Modni kroki - april

Beogradska modna scena u mesecu aprilu, kako i nalaže kalendarski početak prolećne sezone, više puta je promenila svoju košuljicu. Ako odelo čini grad, sigurno smo prekoračili evropski prag – i to na visokoj potpetici

ComTrade Fashion Selection

U organizaciji modne agencije Select sa Nebojšom Grnčarskim na čelu u saradnji sa kompanijom ComTrade Group, ovaj festival je po treću put održan u Beogradu od 2. do 6. aprila 2003. godine. U četiri prolećna dana Beograđani su videli modele inspirisane atmosferom kabarea, stripa, sportskih terena, svakodnevice, venčanja i koktela.

Studio Identity predstavio se kolekcijom napravljenom od čipke, satena i tila sa dosta štrasa u kombinaciji sa pretežno providnim šeširima neobičnih oblika. Ženska kolekcija za predstojeću zimsku sezonu Maje Davidovac Nedeljković, ispred kuće Nicola's, u bojama starog zlata, kristala i neizbežnim crno-belim konstrastima, izrađena od vune, kašmira, mohera i svile namenjena je elegantnoj modernoj ženi. Zoran Stanić nalazi svoju inspiraciju u tridesetim i šezdesetim godinama: pantalone su ekstra uzane ili proširene, odela i kaputi ukrojeni i izrađeni od tvida, širokog somota i vunenog štofa. Modeli modne kuće PS Fashion namenjeni su poslovnim ženama i tinejdžerkama, dok je Bojana Ilić svoju kolekciju "Double", inspirisanu drevnom kulturom Maja, posvetila mladim i urbanim muškarcima. Kolekcija Ane Balan Janković pod nazivom "Strip" namenjena je mladoj odlučnoj ženi, a Ivica Skoko predlaže lagane koktel haljine.

Kompanija ComTrade i agencija Select potpisale su ugovor sa kanalom Fashion TV i distributerom njihovog programa, agencijom HMK iz Budimpešte. Na osnovu tog ugovora, agencija Select imaće autorizovano pravo distribucije modnih dešavanja od Slovenije do Makedonije. Tim povodom će se 30. aprila u hotelu Hajat održati žurka koju će direktno prenositi Fashion TV.

Tehnomarket Evropa Fashion Week

Trinaesti Fashion Week u organizaciji modnog studija Click i Nenada Radujevića, održan je od 14. do 20. aprila 2003. pod pokroviteljstvom Skupštine grada. Tradicionalni festival svežih ideja neafirmisanih mladih dizajnera i etabliranih autora otvorila je kreatorka Verica Rakočević ispred modne kuće Jugoexport. Pored talentovanih modnih kreatora i njihovih matičnih kuća (AMC, Mona, Sanpellegrino...), učestvovali su i studenti III i IV godine odseka za kostim Fakulteta primenjene umetnosti i dizajna. Uporedo sa redovnim revijskim programom odvijale su se i prateće izložbe modnih detalja.

Karakteristike ovog festivala su kontinuitet i autentičnost koje se ogledaju u maštovitoj igri formi, materijala, boja i poruka. "LoveSexDevotion", "Izmeštanje", "Beo", "Geometrija", "Oblačno", "70gr", "Amnezija", "Nove tendencije" – neke su od tema koje su obradili mladi autori. Boris Nikolić se, po mišljenju mnogih, istakao originalnošću. Na odeći ovog kreatora korišćene su ilustracije iz Vajsajanine Kama sutre, fotografije aktova s kraja XIX i početka XX veka, i imaginarni bar-kodovi. Nastup Bogomira Doringera otvoren je video radom, a sama revija imala je u sebi dosta scenskog – modeli su rađeni, po rečima profesorke Fakulteta primenjene umetnosti Zore Davidović, "iz estetike ružnog".

Nestrpljivo očekivana revija Aleksandra Protića, kreatora koji je svojevremeno debitovao na ovom festivalu a trenutno živi i radi u Lisabonu, izazvala je dinamikom i transparentnošću materijala pozitivnu reakciju beogradske publike. Manekeni sa dva lica (maske na potiljku) koji su nosili modele portugalske gošće Aleksandre Mouri na izvestan način su simbolično predstavili duh ove manifestacije – osvrt iza i korak napred.

Dani italijanske mode

Gostovanjem svetski priznate kreatorke visoke mode Rafaele Kurijel i njene ćerke Điole, predstavnice četvrte generacije umetničke porodice, otpočeli su četvrti po redu Dani italijanske mode u organizaciji agencije Fabrika. Sugrađani su imali priliku da vide poslednju kolekciju ovih kreatorki prikazanu na Nedelji mode u Rimu. Letnje haljine odišu blagim asimetrijama, dekolteima i drapiranjem, koje elegantno definišu figuru ženskog tela u glamuroznim materijalima. Nasuprot sveprisutnom militari trendu, ova modna linija ima sasvim drugačije obeležje u boji i formi: haljine su nežnih tonova sačinjene od lakih materijala stilizovanih svetlucavim detaljima. Poznate ličnosti odevaju se u ovoj modnoj kući: prve dame Španije i Italije, gospođa Soroš, svojevremeno Hilari Klinton, a sada i njena naslednica gospođa Buš. Dani italijanske mode nastaviće se 10. i 11. maja, kada će se još tri poznata italijanska kreatora predstaviti beogradskoj publici za koju Rafael Kurijel smatra da "znaju da nose odeću".


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST