Pun kufer marketinga >

Pacijenti

Nije prljava mašta u pitanju, nego fiziologija

Dobra vest: reklamira se ljubav, za promenu. Loša vest: loše se reklamira ljubav. Mreža 063 lansirala je Happy SMS poruke specijalno za Dan zaljubljenih, a sve pod naslovom "Poklon za zaljubljene" i sloganom "Obradujte nekog koga volite". Izdvajamo iz ponude: poruka Fc 3 – "Otkopčaj mi bluzu, štipni me za..." i Fc4 – "Kad telefon zazvoni ti ćeš reći molim, a od mene čuti...". Mora da su se "oni koje volite" oduševili ovakvim poklonom za zaljubljene! (Zaboravili su da stave u ponudu i ono "kaži: lađa", pa "kaži: mastilo!" ili za oženjene: "kaži: ponjava – majka ti je dronjava!".) Možda ćete reći da imam prljavu maštu i da se poruke Fc3 i Fc4 uopšte ne završavaju sa "guzu" i "opalim te golim!", ali me ne možete ubediti da tvorci oglasa nisu baš i računali na prljavu maštu čitalaca. Ako napišem "u tri lepe", svi znamo da postoji samo jedan nastavak te rečenice, zar ne? I nije prljava mašta u pitanju, nego fiziologija. Mozak ima potrebu da dovršava formu i da ono što opažamo "zatvara" u smislenu celinu ili, kako bi to rekli geštaltovci, nedovršeni krug svi vidimo kao krug, a ne kao otvorenu krivu liniju. U poverenju: maheri reklamnog zanata ovu činjenicu i te kako umeju da iskoriste jer svaki put kada se mozak nesvesno aktivira da bi "dovršio" sliku ili misao, takve stvari više primećujemo i bolje pamtimo.

Drugi argument koji biste mogli da potegnete u odbranu gore pominjanih ljubavnih (?!) poruka (da li i vi primećujete da meni uopšte nisu potrebna pisma čitalaca da bih sa sobom razvila polemiku?) jeste to da narod traži takve stvari. Čime bismo se zapetljali u izanđalu raspravu o tome šta je starije: koka ili Radio Šabac? Osim toga, otkad se to izlazi u susret narodnim potrebama? Kad je narod hteo hleba, struje, benzina, pristojnog toalet-papira, ostavke i referendum o samostalnosti – niko nije potrčao da udovolji narodu. Naprotiv.

S druge strane, postavlja se pitanje kojim nas dalje uvodite u raspravu – da li marketing i reklama mogu da kreiraju nove potrebe i da nas navedu da počnemo da kupujemo i koristimo sasvim nepotrebne stvari? Kako koga i kako koja reklama. Ono sa čim sigurno možete računati je mali, ali ne i zanemarljiv procenat tzv. probatora – ljudi koji kao pod moranje kupuju svaki novi proizvod (zavisno od dubine džepa, naravno, ali svaka cena nađe istu količinu probatora). Međutim, reklame se njima i ne obraćaju, već onima koji verovatno ne bi kupili ukoliko im ne ponudite ubedljiv razlog. Kad kažem: razlog, ne mislim na racionalno ubeđivanje jer i dobro raspoloženje može biti ubedljiv razlog. Ali svakako mislim na razumno. Što se ne bi moglo reći za reklamu koja nam prikazuje novi specijalni skener za kosu. Ako se podvrgnemo tom skeneru, moći ćemo da utvrdimo da li naša kosa pati od šest simptoma. Kakvih simptoma? Ne biste verovali, ali jedan od njih je i: zamršena kosa!? Dakle, ako hoćete da utvrdite da li vam je kosa zamršena (to sad samo skener može da vam kaže, češalj nikako) i da li se brzo masti, idite u neki od specijalizovanih salona i utvrdite da li ste pacijent za taj i taj šampon. Išla bih i ja, ali se plašim da mi ne ponude i onu košulju sa predugačkim rukavima što se vezuju pozadi. Kakva sam luda, još bih je i obukla, samo ako mi kažu da je neke poznate marke.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

 

 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net