Deseti filmski festival na Paliću >

Smotra evropskog filma

Od 25. jula do 1. avgusta na Paliću je prikazano ukupno 85 filmova, za nagrade se takmičilo njih 15 iz 13 zemalja

Međunarodni filmski festival na Paliću postao je od ove godine, njemu desete, član Evropske federacije filmskih festivala, i festival isključivo evropske produkcije – što ga razlikuje od ostalih u zemalja. Može se reči da je "Palić" od početka festival koji se razlikuje: otvoren je smotrom stranih filmova u julu 1992. godine, dva meseca pošto su SRJ uvedene sankcije, prvi je u SRJ prikazao film iz Hrvatske (1997. godine Kako je počeo rat na mom malom ostrvu Vinka Brešana), jedino su na "Paliću" dodeljivane nagrade i domaćem i stranom filmu...

Od 25. jula do 1. avgusta prikazano je 85 filmova, za nagrade se takmičilo njih 15 iz 13 zemalja (selektor Borislav Anđelić), a ostali su svrstani u šest pratećih programa: "Raskršća" (savremena eks-YU produkcija), "Paralele i sudari" (o zemljama tranzicije), "Nagrada Aleksandar Lifka" (omaž Puriši Đorđeviću i Kšištofu Zanusiju, ovogodišnjim laureatima), "Novi mađarski film", "Novi hrvatski film" i program "Iz istorije vojvođanske kinematografije" (retrospektiva reditelja Želimira Žilnika). Ovogodišnji "Palić" je imao 60 domaćih i stranih gostiju, eminentnih i atraktivnih stvaralaca, među kojima i slavni češki reditelj Jirži Mencl (pažnja javnosti, koju je privlačio svojom ličnošću, uvećana je lepotom mlade žene sa kojom je došao). Međutim, nekoliko dana pre početka, postojala je opravdana bojazan da svi ovi programi neće biti realizovani zato što Festivalu nije uplaćen sav dogovoreni novac.

"Palić" košta oko 100.000 evra. Prema proceni Radoslava Zelenovića, direktora Festivala, "’Palić’ je verovatno najjeftiniji festival u okruženju: Motovunski i Pulski, na primer, koštaju nekoliko puta više a imaju manje filmova". Osim osnivača, Skupštine opštine Subotica, novac za "Palić" obezbeđuje i Ministarstvo kulture. "Nije na meni da ispitujem ko nije poštovao dogovor, moje je da se snađem kako da održim najbolji mogući festival u datim okolnostima, odnosno da odlučim koji od planiranih programa da otkažem i da objasnim, na primer, Menclu da je bez potrebe pomerao svoj godišnji odmor zato što ne možemo da ga primimo. ‘Paliću’ takve trzavice nisu potrebne. On odavno, a od ove godine pogotovo, nije festival koji se tiče samo Subotice. "Palić" je postao najviši državni interes i zato mora da se ostvari stabilna sinhrona akcija između savezne države i grada Subotice." Članstvo u Evropskoj federaciji filmskih festivala znači mogućnost konkurisanja za njihove fondove, za autorske retrospektive i regionalne programe koji se nude festivalima, odnosno blizu četvrtine troškova. Prema Zelenovićevim rečima, "Palić" se razvijao neuporedivo brže nego što je sredina to mogla da prihvati: "Moguće da je to najveći razlog što "Palić" nema adekvatnu logistiku, i to ne samo u novcu."

Naime, jubilarni "Palić" nije zabeležen u, za festivale uobičajenim, hronikama RTS-a. "Pretpostavljam da Otvoreni univerzitet Subotica, organizator i producent Festivala, i RTS, odnosno TV Novi Sad nisu uspeli da se dogovore. Dobro je što festivali u Herceg Novom i Vrnjačkoj Banji imaju hronike, ali oni prikazuju istih desetak naših filmova o kojima govore isti ljudi. Mislim da je za televizijsku publiku ove zemlje važno da čuje stavove i iskustva Jiržija Mencla, Kšištofa Zanusija, naše Nine Kustrice koja režira u Austriji, Paule Miksel, rediteljke francuskog filma Klandestino, ili mladog Rastka Jankovića koji u njemu igra glavnu ulogu. Mislim da je važno pratiti jedini naš festival na kome je na domaćem terenu moguće uporediti film Miloša Petričića i Nigde u Africi nemačkog oskarovca ."

Petričićev film Skoro sasvim obična priča dobio je treću nagradu, a prve dve žiri je dodelio češkom filmu Godina đavola u režiji Petra Zelenke i filmu Nigde u Africi Karoline Link. "Postojala je izvesna zebnja da će ovogodišnja programska orijentacija na evropski film, što dakle isključuje holivudske hitove, uticati na posetu", kaže Zelenović. "Letnja pozornica ima 1000 mesta. Ako je na turskom filmu bilo 750 ljudi, to znači da za ovakav ‘Palić’ nema zime. Poseta jeste slabija nego prošle godine, ali bih hteo da se ne zaboravi da evropski film kod nas nije dovoljno popularan, a i da smo, zbog neprilika s novcem, uspeli da objavimo program na plakatima samo jedan dan pred početak Festivala. Na kraju se sve dobro završilo. Ali, bilo bi dobro da sad već od prvog dana priprema programa znamo da će se 11. ‘Palić’ sigurno dobro završiti."


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST