Meridijani

Pjongjang: Rođendan vođe

Severna Koreja je prošle nedelje obeležila rođendan lidera Kim Džongila (61) i pri tom su se pozivali vojska da bude na oprezu i narod da "izgara od mržnje" prema SAD. Vatreni antiamerički natpis u državnim novinama "Rodong šinmun" pojavio se u trenutku kada je proslava Kimovog rođendana, koja obuhvata festivale, govore i pozive na patriotizam, bila na vrhuncu. "Svi pripadnici korejske Narodne armije treba da budu spremni", piše "Rodong šinmun". "Svi pripadnici partije i radnici moraju da izgaraju od mržnje i neprijateljstva u svojim srcima prema američkim imperijalistima." Ovogodišnja proslava Kimovog rođendana poklopila se sa izveštajem japanskih medija da on svog 21-godišnjeg sina Kim Džongčula priprema za naslednika. Kim je vlast preuzeo 1994. godine, nakon smrti svog oca Kim Ilsunga.

Teheran: Obnova fatve

Konzervativni iranski Čuvari revolucije obnovili su poziv na ubistvo pisca Salmana Ruždija, koga je Iran pre 14 godina osudio na smrt zbog navodne uvrede islama u knjizi Satanski stihovi. Čuvari revolucije u saopštenju navode da je fatva koju je izrekao pokojni iranski revolucionarni vođa ajatolah Homeini "neopoziva". Homeini je objavio islamski verski edikt protiv Ruždija 14. februara 1989. godine , naredivši time muslimanima da ubiju pisca jer je uvredio islam u svom bestseleru. Iranska vlada je 1998. objavila da ne podržava fatvu, ali je istovremeno saopštila da ne može da opozove edikt jer po islamskom pravu to može da učini samo osoba koja ga je izrekla. Homeini je umro u junu 1989. godine.

Dablin: Poseta relikviji

Crkva skrivena među dablinskim uličicama postala je prošlog petka raj za mlade ljubavnike koji traže duhovni savet u poslednjem boravištu svetog Valentina. Više od 160 godina pripadnici Karmelićanskog reda brinu o ostacima sveca koji se nalaze u crkvici u ulici Vajtrfijar u Dablinu koju svake godine na Dan zaljubljenih ispune parovi koji žele da blagosiljaju svoju vezu ili obnove zavete. Ostaci mučenika iz trećeg veka koji je živeo i radio u sadašnjoj Italiji stigli su u Dablin kao dar pape Grgura XVI lokalnom svešteniku. "Kada pomislite na darove, uglavnom vam na pamet padnu Biblije i brojanice, a ne stvarne relikvije svetaca", kaže otac Patrik Brin koji se brine o ostacima. On je rekao da su ostaci svetog Valentina iskopani tridesetih godina XIX veka na jednom groblju u Rimu. "Čovek koji je osnovao našu crkvu držao je predavanja u Rimu i primio ga je papa Grgur", kaže Brin. "Da bi nagradio njegov dobar rad, papa mu je poklonio ostatke sveca, što je veoma neobično." Na dan svetog Valentina relikvijar sa ostacima vadi se iz kripte i izlaže na visokom oltaru. Crkva ima i bočicu sa krvlju mučenika. Ostaci i krv se čuvaju u zapečaćenom kovčežiću. Relikvijar se otvara retko, samo da bi se utvrdilo da je sadržina netaknuta. Kovčežić u kome se nalaze ostaci nikada nije otvoren niti je pečat polomljen. Relikvija može biti mala kost ili dlaka sa svečeve glave, ali i celo telo. "Ne tvrdimo da imamo sve ostatke, bilo je uobičajeno da se relikvije podele", kaže Brin. Iako crkva privlači turiste, dosta Dablinaca ne zna da ona postoji. Jedan od razloga je i taj što se prolaz do nje teško pronalazi. U vreme kada je Katolička crkva bila proganjana, bilo je nemoguće ulaziti u crkvu kroz glavna vrata. Sadašnji ulaz napravljen je probijanjem rupe u stambenom delu svešteničkih zgrada.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

 

 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net