islamski ekstremisti u južnom Alžiru. Docnije su bili premešteni u Mali, gde su vođeni teški pregovori o njihovom oslobađanju. Alžirski komandosi su oslobodili u maju ove godine 17 turista. Jedna žena, u grupi otetih turista, umrla je u zarobljeništvu. Nemački mediji pretpostavljaju da je za taoce plaćen otkup u visini od pet miliona dolara za svakog, ali tu informaciju nije potvrdila nemačka vlada. U Nemačkoj se povela rasprava o tome da li je država odgovorna za one građane koji svesno odlaze u opasna područja, čak su neki političari predlagali da bi oslobođeni taoci sami trebalo da plate deo otkupa. Kancelar Šreder je rekao da bi oni koji putuju u rizična područja trebalo da preuzmu odgovornost za sopstvenu bezbednost.

Njujork: Kondomi

Svetska zdravstvena organizacija saopštava da se Azija susreće sa alarmantnim nedostatkom kondoma kao preventivnog sredstva u borbi protiv side. Region koji ima registrovanih sedam miliona zaraženih smrtonosnim virusom preti da postane epicentar bolesti u narednoj deceniji. Aziji nedostaje na milione kondoma, tvrdi SZO, upozoravajući da bi u narednih desetak godina samo u Kini i Indiji moglo da se zarazi preko 30 miliona ljudi. Predstavnici SZO-a apeluju da je neophodno raditi na promociji upotrebe kondoma u Aziji, jer se na taj način može spasti velik broj potencijalnih žrtava. Procenjeno je da je samo za Kinu potrebno oko milijardu kondoma godišnje da bi se sprečilo dalje širenje bolesti. Prošlogodišnje istraživanje je pokazalo da u Kini više od polovine stanovništva u urbanim sredinama ne zna gotovo ništa o načinima prenošenja side. "Ljudima mora biti jasno da kondom spasava život", rekao je Đovani Deodato, predstavnik SZO-a u Laosu. Svetska zdravstvena organizacija uspšno je sprovela program "100 odsto upotreba kondoma" na Tajlandu i u Kambodži, posle čega je povećana prodaja kondoma. Predstavnici ove agencije Ujedinjenih nacija takođe su saopštili da je velik korak napred učinjen i kada su vlade ugroženih zemalja shvatile da moraju da rade na rešavanju ovog problema.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST