Vreme
VREME 636, 13. mart 2003. / MOZAIK

F1 - Velika nagrada Australije:
Preokret ili prvi mačići

Odavno se nije dogodilo da tokom jedne trke čak tri vozača imaju pobedu u rukama, a da na kraju kroz cilj prvi prođe neko ko se tome najmanje nadao
Image

Mora biti da je Dejvid Kultard (Meklaren Mercedes) rekao "fala lepo", kada je drčni i brljivi Huan Pablo Montoja (Vilijams BMW) iz čista mira protraćio gotovo petnaestak sekundi prednosti koje je imao nad njim i na tacni mu predao vođstvo i pobedu. Kolumbijac se, naime, ničim izazvan desetak krugova pre kraja okrenuo na stazi dok je potpuno sam uživao blagodeti vodeće pozicije, ali je imao toliko sreće da nastavi i stigne drugi na cilj. Posle je priznao da je sam "zeznuo stvar", dodao ono "shit happens" i otišao na ribanje kod gazda Frenka Vilijamsa. Veselo meklarenovo društvo podiglo je na ruke šefa tima Rona Denisa koji je majstorskom taktikom doveo svoje vozače do prvog i trećeg mesta.

"Nisam se danas baš pretrgao obilazeći druge, ali koga briga", rekao je oduševljeno Kultard radujući se (ne)očekivanoj pobedi, pomalo i sam iznenađen da je stigao prvi posle starta sa jedanaeste pozicije i to još na pogrešnim gumama.

Paradoks je da čovek koji se najviše borio protiv uvođenja promena koje su od ove sezone na snazi – najbolje ukapira šta one znače i najefikasnije ih primeni. A možda i nije. Jer, šta je ukapirao Ron Denis? Pa, najpre to da sada kvalifikacije i nisu baš toliko bitne za samu trku! Kultard i Raikonen su bili katastrofalni na zvaničnom treningu, ali nova pravila kažu da nema dolivanja goriva sve do posle starta. E pa pošto je u Melburnu plaha kiša orosila stazu pred sam početak trke, Denis je pozvao Kimija u boks odmah posle kruga za predstavljanje, natankao mu pun rezervoar, stavio gume za suvo vreme i poslao ga da startuje sa linije boksova – poslednji! I dok je većina izašla na gumama za kišu ili pola-pola poput Ferarija, Kimi je leteo stazom jer se ispravnom pokazala računica da će se džada brzo osušiti.

"Gume su mi stvarno bile katastrofalne", rekao je Rubens Barikelo (Ferari) koji je izleteo u sedmom krugu i totalno uništio prednji levi deo bolida. "Znao sam da sam kažnjen zbog ranijeg starta, malo sam dodao pre nego što odem da odradim kaznu, izgubio sam kontrolu i – gotovo."

Za to vreme Kolumbijac je iz sve snage pritiskao vodećeg Mihaela Šumahera, koji je odabrao najgore vreme da svrati u boks po gume za suvo. Jer, samo dva kruga posle Barikela, na istom mestu se zakucao u ogradu i novajlija Firman (Džordan), ali ne tako "čisto" kao Brazilac, pa je na stazu izašao automobil za usporavanje. Tako se izgubila i prednost Montoje, a Šumi iz boksa izlazi kao šesti. Nešto kasnije na stazi se okrenuo Veber (Jaguar) i ponovo na scenu stupa automobil za usporavanje, a Kolumbijac to koristi da ode na dolivanje goriva. E tu sada počinje prava komedija! Ralf Šumaher istovremeno ulazi u boks i gubi isuviše vremena čekajući iza Montoje. Isto se dešava i u boksu BAR Honde gde mehaničari servisiraju bolid Vilneva dok istovremeno čeka Dženson Baton. S obzirom na odnose u timu, malo ko veruje u to da je Vilnev "imao problema sa radio vezom", kako je sam rekao u svoju odbranu jer on nije bio taj koji je pozvan prvi.

Kada je trka nastavljena počelo je pravo uživanje. Raikonen je u stilu iskusnog trkača maestralno odbijao napade Mihaela Šumahera nateravši ga da jednom čak i nakratko izleti sa staze. S obzirom na to da je bilo jasno da će Šumi bar još jednom u boks do kraja trke, izgledalo je da se Kimiju smeši prva pobeda. Međutim, pređašnje, jedino svraćanje u boks, koštalo je Kimija vođstva jer je u prvih desetak metara po ulasku prekoračio dozvoljenu brzinu za samo 1,1 kilometar! Odmah je kažnjen "usporavanjem", prolaskom kroz boks.

"Čini se da je kazna bila pomalo okrutna", rekao je Ron Denis, "ali pravila su pravila." Finac je ipak izašao na stazu ispred Šumahera koga je pomenuto lako izletanje sa staze skupo koštalo. Počeli su da mu otpadaju delovi bolida, poremetila se stabilnost i četvrto mesto je za njega više nego dobar plasman.

"Mislio sam da će mi delovi probušiti gumu, pa kad sve saberem mislim da treba da budemo zadovoljni sa pet bodova čija će se vrednost pokazati tek kasnije", rekao je Šumi. Posle 53 uzastopna plasmana među prva tri (od 1999), u Melburnu se nijedan od ferarijevih vozača nije našao na podijumu! "Moraćemo ponovo da napadamo", rekao je šef tima Žan Tod i optimistički dodao, "znali smo da će biti oštra sezona, ali znamo i to da smo sve učinili kako valja i da smo spremni na borbu do konačnog uspeha."

Ni pobednički tim u Melburnu nije predstavio novi bolid koji "može da se nosi čak i sa novim Ferarijem", kako je sa osmehom rekao Denis. Dok se to ne desi valja se navikavati na nova pravila, više misliti na strategiju koja je na prvoj trci odigrala ključnu ulogu. Dobro, malo je bilo i sreće. Ali, najvažnije je da je bilo trkanja i to dobrog, sve do poslednjeg metra. I to ne samo među prvom četvoricom, već su se sjajno trkali i Truli (Reno) koji je stigao peti, Frencen (Zauber), šesti, Alonso (Reno) sedmi i Ralf Šumaher koji je bio osmi. Po novim pravilima to su mesta koja donose bodove (vidi okvir). Možda su na ovoj trci u Ferariju imali koji peh previše, možda poredak ne odražava pravu vrednost timova, možda... Ma koga briga, važno je samo da više nije dosadno!

Sledeća trka vozi se 23. marta na stazi Sepang za Veliku nagradu Malezije.

Dušan Radulović
Poredak vozača

1. Kultard (Meklaren) 10
2. Montoja (Vilijams) 8
3. Raikonen (Meklaren) 6
4. M. Šumaher (Ferari) 5
5. Truli (Reno) 4
6. Frencen (Zauber) 3
7. Alonso (Reno) 2
8. R. Šumaher (Vilijams) 1

Poredak timova

1. Meklaren Mercedes 16
2. Vilijams BMW 9
3. Reno 6
4. Ferari 5
5. Zauber 3