Lisica i ždral >

Prazan skup

Dok ste vi davali izjave novinarima da nemate uslova za borbu protiv korupcije, neko je došao u posed dopisa mađarske policije, neko drugi je obavio ono što je društvo poverilo vama

Korupcija traži celog čoveka, to jest borba protiv korupcije traži celog čoveka, vi kao članovi Saveta zato morate biti oslobođeni brige za svakodnevicu, morate imati platu koja će obeshrabrivati vaše pacijente da vam ikada ponude mito; od našeg prethodnog susreta prošlo je dosta vremena, ako je inflacija za vladavine prethodnog guvernera bila veća nego što je zvanično prikazivana, ne ustručavajte se da kažete, drugo, da bi vam se vaš opasan i plemenit posao ne bi ogadio, svakome od vas pripašće ofis kakav državni tužioci imaju u američkim filmovima, bez alata nema zanata, jesmo li u tome saglasni, jesmo, odlično, e, ovo mi se vrzmalo po glavi sve vreme moje posete Sjedinjenim Državama: ne služi vam na čast to što ste se okomili na vladine službenike, od kojih je jedan osmislio i sproveo Sablju a drugi je takoreći dete, šta hoću da kažem, ako vam se nije posrećilo da vi otkrijete vladine ljude kako peru šta ti ja znam kolike svote novca, nemojte sada da se ostrvljujete na njih! Dok ste vi davali izjave novinarima da nemate uslova za borbu protiv korupcije, neko drugi je došao u posed dopisa mađarske policije, neko drugi je obavio ono što je društvo poverilo vama, kao i policiji i sudstvu, doduše; vaše je, dakle, da otkrivate nove slučajeve, a ne da čeprkate po poznatom, da morališete i popujete, drugo, nije u vašem delokrugu a ni na vašem pogotovu nivou da papagajski kreštite o članstvu ministara u upravnim odborima, to može da poteže neko piskaralo koje ispunjava nesrećničku normu u tobože nezavisnom glasilu, od vas građani očekuju više, a bogami i mi u Vladi, Vi ste da tako kažem Vladin "Otpor" – dobićete štogod vam ustreba, ali, koju god nepravilnost da okrijete, prvo javljate nama, u redu? Ako nema više pitanja, moja sekretarica uručiće vam ključeve vaših prostorija, ako hoćete vi ih osveštajte, ako nećete, nikom ništa, Vlada ne želi da vam bilo šta natura a ni da vam uskraćuje. Idite u miru, God bless you!

&&

Deco, kažite dragička, danas ćemo imati pismeni, skupove ste obnovili, kako da ne, svi junaci nikom ponikoše, ha, ha, ha, spremite pribor da vam izdiktiram pitanja! Pitanje broj jedan: na sastanku premijera sa članovima Saveta za borbu protiv korupcije povede se reč o članstvu ministara u upravnim odborima, tim povodom predsednik Vlade izjavi: Ja sam pogledao taj spisak i nisam tu video, osim kod dvojice ministara, neku preteranu zastupljenost u upravnim odborima. Imamo dakle dva skupa: A) članovi svih upravnih odbora u Srbiji i B) svi ministri. Jesu li pomenuta dva ministra presek ta dva skupa? Ili u upravnim odborima ima više od dva ministra, a premijer ovu dvojicu pominje zato što su ta dvojica učlanjena u više od jednog odbora?

Pitanje broj dva. Sećate se šta je diferencija skupa, šta prazan skup? Kao kroz maglu, je li? Piši: Na sastanku pomenutom u pitanju broj jedan, isti govornik je sa izvesnom setom, ali i ponosom kazao: Ima ministara i potpredsednika vlade koji nisu ni u jednom odboru! Imamo dakle skup X u kojem su ministri neučlanjeni u upravne odbore i skup Y gde su svi članovi svih upravnih odbora (izuzev ona dva ministra iz prvog pitanja). Kako zovemo skup koji dobijamo kao presek ova dva skupa?

Pitanje broj tri. Premijer kaže: Postoji dosta mesta (u upravnim odborima) gde to po definiciji mora da bude neko iz vlade.

Pitanje: da li je broj odbora u kojima mora da bude neko iz vlade veći od dva? Ako se pod "dosta odbora" misli na više od dva odbora, a samo su dva ministra u upravnim odborima, da li Vlada krši zakon?

Četiri, predsednik Vlade kaže članovima Saveta za borbu protiv korupcije: Potpuno je logično i prirodno, to je svuda tako, da se u javnim preduzećima upravni odbori prave tako da, recimo, četvoro bude iz vlade, a troje predstavnici firme i sindikata, znači radnika. To su preduzeća koja su u državnoj svojini, i u upravnim odborima zaštitu interesa države u tom preduzeću moraju da rade oni koji inače imaju obavezu zaštite državnih interesa, a to su mahom ministri.

Pitanje: ako Srbija ima makar jedno javno preduzeće, da li dva ministra iz prvog pitanja mogu da obezbede potrebnu četvorosedminsku većinu?

&&&

– Jesi čitala šta je Živković rekao onim pravovercima iz Saveta za borbu protiv korupcije?

– Hm, rešili sve nesuglasice, jedino se ne slažu oko one dvojice bogataša i oko članstva ministara u upravnim odborima...

- Naveo je sjajan primer, vidi se da mu je boravak preko bare prijao, ne mogu ja, kaže, ako petnaest pisanih medija danas optuže svaki po dva moja ministra, ne mogu ja da ih sutra sve pootpuštam, to ne bi uradila nijedna ozbiljna vlada...

– Zašto li je uzeo baš petnaest medija? Bilo mu malo da svaki medij ocrni po jednog ministra, nego je stavio petnaest puta dva?... U Vladi ih valjda nema tridesetoro, toliko privrednih grana nemaju ni mnogo razvijenije države!

–To je metafora, ne tablica množenja. Poenta je u tome da šef ne da na potčinjene pa ne znam kakvi da su: ako te Vlada unajmi, dužna je i da te brani kad stvari krenu naopako!

– Da, radiš za Vladu, neko te okleveta, u prostorijama Vlade održiš konferenciju za štampu, porekneš optužbe, optužiš toga koji te je izneo na loš glas i odeš na odmor. Za sve one koji nisu poslanici godišnji odmor je zamena za imunitet – dok se ne vrate iz inostranstva, ne može im niko ništa.

– Mene ovolika sloga u Vladi podseća na taksiste, znaš kad oni preko radio veze čuju da se njihov kolega potukao sa mušterijom, pa se sa svih strana sjure na lice mesta da i oni koji put odalame nasilnika, veruju, znači, u taksističku nevinost sve dogod im neko, a nema ko, ne dokaže da im kolega nije nikakva cvećka...

– Meni se kod Živkovića sviđa što se ne kočoperi nekim stručnim izrazima, nego govori jednostavnim, a opet lepim narodnim jezikom, odnedavno, eto, navodi i primere radi veće jasnoće...

– Da, kad je stupio na dužnost, klonio se navođenja primera da ne bi izgledao kao neuspela kopija prethodnika, suzdržavao se pola godine, ali sad polako kreira vlastite primere, ovaj sa medijima i nepotkrepljenim optužbama baš je dobar, biće toga još!


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST