Međuvreme

 

Kasarna

Vojska Jugoslavije, tik pred promenu imena kao posledicu usvajanja Ustavne povelje, prodala je Mitropoliji cetinjskoj kasarnu u tom gradu za 650.000 evra. Ugovorena suma, doduše, neće biti isplaćena u novcu već kompenzaciono, u stanovima u Herceg Novom i Kumboru u toj vrednosti. Plodna saradnja Vojske i Crkve počela je pre nekoliko godina prećutnim dogovorom da se mladi monasi, stasali da stanu "na branik otadžbine", ne pozivaju na odsluženje vojnog roka. Kasnije je proširena angažovanjem vojne građevinske operative i vojnika – inženjeraca na kopanju manastirskih ribnjaka, raščišćavanju šikare na zapuštenoj manastirskoj zemlji, na ravnanju terena i izgradnji/popravljanju puteva do njih, da bi na kraju bila krunisana imovinskim transferima. U decembru je obavljena trampa jugozapadnog dela Ostrva cveća sa reprezentativnim turističkim objektima za začičvarenu ledinu u Grbaljskom polju, a sada je ustupljena kasarna za stanove. S obzirom na to da Vojska prestankom Jugoslavije ostaje bez celokupne imovine, sem one neophodne za delatnost zbog koje i postoji, i s obzirom da je dosadašnja saradnja bila manje-više jednosmerna, pitanje je kako će saradnja ubuduće izgledati. Ilustrativno je da ni posle godinu i po dana otkako je izmenom Pravila službe definisano formacijsko mesto vojnog sveštenika što je okarakterisano kao istorijski događaj, još nijedan diplomirani bogoslov nije se primio te dužnosti. Razlog je jednostavan – mala plata. Vojnom svešteniku, naime, sleduje najviša pukovnička plata a ona je znatno manja od prihoda koji se mogu ostvariti i u siromašnijim parohijama.

Štrajk

Tri najveća sindikata prosvetnih radnika najavila su stupanje u štrajk radi povećanja plate. Ministar prosvete i sporta Gašo Knežević, dan pred početak drugog polugodišta, rekao je da je potpuno obustavljanje nastave nezakonito jer se mora ispoštovati radni minimum, a to je skraćivanje časova na 30 minuta. Zapretio je tada, doduše uvijeno, da su svi koji to ne budu poštovali kandidati za otkaz. U ponedeljak je objavljeno da je štrajk počeo ali neuspešno jer se prosvetni radnici ili nisu odazvali pozivu sindikata ili su se uplašili ministrove pretnje. U nekim školama, ne zna se još tačno kojima, časovi su bili skraćeni ili nastava uopšte nije održana. Jednostavno, nastavnici i profesori formalno ispunjavaju radne obaveze, ovoga puta svedene samo na prisustvovanje u učionicama. Na časovima nit romore nit govore, a učenici, kao zatočenici nesporazuma na relaciji ministarstvo–sindikati, prinuđeni su da provedu uobičajeno vreme u školi. U sledećih nekoliko dana, kada se ustanovi koliko je škola pristupilo ovom belom štrajku, preći će se, čuje se, na sledeći korak: potpunu obustavu rada. Reč je, inače, o svega pola procenta povećanja nastavničkih plata što po rečima ministra iznosi u proseku 120 dinara po nastavničkoj glavi, ali i o godišnjem opterećenju republičkog budžeta za dodatnih 400 miliona dinara. Očekujući tvrdoglavost obeju od sučeljenih strana, obradovani đaci opet pevaju pesmicu ispevanu sredinom devedesetih: Gašo care, ne daj pare! Raspust je tek završen, zašto bi se odmah išlo u školu.

Frekvencije

Onomad se digla velika prašina kada je beogradski TV Pink dobio frekvencije za emitovanje programa u Crnoj Gori. To je prvi slučaj da neka ovdašnja TV stanica proširi svoje polje delovanja na bratsku republiku. Podgoričke "Vijesti" ovih dana prenose da je slično pokušala još jedna beogradska TV kuća, RTV B92, ali da je pokušaj propao ili će još morati da sačekaju. Zahtev ove kuće upućen na adresu crnogorske Agencije za telekomunikacije odbijen je jer ona sada nije za to nadležna. U toku je formiranje nove agencije za radio-difuziju po novom zakonu koji će regulisati ovu oblast. Međutim, direktor postojeće agencije Zoran Sekulić izjavio je da nije siguran da bi ova beogradska stanica dobila frekvencije ni po starim propisima jer ako u Srbiji nema mesta za crnogorske televizije onda bi trebalo da važi reciprocitet. Ranije prošle godine, rekao je direktor, Agencija je tražila dozvolu za ulazak podgoričke TV IN na srbijansko medijsko tržište, ali potvrdnog odgovora nije bilo: "Kada naše televizije budu mogle da konkurišu u Srbiji, onda će to biti omogućeno i njihovim medijima u Crnoj Gori", poentirao je Sekulić. Prema onome što prenose "Vijesti", u RTV B92 su iznenađeni ovakvim tumačenjem jer nije jasno zašto se propisi dvostruko tumače. Sekulić je objasnio da je TV Pink dobio svoje mesto po starim propisima koji sada više nisu na snazi a do donošenja novih nema mesta za medije iz Srbije.

Petokraka

Ode i to. Noć uoči Sretenja (vidi neko od jevanđelja, patrabola o susretu starca Simeona i 40 dana starog Isusa), zlobnici bi rekli pod okriljem noći, sa zgrade Predsedništva, to jest novog dvora na Andrićevom vencu, uklonjena je petokraka koja je decenijama krasila kupolu ovoga zdanja. Pre šest godina isto je učinjeno na kupoli Starog dvora tj. Skupštine grada, kada su orlovi raširenih krila vraćeni na zdanje. Kao da je neko iz nove vlasti hteo da bude nežan prema bivšem predsedniku Milutinoviću, koji je donedavno radio na Andrićevom vencu. Predsednik je otišao u Ševeningen, a petokraka u neki budžak istorije. Kako je saopšteno, ovim je činom pokazana volja da praznik državnosti, što je Sretenje po novom, bude obeležen u zgradi koja je oslobođena ideoloških simbola i koja bi ponovo trebalo da postane funkcionalno-reprezentativni objekat, baš onakav kakvim su ga graditelji zamislili. Samo još da izaberemo predsednika pa da sve bude kako valja.

Batine

Na nedavno održanoj izbornoj skupštini DSS-a u Požarevcu dopisnika Bete Mileta Veljkovića izudarao je član opštinskog odbora DSS-a Bojan Stamatović. Naime, novinar je želeo da sednica ogranka ove partije bude otvorena za javnost, došlo je do prepucavanja i pala je zauška pravo na lice Veljkovića. Onda je reagovala i policija pa je obaveštena i centrala NUNS-a, jer će biti da je ovo prvi otvoreni napad na nekog novinara od smene prethodnog režima. Doduše, nedavno se slično proveo i novinar "Reportera" u Palati pravde, ali je taj slučaj okarakterisan kao koškanje koje je izazvao sam novinar, pa je policija protiv njega podnela prijavu. Stvar u Požarevcu nije došla do suda jer su zazvonili telefoni u kancelariji predsednika DSS-a Vojislava Koštunice, koji je o svemu očevidno odmah bio obavešten. Njegova reakcija bila je munjevita, pa je na adresu povređenog novinara stiglo pismeno izvinjenje. Kako javlja dopisnik "Politike" iz Požarevca, čitava stvar je, na neki način, poravnavanje starih računa jer je pominjani novinar pre par godina nokautirao oca Bojana Stamatovića koji je u to vreme bio direktor lokalnog glasila "Reč naroda".


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

 

 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net