Meridijani

Kabul: NATOizvan Evrope

Preuzevši i zvanično kontrolu nad međunarodnim mirovnim snagama u Avganistanu, Severnoatlantski savez (NATO) započeo je prvi put u svojoj istoriji dugoj 54 godine misiju van granica Evrope. "Nova misija samo odražava neprekidnu transformaciju NATO-a, ali i odlučnost da odgovori na nove bezbednosne izazove XXI veka", izjavio je tim povodom zamenik generalnog sekretara NATO-a Alesandro Minuto Rico. Vojnici NATO-a već čine više od 90 odsto snaga u međunarodnoj mirovnoj misiji (ISAFA) u Avganistanu koja broji 5000 vojnika, ali su se do sada države smenjivale u komandi na svakih šest meseci. Odluka da NATO preuzme komandu nad snagama ISAFA zato treba da obezbedi kontinuitet i stabilnost u komandovanju mirovnim operacijama. Za same Avganistance mnogo je važnije pitanje da li će izmena na čelu mirovnih snaga omogućiti patroliranje i mirovne operacije van granica prestonice Kabula, na koju je misija trenutno ograničena. Želja građana Avganistana je i smirivanje situacije na jugoistoku zemlje, gde grupice talibanskih snaga i dalje vrše prepade. Američki ambasador pri NATO-u Nikolas Berns izjavio je evropskom izdanju dnevnika "Vol strit džurnal" da će se u Briselu "ozbiljno razmatrati mogućnost proširenja misije van granica Kabula", ali tek za nekoliko meseci, kada se komanda NATO-a u potpunosti stabilizuje. Ceremoniji primopredaje komande prisustvovali su vrhovni zapovednik savezničkih snaga za Evropu general Džejms L. Džons i predsednik Avganistana Hamid Karzai.

Dablin: Zabranjeno pušenje

Irska bi trebalo da bude prva zemlja Evropske unije koja će zabraniti pušenje na svim javnim mestima, što uključuje i kafiće, pabove, restorane... Ukoliko se usvoji, zabrana bi trebalo da stupi na snagu u prvim minutima 2004. godine. Ovaj potez vlasti izazvao je burne reakcije u zemlji u kojoj je svraćanje u pab na pivo deo lokalne tradicije koji se vekovima nije menjao. Najogorčeniji protivnici ove mere su vlasnici pabova i barova jer kazni bi, prema novom zakonu, bili podložni i oni, a ne samo nedisciplinovani gosti. "Ova ideja je naprosto glupa", kaže za "Njujork tajm" Dejvid Tarner, kelner u čuvenom kafiću Djuk u centru Dablina. "Cigarete i alkohol su prosto neodvojive stvari, barem u irskoj kulturi."

Ovakvu zabranu najavila je i Holandija, gde ona stupa na snagu tek 2005, ali i Norveška, koja nije članica EU-a, gde će pušenje od 1. januara biti zabranjeno u restoranima, barovima, hotelskim sobama. I ostale zemlje Zapadne Evrope pooštravaju borbu protiv pušenja i mesta gde pušači nesmetano mogu da uživaju u svom poroku sve je manje...

Brisel: Uhvaćen na delu

U Belgiji je osuđen šef jednog od lanaca trgovine ljudima, Albanac Mil Sokolji (35). Sokolji je osuđen na osam godina zatvora i novčanu kaznu u iznosu od 120.000 evra zbog toga što je iz Belgije u Veliku Britaniju prošvercovao više od 12.000 Albanaca. Sokolji je priznao da je bilo dana kada je u Britaniju preko Kanala ilegalno prevodio i do dvadeset ljudi i smatra se da je on bio na čelu najvećeg ilegalnog biznisa ove vrste u Belgiji. Ostala 24 člana grupe dobili su najmanje po tri godine zatvora. Tužilac je naveo da je Sokolji zarađivao i više hiljada evra na dan. Da bi prikrio svoje aktivnosti, Sokolji je živeo u veoma skromnom stanu u Briselu, a većinu novca investirao je u rodnoj Albaniji. Uhapšen je na delu kada je u kombiju prevozio deset ilegalnih imigranata.

Toronto: Molitva za premijera

Rimokatolička crkva u Kanadi oštro se usprotivila najavi kanadske vlade da će dozvoliti homoseksualcima da sklapaju brakove. Ovo pitanje inače je jedno od retkih koja u Kanadi izazivaju nesuglasice između države i crkve. Međutim, razmimoilaženje se produbilo u trenutku kada je Vatikan pozvao političare katoličke veroispovesti širom sveta da se suprotstave legalizaciji brakova između homoseksualaca, a najviše je katolika među najistaknutijim političarima, dok je više od trećine stanovnika Kanade katoličke vere. Ovaj spor, međutim, ima male izglede da utiče na odluku vlade, a viši sudovi u čak dve kanadske pokrajine, Ontariju i Britanskoj Kolumbiji, već su homoseksualcima garantovali pravo na brak. Međutim, debata se razbuktava i zbog predstojećih izbora u Kanadi koji će se održati naredne godine. Kalgarijski biskup Fred Henri već je "zapretio" kanadaskom premijeru Žanu Kretjenu da će "goreti u paklu" zbog svog stava o ovom pitanju. "Moliću se za premijera jer mislim da je spas njegove duše neizvestan", izjavio je biskup.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST