Lik i delo >

Ozren Tošić

Komesar za izbeglice

Naslednik: Od prošle nedelje na mestu komesara za izbeglice, na kome su se pre njega nalazili Brana Crnčević, Buba Morina i Sandra Rašković-Ivić. Postavila ga je Vlada Srbije.

Stanje: Rođen 24. avgusta 1960. u Splitu (česta slučajnost karakteristična za decu "vojnih lica" pokojne SFRJ). Ime je dobio po planini (sada u BiH). Oženjen Irkinjom iz Belfasta koju je upoznao u Sri Lanki; kćer Tara (8) i sin Luka (6). Državljanin Australije, Irske, nekoliko Jugoslavija, državne zajednice... Duhovno: brđanin (sa Banovog brda).

Specijalizacije: Ekonomija zdravstva, menadžment zdravstva, javno zdravlje, primarna zdravstvena zaštita, medicina.

Interesovanja i iskustvo: Projektovanje, izrada, razvoj, upravljanje i obezbeđenje zdravstvenih usluga, nadzor i realizacija programa, obuka ljudstva u pomenutim oblastima, pregovaranje u ostvarivanju složenih projekata, analiza i vrednovanje. U proteklim godinama iskustvo je sticao radeći u Australiji, BiH, SR Jugoslaviji, Makedoniji, Narodnoj Republici Kini, Sri Lanki, Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD.

Zvanja i poslovi: Diploma iz ekonomije zdravstva (Melburn, 1999), magistar javnog zdravstva (Harvard, Boston 1996), diploma stručnjaka za akupunkturu (Peking, 1987), lekar (Beograd, 1985), klinički lekar (Kolombo, 1986–87), urgentna medicina i endokrinologija (Džersi, 1988; London, 1988–89), Neurološka klinika (Beograd, 1990–94), osnivač agencije "2PRO4" za stručnu pomoć stranim delegacijama u SRJ (Beograd, 1992–95), direktor zdravstvenog centra, planer programa javnog zdravstva za Aboridžine (Kerns, 1996–99), konsultant Svetske banke za finansiranje zdravstva (Sarajevo, 1998), konsultant Svetske banke za primarnu zdravstvenu zaštitu i javno zdravstvo (Makedonija, 1999-2000), konsultant za projekat osnovne zdravstvene zaštite Svetske banke u Republici Srpskoj (1999–2000), specijalni savetnik ministra zdravlja (Beograd, 2001–02), konsultant za analizu zdravstvene politike za Svetsku banku (BiH, 2000)...

Dobitnik: Nagrada "Albert Švajcer" Harvardske škole javnog zdravstva (1996).

Nije rekao ništa: O dvogodišnjem iskustvu savetnika srpskih ministara zdravlja, da li je, kako i zbog čeka "upadao" i "ispadao" iz tekućih ovdašnjih zdravstveno-političkih kombinacija.

Izbeglice: "Jedan od najtežih problema izbeglica je siromaštvo koje teže pogađa nego lokalno stanovništvo. Svet je sklon da ceo kompleks izbegličkih problema svrsta u kategoriju posttraumatskog sindroma, a taj pristup – recimo, uslovno, kulturološkog obrasca zapadne civilizacije – sudara se ponekad sa lokalnim obrascima ponašanja."

Šta treba, na primer: "Lokalne vlasti moraju se naučiti na transparentnije ponašanje i obogaćivanje načina pristupa izbeglicama. S druge strane, očekujem da će u saradnji sa Visokim komesarijatom UN-a za izbeglice biti uspostavljen jedinstven informacioni sistem za ceo region."

O prvim primedbama: "Menadžerstvo ovde iz nekog razloga ima negativnu konotaciju a, u stvari, znači isto što i lošim značenjem neopterećeno ‘domaćinsko ponašanje’, tj. iskorišćavanje raspoloživih sredstava na najbolji moguć način. Da li je to nešto rđavo, kako god ga zvali?"

Sportski tip: Na svetskim prvenstvima u veslanju osvojio je četvrto (1978), peto (1977) i dvanaesto mesto (1976). U različitim veslačkim kategorijama osvajao je titulu prvaka Jugoslavije (1976–79). Bio je četvrti na Prvenstvu Jugoslavije u gađanju iz pištolja (1980). Iskusan je jedriličar, uključujući i okeanske rute.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

 

 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net