Scena

 

Doček proleća

U subotu 15. marta, u Etnografskom muzeju u Beogradu koncert će održati francuski pijanista i kompozitor Frederik Lanc. Ovaj autorski koncert je deo i svojevrsna najava manifestacije koja će se povodom dočeka proleća pod nazivom "Buđenje" održati u Subotici od 20. do 23. marta.

Izložba hrvatskog stripa

U Srećnoj galeriji beogradskog Studentskog kulturnog centra, u ponedeljak 10. marta otvorena je izložba "Novi hrvatski strip" koja predstavlja pregled hrvatskog stripa od 1990. godine do danas. Izložba će biti otvorena do kraja meseca, a u istom prostoru biće održana predavanja, promocije, projekcije i otvorene radionice posvećene devetoj umetnosti. U okviru ovog programa, gosti Srećne galerije biće Darko Macan, Tihomir Tikulin-Tico, Dušan Gučić, Goran Sudžuka, Esad T. Ribić, Stjepan Bartolić, Sebastijan Čamagajevac, Krešimir Certić-Misch, Tino Curlin, Franjo Anžlovar i Dalibor Talajić.

Nova "Sagita"

Centralni temat novog broja "Znaka Sagite", časopisa specijalizovanog za naučnu fantastiku, fentazi i horor, bavi se stvaralaštvom Zorana Živkovića, najpoznatijeg i najpriznatijeg ovdašnjeg autora SF-a. Pored toga, nova "Sagita" donosi i polazni kurs upoznavanja sa univerzumom kultnog stripa Aster Blistok, zatim pregled najvažnijih filmova o vampirima, tekst o kultnoj američkoj TV seriji "Smallville", kao i teorijske radove o zanimljivim pojavama iz sveta fantastike kakve su alternativna istorija i mešanje žanrova. Pored predstavljanja dela američkog pisca Tima Pauersa, i priča Džefa Vandermera, Zorana Stefanovića, Andrije Lavreka, Ratka Radunovića i Zorana Živkovića, "Sagita" recenzira najvažnija recentna televizijska, filmska, književna i strip dela iz oblasti fantastike, osvrće se na događaje iz istorije srpskog SF-a vezane za njegovog rodonačelnika Lazara Komarčića, kao i rad društva ljubitelja fantastike koji nosi njegovo ime.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST