Radmila Dragičević-Dičić, sudija Okružnog suda Beograd >

Pravilno usmeravanje

 

Ideja za osnivanje Pravosudnog centra nastala je još tokom 2001. godine.

Društvo sudija Srbije je, uz podršku CUPSA (Centar za unapređenje pravnih studija), sprovelo ozbiljno istraživanje i analizu rada sličnih centara u Sloveniji, Francuskoj, Švedskoj i nekim drugim zemljama Evrope.Uz naše udruženje, Ministarstvo pravde je drugi osnivač Centra, a svi zajedno smo uložili velike napore da se ova dobra ideja realizuje u stvarnosti.

Značaj Centra je veliki jer su postavljeni osnovi na kojima može da se razvija institucija u kojoj će sudije i tužioci, kao i stručni saradnici i pripravnici, moći da steknu neka nova znanja, prate zakonodavstvo međunarodne zajednice i uče raznim veštinama neophodnim za dobro sudovanje.

Društvo sudija Srbije je, stvarajući viziju ovog Centra, razmišljalo o velikoj potrebi usavršavanja pripravnika i stručnih saradnika i njihovog pravilnog stručnog usmeravanja, a sve sa ciljem da se stvori jedna kvalitetna baza iz koje će se regrutovati nove sudije i tužioci. Zamisao je prilikom osnivanja bila i ta da se, poput nacionalne škole za sudije u Francuskoj, studentima prava koji se opredele za neki od pravosudnih poziva, omogući da već tokom poslednje godine studija stiču posebna znanja i veštine, i da kroz simulirana suđenja dobiju adekvatnu obuku.

Aktivnosti realizovane do sada, svakako opravdavaju postojanje ovog Centra. Njegova uloga je značajna i u koordiniranju rada nekih nevladinih organizacija koje se bave edukacijom, kao i u usmeravanju donacija za razne programe edukacije. Ovaj Centar otvoren je za sve sudije, tužioce i stručne saradnike a pokazano interesovanje za njegove programe je, do sada, veoma veliko. Dokaz za to je činjenica da sudije veliki deo svog slobodnog vremena posvećuju raznim programima edukacije koji se organizuju ne samo radnim danima, već i vikendom.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST