Jelena Radojković >

Odbrana i istorija

"Platiće se cena izborne krađe..."; "Vreme" br. 632

Intervju koji je gospodin Vojislav Koštunica dao vašem listu neodoljivo me je podsetio na nešto što sam nedavno videla u jednoj totalitarnoj komunističkoj zemlji koja veoma insistira na istorijskim istinama.

"Istorijskim istinama" se ne može braniti kršenje prava, ali se negiranjem kršenja prava i zamagljivanjem činjenica i preuzetih obaveza nanosi dalekosežna, istorijska šteta ugledu države i njenih građana, što bi gospodin Koštunica, kao političar i državnik, trebalo da zna.

Pitam se samo da li bi gospodin Koštunica, ako bi sebe morao da brani pred bilo kojim sudom, za svog branioca radije izabrao nekog ko poznaje istoriju (kao što preporučuje u slučaju odbrane naše države pred Međunarodnim sudom pravde) ili nekog ko dobro poznaje pravo? Uostalom, sigurna sam da je bio u poziciji da pre početka suđenja predloži osobe u koje ima poverenja, a verujem, da bi tim koji brani našu zemlju pozdravio svaku pomoć.

O ciničnim i uvredljivim aluzijama na račun ljudi koji su založili svoj autoritet, znanje i vreme da poprave ugled naše zemlje i ublaže posledice prethodne katastrofalne politike, ne bih govorila – to ne priliči nikome, a posebno ne ljudima koji obavljaju javne funkcije i za koje se pretpostavlja da rade u korist države i njenih građana.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST