Lik i delo >

Kori Udovički

guverner Narodne banke Srbije

Osnovni podaci: Rođena je 4. decembra 1961. godinu u La Pazu, Bolivija. Potiče iz revolucionarno-diplomatske porodice. Otac Lazar, španski borac, general i diplomata. Majka Nina je Bolivijka, a ujak joj je aktuelni predsednik Bolivije.

Udata je za druga iz srednje škole Predraga Radovanovića i ima troje dece.

Govori engleski i španski jezik, služi se francuskim i portugalskim.

Školovanje: Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu 1984. godine. Magistrirala i doktorirala na Univerzitetu Jejl, SAD, a njena doktorska disertacija nosi naziv "Institucionalna decentralizacija i integracija tržišta: Jugoslavija 1970–1987".

Karijera: Od 1993. do 2001. godine radila je u MMF-u. Od novembra 1993. do oktobra 1994. stažirala je u okviru programa za ekonomiste u jedinici zaduženoj za praćenje finansijskih tržišta i kvote članstva u odelu trezora. Od novembra 1994. do septembra 1995. stažirala je u okviru Programa za ekonomiste, u Mozambiku, i u Afričkom odseku. Potom, od oktobra 1995, dobija zaduženje drugog deska ekonomista za Mozambik. Od maja do avgusta 1999. radila je kao ekonomista u monetarnom sektoru u programu pod stendbaj aranžmanima u Zimbabveu, a zatim od avgusta 1999. do novembra 2001. kao glavni ekonomista za program sa BIH, najzad, od novembra 2000. do juna 2001. kao glavni ekonomista za program sa Jugoslavijom koordinira rad sektorskih ekonomista u toku pregovaranja prvih kredita.

Po povratku u zemlju, na poziv Božidara Đelića, od septembra 2001. Kori Udovički je radila volonterski kao specijalni savetnik ministra finansija i bila je odgovorna za praćenje rada javnih preduzeća i kontrolu zarada u njima. Od decembra 2001. postaje član Komisije za restrukturiranje javnih preduzeća Vlade Republike Srbije.

Nije član nijedne stranke, ali protivnici dodaju da je veoma bliska Demokratskoj stranci i rado ispunjava njene zahteve.

Ministar energetike: Nakon ostavke Gorana Novakovića, 19. juna 2002. postaje republički ministar energetike. Udovički je po prihvatanju ministarske funkcije priznala da se u energetiku baš ne razume, ali naučiće. "Treba još da učim, ali snaći ću se u novoj ulozi jer verujem u stručnost tima u Ministarstvu energetike." Međutim, na samom početku mandata ostala je bez očekivane podrške tima – koji je dao kolektivnu ostavku.

Šta je obračunska snaga: Novaković nije umeo da objasni Đinđiću šta je to obračunska snaga, rekla je ministarka po stupanju na novu dužnost i dodala "ja ću dati to objašnjenje": "Kad neko troši puno električne energije, on kao da koristi cev većeg prečnika, mali potrošač koristi cev manjeg prečnika koja je jeftinija. Ako želite da dobijate pet litara vode u minuti, potrebna je tanka cev, ali ukoliko hoćete pet litara u sekundi, cev mora da bude dovoljno široka, a to košta", objasnila je premijeru i javnosti.

Cena struje: "Jedva čekam da objašnjavam zašto struja mora da poskupi jer je u tom objašnjenju sadržana suština ekonomske reforme. Sve dok narod to ne bude razumeo, plašiću se za budućnost Srbije." "Mi trošimo prema dva i po puta više struje po jedinici proizvoda nego u Evropi. Bez dodatnog novca sledovale bi nam restrikcije, još veće zaduženje EPS-a, a novca ne bi bilo ni za remonte."

Recept za plaćanje: Kao ministarka za energetiku i rudarstvo postala je neomiljena među građanima odmah po stupanju na funkciju. Naime, ona je u svom prvom TV intervjuu najavila povećanja cene struje za pedeset odsto. Na jednu iz mnoštva primedbi, da potrošači koji imaju veće stanove neće moći da plaćaju struju po novoj, višoj ceni, odgovorila je: "Neka prodaju stanove pa će imati za struju." Posle je ipak pokazala da je duševna žena. Izjavila je da je "brinu potrošači u malim stanovima s malom potrošnjom i malim prihodima".

Kako vidi sebe: "Ne samo da sam bila u stanju da se oduprem pritiscima javnosti i svojih kolega u Vladi nego čak i iz svog sopstvenog resora. Koji se to ministar strože i principijelnije odnosio prema svom sopstvenom resoru nego što sam radila ja?"

Kako je drugi vide: Predstavnici DOS-a predložili su je za guvernera smatrajući da je ona "izuzetno ozbiljna i stabilna ličnost na koju se ne može uticati i koja će u potpunosti sprovoditi ekonomsku i monetarnu politiku". Odlučnost je pokazala u pregovorima sa rudarima i oko cene struje. Opozicija to osporava i tvrdi da ona ima "na papiru, impresivnu biografiju, ali više nego loši rezultati koje je pokazala kao ministar energetike pokazali su da je bila nedozrela i za tu funkciju".

Cilj kao guvernera: "Održavanje stabilnih cena, i to u okviru održive politike međunarodnih rezervi."

O prethodniku: "Moram da odam priznanje gospodinu Dinkiću da je on to dobro radio, održavao je kurs, cene su sve slabije rasle, a rezerve nastavile da rastu."

O MMF-u: "Ima tu ljudi koje znam, i pitanje je koliko će oni svojim stavom uticati na mene, a koliko ja na njih. Ja razumem njihove zahteve prema nama, ali i oni treba da razumeju neke naše specifičnosti, ali je važno jedno: ja razumem njihov jezik i način rada, i to je moja prednost."

Po čemu će je pamtiti: Kori Udovički je prve žena guverner u istoriji Narodne banke Srbije.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST