Formula 1 >

Juriš ka tronu

Na stazi u Hokenhajmu sve je išlo u korist Vilijamsovog asa – em su se direktni konkurenti polupali na startu, em je šampionu u ključnom momentu pukla guma

ZA SVE JE KRIV RALF: Velika nagrada Nemačke

Ako nekom u Formuli 1 pristaje epitet "Mala štetočina", kovanica koju je ovde kod nas sasvim drugim povodom, razume se, lansirao aktuelni šef svih policajaca, onda je to Ralf Šumaher (Vilijams BMW). Ajd’ što je sebi upropastio trku, al’ što bre Kimiju Raikonenu (Meklaren Mercedes), Rubensu Barikelu (Ferari) i – meni!? I nije mu to prvi put.

"Šta se mene tiče, kako voze oni oko mene, ja sam branio svoju poziciju", rekao je Ralf posle sudara koji je izazvao, imitirajući aroganciju starijeg brata kome ona i te kako pristaje jer je reč o majstoru, a njemu stoji ko piletu… "Nisam učinio ništa neobično i ostali su imali sve vreme ovog sveta da se sklone od mene", dodao je. E, prvi deo izjave koštao ga je kazne od deset mesta niže na startu sledeće trke jer su ga sudije označile kao jedinog krivca za sudar koji je, doduše, bio vizuelno spektakularan, ali potpuno nepotreban. Mali Šumi je tako izgubio svaku šansu da se uključi u trku za šampionsku titulu, a isti posao otežao je i Kimiju koji je uz to povredio nogu i istegao vratne mišiće.

"Sjajno sam startovao i već prestigao Barikela kad me je ovaj udario u zadnji točak", rekao je Raikonen posle sudara i rezignirano dodao: "Nemam pojma koga da krivim, ali to više nije ni tako važno jer se ništa ne može popraviti."

"Ralf mi nije ostavio nimalo prostora jer su i on i Kimi veoma rizično krenuli sa starta", ocenio je Rubens Barikelo. "Kad je Ralf skrenuo ulevo, nisam imao kud, prikočio sam, a onda me je on udario, iako ja nisam menjao pravac."

Sudije su rekle svoje, iza pomenutog sudara desio se još jedan karambol jer su svi pokušavali da izbegnu krhotine vodećih, pa su Firman (Džordan) i Frencen (Zauber) odmah odustali, dok je Fizikela (Džordan) uspeo da se vrati na stazu tek da odradi obavezan sastav koji timu garantuje neku paricu za završenu trku.

Sve pomenuto pomoglo je najviše Mihaelu Šumaheru (Ferari), koga su u startu prosto ošišali i Alonso (Reno) i Pani (Tojota), jer je u opštoj gužvi ipak povratio jedno mesto. Auto za usporavanje zadržao se na stazi tek toliko da se polupani bolidi sklone i asfalt očisti, a posle letećeg starta odmah je bilo jasno da je Montoja u top formi i da je Gazda Frenk spakovao sjajan bolid. Samo prilikom prvog svraćanja u boks, Kolumbijac je na trenutak izgubio prvu poziciju. Potom je toliko isprednjačio da je na trećem svraćanju slobodno mogao da popije i kaficu, opet bi bio prvi.

"I sam sam iznenađen da sam na cilj stigao sa više od minuta prednosti, ali bolid je bio sjajan, mada pred kraj nisam mogao da postignem maksimalnu brzinu koju sam imao oko polovine trke", izjavio je zadovoljni Montoja. "Neću da razmišljam o šampionskoj tituli jer se i po onome što se dogodilo na startu vidi da se do kraja sezone svašta može dogoditi."

Može Monti da priča šta hoće, ali kako je krenulo njegovom timu, ipak je on sada glavni konkurent Mihaelu Šumaheru koji juriša na još jedan rekord – šestu titulu! Sam Šumi je na ovoj trci pokazao šta sve može iskusni majstor. U društvu u kome sam gledao prenos Velike nagrade Nemačke odmah po ponovljenom startu čuli su se komentari da Renoov dvojac neće izdržati psihološki pritisak upornog Šumija. Bilo je pitanje trenutka kad će pogrešiti. Dobro, potrajalo je malo duže, ali je najpre "pukao" Alonso. Braneći se od Mihaelovih napada, uleteo je brže u jednu krivinu, prošetao se po travi i jedva se ponovo dokopao staze. Potom ga je obišao i Dejvid Kultard (Meklaren Mercedes), koji je odmah posle sudara na startu promenio taktiku i samo dva puta svraćao u boks. Epilog će pokazati koliko je ta odluka bila dobra.

Vratimo se Šumaheru, koji je posle obilaženja Alonsa zaseo za vrat Truliju. Ovaj se koprcao koliko je mogao, ruku na srce, odlično je branio drugu poziciju, da bi se šampion pred sam kraj trke izgleda iznervirao više nego što mu je to običaj i jednim rizičnim manevrom, vozeći po delu staze predviđenom za izletanje, ipak uspeo da ga obiđe. Opet se uz njega za poziciju ogrebao i Kultard, koji je isuviše iskusan da bi oprostio zbunjenom Truliju. A onda je, tri kruga pre cilja, Šumiju pukla zadnja leva guma.

"Veoma sam razočaran što sam bio tek sedmi posle oštre i teške trke na kojoj sam mogao da osvojim čitavih šest bodova više", vajkao se šampion novinarima posle trke. "Ipak, još sam prvi u generalnom plasmanu, ima još četiri trke do kraja, biće uzbudljivo i jedva čekam rasplet."

Osam bodova za drugo mesto uzeo je Kultard, kome je je ovakav plasman i te kako bio potreban, mada se sve češće (i ozbiljnije) govori da su mu odbrojani dani u timu Meklaren. Truli i Alonso osvojili su treće i četvrto mesto i njih trojica su, inače, jedini koje Huan Pablo nije obišao za čitav krug. Tojotin dvojac Pani i Da Mata bili su peti i šesti što im je odmah donelo produženje ugovora sa japanskim timom. Poslednji bod uzeo je Dženson Baton(BAR).

Timovi sada imaju tronedeljnu pauzu i za to vreme nije dozvoljeno raditi ama baš ništa na bolidima, čak su i testovi zabranjeni, a naredna trka vozi se 24. avgusta za Veliku nagradu Mađarske na stazi Hungaroring.


 

Poredak vozača

1. M. Šumaher (Ferari) 71
2. Montoja (Vilijams) 65
3. Raikonen (Meklaren) 62
4. R. Šumaher (Vilijams) 53
5. Barikelo (Ferari) 49
6. Alonso (Reno) 44
7. Kultard (Meklaren) 41
8. Truli (Reno) 22
9. Baton (BAR Honda) 12
=. Veber (Jaguar) 12

Poredak timova

1. Ferari 120
2. Vilijams BMW 118
3. Meklaren Mercedes 103
4. Reno 66
5. BAR Honda 15
6. Tojota 14


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST