Meridijani

Porto Alegre: Svetski socijalni forum

Poslednji dan Trećeg svetskog socijalnog foruma, koji je počeo prošle nedelje u brazilskom gradu Porto Alegreu, biće posvećen načinima za očuvanje mira. Pitanje rata i očuvanja mira razmatrano je u trenutku dok su šef inspektora UN-a za naoružanje Hans Bliks i direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Mohamed El Baradej podnosili izveštaj Savetu bezbednosti UN-a o dvomesečnoj inspekciji u Iraku gde stoji da Irak nije odgovorio na najvažnije zahteve. Na Svetskom socijalnom forumu održana je konferencija "Protiv ratova u XXI veku, kako izgraditi mir među narodima", nakon čega je govorio američki lingvista i politički aktivista Noam Čomski. Učesnici foruma u Brazilu izrazili su protivljenje ratu u Iraku i založili se za povlačenje izraelske vojske sa palestinskih teritorija, a razgovarano je o siromaštvu i ekonomskim i vojnim sukobima. Na početku foruma organizovan je "Marš za mir", u kome je učestvovalo oko 80.000 ljudi. Velika dobrodošlica u Porto Alegreu priređena je predsedniku Venecuele Ugu Čavezu, koji se u nedelju sastao sa organizatorima foruma i obratio aktivistima, oštro kritikujući svoje protivnike u zemlji, organizatore 56-dnevnog štrajka.

Tel Aviv: Novi sukobi

Izraelske snage su u žestokoj bici sa lokalnim naoružanim grupama tokom noći prošle subote u Beit Hanunu ubile jednog Palestinca, dok su vojska i oklopna vozila napredovali u ovo mesto na severu pojasa Gaze, nekoliko sati posle raketnog napada na jug Izraela koji su izveli islamski militaristi. Izraelski ministar odbrane Šaul Mofaz naredio je napad na Beit Hanun kako bi se "naneo ozbiljan udarac terorističkoj infrastrukturi", preneli su izraelski mediji. Vojni zvaničnici su rekli da je operacija bila ograničenog karaktera i da će se trupe povući odmah po okončanju misije sprečavanja raketnih napada iz oblasti Beit Hanuna na Izrael. U borbama je jedan Palestinac ubijen, a 20 ih je ranjeno, od kojih jedan teže. Palestinski stanovnici su rekli da je most koji spaja Beit Hanun sa glavnim putem dignut u vazduh. Izraelski radio je preneo da su ovaj most militanti koristili za ispaljivanje raketa. Izraelske snage su u nedelju počele da sprovode potpunu blokadu palestinskih teritorija koja će trajati do završetka opštih izbora u Izraelu. Izraelski ministar odbrane Šaul Mofaz izjavio je nekoliko sati posle upada izraelskih snaga u Gazu, kada je ubijeno 12 a ranjeno više od 50 Palestinaca, da će glasanje, pored policije, obezbeđivati i vojnici zbog brojnih upozorenja i velike opasnosti od napada.

Moskva: Oštećeni u Dubrovki gube spor

Moskovski Tverski sud odbacio je prošlog četvrtka prve tri od 24 tužbe koje su protiv moskovske gradske vlade podneli bivši taoci iz moskovskog pozorišta na Dubrovki ili njihovi rođaci. Sud je odložio razmatranje još 21 tužbe pošto mnogi podnosioci nisu mogli da prisustvuju sudskim raspravama i pruže dodatna objašnjenja. Sud je saslušao završne reči šest osoba koje su u terorističkom napadu izgubile svoje rođake. U Tverski sud upućena je 61 tužba bivših talaca ili njihovih rođaka protiv vlade Moskve, u kojima se traži materijalna ili moralna odšteta za sumu od 59,7 miliona dolara. Njihovi advokati najavljuju nove tužbe, među kojima i tužbe građana Ukrajine. Sve tužbe zasnovane su na Zakonu o borbi protiv terorizma, koji utvrđuje da odgovornost za posledice zločina "nosi subjekt Federacije, na čijoj se teritoriji dogodio teroristički akt". Gradske vlasti smatraju da su zahtevi bivših talaca neosnovani. U sredu 22. januara gradska skupština se obratila Tverskom sudu, zatraživši da odbaci sve tužbe.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST