Vreme
VREME 631, 5. februar 2003. / KULTURA

TV manijak:
O meraku u bedaku

Omiljena TV forma, naročito na RTS-u, postaje animirani film. Decenijama smo navikli da crtać ide u 19.15, pre "Dnevnika", ali danas ih prave samo za odrasle. Eto, u emisiji maštovitog naslova "Ekonomski put u budućnost" (RTS 1), video sam crtani film o mladom bračnom paru suočenom sa problemima društva u tranziciji. Njoj stomak do zuba, cenim osmi mesec, a on nešto muva, radi na crno i neće da plaća porez. Prvo ga je ubeđivala racionalno, ekonomsko-socijalnim argumentima, ali kad nije išlo – primenila je ženski argument star koliko i bračna zajednica. Neće da mu kuva i ispunjava bračne obaveze dok ne plati porez. I ode čovek da plati, šta će, neće valjda da jede suvu hranu i živi bez ljubavi. Pošto nas iskustvo uči da ovakvo oružje ne može večno da deluje, ona će do porođaja morati da smisli nove argumente. Kako li će izgledati diskusija o porezu na dodatnu vrednost, ili o fluktuirajućem kursu dinara, kada se prevede na jezik supe, sarme i poljubaca.

Na Pinku sam svojim očima video da je Vesna Zmijanac otkrila eliksir mladosti. Na omotu novog albuma ima 16 godina, nova zen mantra iz refrena glasi -"Ti u meraku ja u bedaku!". Grand produkcija oseća damare narodnog bića, pa je poslednje kolo obeleženo dubokom zapitanošću svih autora. Kada vidite neku od epizoda, pomislite: sva ta ekipa, od balzamovanog Minimaksa, preko izvođača do istočnoevropskog baleta – šljaka za Brenu. Krunisana kraljica u svojoj muzičkoj kući ima i slepe blizance koji pevaju. Ako suspregnete šok zbog ambijenta u kojem ih prezentuju, saznaćete da su braća, u stvari, direktni rivali za mesto najpopularnijeg. Tako ih valjda ocenjuju "Frankfurtske vesti", najbolji indikator ukusa dijaspore. Dakle, kao i u politici – možemo da biramo između dva blizanca, isključivo solo – nikako u duetu.

Povratak orijentalnog talasa takođe je značajan – jer Šemsa Suljaković, apsolutni hit svih kasarni pokojne JNA, ima duet sa Sinanom Sakićem. Najveći prodor u neotkrivenu oblast mešavine hard rok i orijental zvuka napravila je Žena-Zmija Indira Radić. Glasom koji dolazi iz devetog kruga pakla (ili džehenema, sasvim svejedno), odevena u zmijsku kožu, ona pesmom kaže da će biti kao zmija i da je agonija ono što ti prija! Priča se potpuno nadovezuje na refren Vesne Zmijanac, dakle postoji interkonfesionalno suglasje. Priče o Srbiji i njenoj muzičkoj sceni kao predziđu hrišćanstva potpuna su glupost. Ovo nije ljubavna pesma, ovo je manifest, od kojeg ti se ledi krv, j...š Šakirudaj nam Indiru!

Lepota Grand produkcije ima još jednu stranu. OK, ja sam Dragan, pa sam do danas saznao za nekoliko izvođača – imenjaka. Jedan Dragan Ilić je već uradio harmonikaški album (solo kolca), pod futurističkim nazivom Vizija 2000. Onda ste otkrili da vaši poznanici i prijatelji imaju slične dvojnike na estradi. Poštujem ovaj vorholovski ideal o 15 minuta slave za svakoga, ali vrhunac je dostignut kada se pojavio imenjak papagaja mog šuraka. Papagaj je danas pokojni, a vokalni solista živ i zove se Bađi. Ptičica je naučila da kaže svoje ime, a Bađi umetnik se za sada otkriva samo likom, nisam ga čuo kako peva. I što je najlepše, da ponovim, i on radi za Brenu.

Nekome će se učiniti isprazna priča TV Manijaka, jer na TV programu smo videli da je prebijen ugledni lekar i da je nepoznata grupa građana pokušala da kidnapuje Šešelja. Možda ste primetili u vestima da neki silni radnici u Majdanpeku i Boru štrajkuju i organizuju marševe gladnih. Sigurno vam je promakla činjenica da se naša delegacija vratila iz Davosa u Švajcarskoj mnogo manje pompezno nego prethodni put, te da, izgleda, nema više para na veresiju i lepe oči. Neće vam niko zameriti ako niste primetili da smo osvanuli u novoj državi, da ne kažem Državnoj zajednici. Zato je potrebno da se svaki građanin Srbije uključi u šou-biznis, tu smo lider na Balkanu (može Rumunija da se loži koliko hoće), pa jedni za Brenu, drugi za Željka i onda ukrug za sopstvenim repom.

Dragan Ilić