Kontroverzni doktor Antinori >

Marsovci su bili brži

Razne sekte i šarlatani mogu da diskredituju naučni rad pravih stručnjaka (ne mora da znači da je to Antinorijev slučaj). Dalje, nauka je promenila svoju prirodu, tj. vezala je naučna otkrića (ili "naučna otkrića") koja mogu da promene svet za njihov medijski odjek jer konferencije za štampu sve češće prethode pravoj proveri istinitosti. Time se rizikuje da se prava dostignuća i ne primete

Procenio je da je došlo vreme da se pređe sa ovce na čoveka. Hteo je da nastavi tamo gde su stali Hitler i doktor Mengele, pri čemu je naišao na otpor cele naučne i političke zajednice. Novi Galilej je hteo da bude prvi, borio se hrabro protiv Inkvizicije... međutim, prestigli su ga Marsovci.

Ovo bi ukratko bio opis karijere Severina Antinorija, italijanskog ginekologa koji već duže vreme radi na kloniranju čoveka. Doktor Antinori, koji se proslavio u oblasti veštačke oplodnje, predmet je oštrih kritika od onog trenutka kada je najavio svoj ambiciozni plan – da primenom kloniranja pomogne sterilnim parovima. Jer, Antinori je kloniranje mudro predstavio kao sredstvo u službi višeg cilja. Svestan je da bi svaka sumnja da se radi o "kloniranju radi kloniranja" i o ličnoj promociji jednog šarlatana odmah izazvala zgražavanje i osudu celog sveta. Takođe, nedavno objavljena vest da je firma Klonejd (vlasništvo sekte Raelijanaca, vidi antrfile) realizovala prvo kloniranje čoveka dodatno je otežala i iskompromitovala rad rimskog doktora.

ZIVOT I DELO: Kao vlasnik privatne klinike u Rimu, Antinori je postao poznat široj javnosti pre desetak godina jer je (oborivši sve rekorde) "porađao" žene od 65 i više godina. Uvek željan medijske pažnje, pre nekoliko godina šokirao je javnost najavom prvog ljudskog klona. Tada je zajedno sa američkim kolegom, doktorom Zavosom, doživeo najveće poniženje za jednog naučnika: smeh. Zabrinuti naučnici su prokomentarisali da je kloniranje čoveka skok u mrak za koji nema razloga: smatrali su da bi se sa terapeutske klonacije (u svrhu lečenja steriliteta) moglo lako preći na perverzna maštanja o reprodukciji rasa ili o beskrajnom životu. Istom prilikom vodeći svetski stručnjaci molekularne biologije i genetike proglasili su Antinorija za megalomana, dok je on njih, na radost svih svetskih medija, nazvao veterinarima. Najžešće kritike na račun Antinorija stizale su ovih godina iz Velike Britanije, koja je inače, za razliku od ostalih evropskih zemalja, dozvolila slične eksperimente. Doktor je osetio potrebu da cinično prebaci engleskim naučnicima da je njima, posle ovce, miša, krave i koze stalo da sada kloniraju i fudbalera Dejvida Bekama.

Inače, nakon prve Antinorijeve najave kloniranja čoveka, pre nekoliko godina, mnoge filmske zvezde i poznate ličnosti u Americi pohrlile su da zaštite svoja prava na sopstveni DNK. Praktično, obezbedili su se u slučaju krađe ili nezakonitog korisćenja njihovih gena radi, na primer, biološke, fotografske ili elektronske duplikacije (!). Tj., samo je jedan Arnold Švarceneger...

Ipak, od tada se dosta toga promenilo u svetu genetskog inženjeringa osim nipodištavanja Antinorija koje se nastavlja istom žestinom. Nije više pitanje da li je kloniranje izvodljivo (zaključak je da jeste), već koliko je bezbedno (a nije, bar ne u ovom trenutku). Skoro svi upitani naučnici sumnjaju da je Antinori sposoban (i opremljen) da uspešno izvede kloniranje. Tvrde da se odmaklo dosta, međutim, proces još nije usavršen, pa je ogroman rizik da se dete rodi bolesno i da brzo ostari kao što se desilo sa ovcom Doli, prvim kloniranim sisarom. Tim engleskih stručnjaka koji je radio na projektu ovce Doli upozorio je na opasnost Antinorijeve avanture, dodavši pri tom da je eksperiment uspeo tek iz tristotog pokušaja i da su se životinje rađale sa neobjašnjivim deformacijama. Osim same tehnike eskperimenta i uopšte njegove stručnosti, Antinoriju se više zamera s etičke, pravne, a naročito s verske tačke gledišta. Jer, podsećamo, kloniranje je strogo zabranjeno u Evropi (ne i u Americi, ako je finansirano privatnim novcem) – bukvalno: "zabranjuje se kreacija ljudskog bića koje je genetski identično drugom živom ili mrtvom biću". Takođe, Rimokatolička crkva odavno je na doktora nekoliko puta bacila anatemu, a u poslednje vreme se odlučila na potpuno ignorisanje. Samo se blago asocira na slične eksperimente iz prošlosti koji su doveli do stvaranja atomske bombe...

Eto i objašnjenja zašto se Antinori "mota" po Libiji, Iraku i Srbiji, a varijanta da se eksperimenti izvode na brodu, u međunarodnim vodama, propao je zbog velikih troškova i neispunjenog obećanja Moamera el Gadafija da će finansirati projekat. Istovremeno, Antinori samo što nije dobio zabranu za obavljanje lekarske profesije u Italiji: nakon bezbroj upozorenja morao je da referiše pred strukovnim udruženjem. Doktor, inače, krivi medije za ovako negativan odnos prema njegovom radu, tvrdeći da je strah od kloniranja nelogičan s obzirom na to da ima terapeutske ciljeve. "Kloniranje nikako nije sâmo sebi cilj, ne radi se o stvaranju superčoveka", branio se nedavno Antinori priznavši ipak da bi klon imao identične fizičke karakteristike jednog od roditelja. Praktično, "dete dvojnik svog oca ili majke, ali s drugačijom psihom..."

MEDITERANSKA ZEMLJA: Ipak, ako je verovati najavama, rađanje "Antinorijeve" bebe očekuje se tokom narednih nedelja, s tim da se ne zna gde će se to desiti jer su mu vrata svih evropskih laboratorija zatvorena. Poslednja doktorova verzija je da će se porođaj obaviti u jednoj mediteranskoj zemlji. U celom eksperimentu, navodno, učestvuje više od 200 parova od 1500 koji su izrazili spremnost da mu se podvrgnu. Jedan od problema je što se Antinorijev mentor, Amerikanac Zavos, u međuvremenu distancirao od njega, izjavivši da su im se posle 20 godina putevi razišli jer: "Antinori nema ekipu ni uslove za eksperimente." Takođe, Antinori je u domovini upleten u još jednu aferu – nekoliko italijanskih fudbalera koje je lečio od steriliteta diskvalifikovani su zbog dopinga! Uzaludne su bile sve njegove tvrdnje da su upravo prepisani lekovi (opravdani, zvanični i prijavljeni) izazvali višak testosterona u krvi. Suspenzija je bila automatska, ali je opisavši Olimpijski komitet kao talibanski, Antinori dodatno ugrozio svoj položaj u Italiji.

ANTINORI U SRBIJI: Izjava da bi voleo da klonira isključivo Srbe, koju je navodno Antinori dao krajem novembra, više liči na "interpretaciju" za domaće potrebe nego na ozbiljan stav. Poseta Beogradu povodom 15. kongresa o fertilitetu i sterilitetu dodatno je začinila priču jer je Antinori, navodno, izjavio je da će se prva klonirana beba po svoj prilici roditi u Srbiji, odnosno na ginekološkoj klinici "Papić". Ovo je rasplamsalo strasti stručnjaka i cele javnosti, a završilo se nespretnim demantijima s više strana. Antinori je to učinio čak i putem nacionalne novinske agencije Ansa i negirao celu priču, tj. da je obznanio postojanje prve bebe klona koja bi u januaru trebalo da se rodi u Srbiji. Inače, u Italiji je već postala svakodnevica da novine objave neku njegovu šokantnu izjavu ili epohalno otkriće, a da je on već sutra demantuje.

Biće da je Antinori onako "žabarski" provalio šta Srbi vole da čuju ("Srbija će biti jedna od tri zemlje koja će ući u istoriju") ili da ga je neko proveo po beogradskim splavovima... Međutim, ovakvi obožavaoci srpske rase ("koja može da preživi sve poteškoće"), kao i mnogi "prijatelji srpstva" koji su je posećivali tokom mračnih devedesetih mogu samo da joj odmognu u otrežnjavanju i pronalaženju svog mesta u svetu.

U iščekivanju da se rodi prvi klon, koji su sve zaključci Antinorijeve priče? Razne sekte i šarlatani mogu da diskredituju naučni rad pravih stručnjaka (ne mora da znači da je to Antinorijev slučaj). Dalje, nauka je promenila svoju prirodu, tj. vezala je naučna otkrića (ili "naučna otkrića") koja mogu da promene svet za njihov medijski odjek jer konferencije za štampu sve češće prethode pravoj proveri istinitosti. Time se rizikuje da se prava dostignuća i ne primete...


 

Raelijanci

Nazvali su je Eva (nije slučajno) jer prvo dete rođeno kloniranjem ima biblijsku važnost. Vest je saopštena na katolički Božić (nije slučajno) i to na Floridi, u mestu koje se takođe (slučajno) zove Holivud. Prvo ljudsko biće genetski identično majci navodno je delo firme Klonejd, vlasništvo sekte Raelijanaca sa 60.000 sledbenika (s jakim uporištem u Sloveniji), koji veruju da su potomci vanzemaljaca.

Rajali, vođa religioznog pokreta, ranije je bio poznat kao Klod Vorion, novinar koji je u Francuskoj i Švajcarskoj pisao o automobilizmu, sve dok u septembru 1973. godine nije imao takozvani bliski susret treće vrste sa vanzemaljcem, koji mu je objasnio da ljudski rod potiče od genetskih eksperimenata koji su vanzemaljci vršili u svojim laboratorijama.

Na konferenciji za novinare direktorka Kloenejda i biskup sekte Brižit Boaselije saopštila je da je beba rođena uz pomoć DNK iz kože majke, jedne tridesetjednogodišnje Amerikanke. Međutim, na konferenciji za novinare nisu izneti nikakvi dokazi u prilog tim tvrdnjama, već je najavljeno rađanje novih klonova. Kasnije je na italijanskoj televiziji objasnila da je cilj njihovog rada da se ljudski život produži do 200 godina ili čak da se postigne reinkarnacija: kad neko umre, Klonejd bi mu obezbedio da se rodi identično dete kome će u drugom trenutku "presnimiti" mozak preminulog. I tako u nedogled, što znači besmrtnost (!).

Reakcije iz sveta nauke kreću se između sumnje i oštrih kritika. Ne toliko i ne samo zbog složenosti samog naučnog poduhvata, koliko zbog same sekte Raelijanaca koja, sa sedištem na Bahamima, već sada zainteresovanima nudi usluge kloniranja za 5000 dolara. Prema samom Antinoriju, "objavljeno rađanje klonirane devojčice u Americi nema naučnu potporu i rizikuje da samo stvori konfuziju".


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST