Nenad Gromović >

Zašto naši ćute?

"War"; "Vreme" br. 629

Svedoci smo zahuktavanja anglosaksonske ratne mašine sa američkim predsednikom kao mašinovođom i engleskim kao njegovim pomoćnikom. To me čini besnim...Od njih mi je opet muka.

Nasuprot tome raduje me sve veći broj država u kojima se održavaju protesti protiv i ovog ratnog bezumlja i avanturizma, kao i sve veći broj protivnika i ovom ratu; što ima nas koji smo protiv nasilja i ratova pa ma gde oni bili i ma ko da su im poglavice.

Pridružujući se demonstrantima i protivnicima i ovog rata izražavam i veliku brigu i razočaranje što nijedna demokratska organizacija u našoj zemlji ni jednu jedinu reč nije izrekla, ni jednu jedinu aktivnost, protest... zbog i ovog rata nije organizovala.

Nereagovanje me boli jer ostavlja i sumnju na iskrenost svega ranije rađenog, pogotovu što se i tada nije jednako bunilo protiv svih poglavica, ratnohuškača, ratnika... Ni tada se nisu sve žrtve podjednakim žarom branile.

I zašto sada ćute!?

Kao da su mali Iračani manje vredni od malih Balkanaca pa naše organizacije za zaštitu dece ćute. Radnici u Iraku manje vredni pa sindikati ćute. Iračanke manje vredne i lepe od drugih žena, pa organizacije žena u Srbiji ćute. I mladi manje i drugačije mladi, pa naši studenti ćute.

I kao da i svi mi nismo i ovim ratom ugroženi. Pa ćutimo.

Da li to znači da se ranije sve radilo po nalogu onoga ko pare daje, a da je to, kad je narod Iraka u pitanju, u suprotnosti sa interesima poslodavca, pa se ćuti, bojeći se da će ostati bez pomoći ujka Sema i njegovih sestrića. Možda i nenavikli da rade bez naloga i ne znaju šta bi, ili su, pošto su završili posao, isplaćeni pa ih više i nema.

Ali, za sindikate znam da postoje. I znam da je jedan bio veliki protivnik ratova i na našem prostoru, i znam da jednom to i nije smetalo jer je bio poglavičin miljenik.

A bojim se da su sada svi njihovi i njegovi miljenici.

No, da se zna da i ovde žive protivnici svih ratova i svakakvog nasilja, sve njih pozivam da se ovih dana oglase. Da na bilo koji način izraze protest, a sve ih pozivam i da se obrate ambasadama zemalja pomenutih na početku i prenesu im naš antiratni stav.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST