Meridijani

Bagdad: Pronađeno hemijsko oružje

Inspektori UN-a za naoružanje pronašli su prošlog četvrtka u Iraku prazne hemijske bojeve glave tokom inspekcije jednog skladišta, saopštio je portparol UN-a u Bagdadu Hiro Ueki. On je rekao da je inspektorski tim otišao na ovu lokaciju da bi pretražio veliku grupu bunkera sagrađenih krajem devedesetih. "Tim je tokom inspekcije otkrio 11 praznih hemijskih bojevih glava kalibra 122 milimetra i jednu bojevu glavu koja zahteva dalje ispitivanje", saopštio je portparol UN-a. On je dodao da su bojeve glave u "odličnom stanju" i da su slične onima koje je Irak uvezao krajem osamdesetih. Otkriće praznih bojevih glava za hemijsko oružje od strane inspektora UN-a za razoružavanje Iraka veoma je "uznemirujuća i ozbiljna" činjenica, rekao je u petak portparol Bele kuće Ari Flajšer. Portparol je istakao da se te bojeve glave nisu nalazile na listi oružja koju je Bagdad u decembru predao UN-u. "Hemijske bojeve glave nisu, ponavljam, nisu bile na listi koju je Irak objavio pre mesec dana", rekao je Flajšer i dodao da je "sve jasnije" da se irački lider Sadam Husein ne razoružava. Upitan da komentariše Huseinovu izjavu da će SAD počiniti samoubistvo ukoliko napadnu njegovu zemlju, Flajšer je rekao da SAD "mnogo manje interesuje to što Sadam Husein govori od činjenice da se on mora razoružati". "Hemijske bojeve glave ne mogu biti korišćene za konvencionalno oružje", rekao je Ari Flajšer. On je, međutim, odbio da kaže da li to otkriće u očima SAD predstavlja kršenje Rezolucije 1441 UN-a. "Nije to pitanje, pitanje je da li se on razoružava ili ne", rekao je Flajšer. Šef inspektora UN-a za kontrolu iračkog naoružanja Hans Bliks izjavio je prošle subote da Bagdad nije pružio dovoljnu i istinsku saradnju međunarodnoj inspektorskoj misiji u potrazi za nuklearnim, hemijskim i biološkim oružjem. Bliks, koji je doputovao na Kipar uoči posete Bagdadu, rekao je da će iračkim zvaničnicima predočiti "svu ozbiljnost" nedovoljne saradnje sa inspektorima UN-a. Na to je i Bagdad dao novo obećanje o spremnosti na "punu saradnju", a 27. januar je sve bliži...

Kanbera: Plamena stihija

Australijske vlasti zatvorile su prošlog petka puteve i evakuisale stotine ljudi iz sela Terdba, 330 kilometara jugozapadno od Sidneja, zbog požara koji je izbio u blizini ovog naselja. Portparol vatrogasne službe Stjuart Koen rekao je da vatra, izazvana udarom munje, bukti preko planinskih regiona države Novi Južni Vels i susedne države Viktorije. Požar je zahvatio i šume u blizini grada Kanbere, ali grad nije ugrožen. Zvaničnici iz države Viktorija izjavili su da je vojska u stanju pripravnosti kako bi pružila pomoć vatrogascima.

Madrid: Razbijena narko-mafija

Španske vlasti saopštile su prošle subote da su prekinule jedan od najvećih lanaca pranja novca u Evropi i da je u toj policijskoj akciji uhapšena 101 osoba, mahom državljani Španije, Kolumbije i Dominikanske Republike. Ministar unutrašnjih poslova Anhel Akabes izjavio je da je policija u 11 odvojenih operacija, pod nazivom "majka", zaplenila 542 kilograma kokaina koji bi na tržištu dostigao vrednost od 9,5 miliona eura. Prema njegovim rečima, policija je tokom istrage, koje je počela u februaru 2001, utvrdila da je kriminalna grupa oprala 237,5 miliona eura stečenih od krijumčarenja narkotika. "Ova veličanstvena operacija je, bez sumnje, jedna od najvećih u Španiji, a svakako jedna od najvažnijih u Evropi", rekao je Akabes na konferenciji za novinare.

Teheran: Žene ponovo na utakmicama

Ženama u Iranu prvi put je dozvoljeno da uđu na neki od fudbalskih stadiona u toj zemlji, što je potez koji će, kako veruju vlasti Islamske Republike, pozitivno uticati na ponašanje fanatičnih navijača. Uprava kluba Pejkan iz Teherana dozvolila je novinarkama i rođakama igrača da prisustvuju jednoj utakmici tog iranskog prvoligaša. Ženama je pristup fudbalskim stadionima zabranjen od islamske revolucije 1979, što je zvanično obrazloženo željom da se zaštite od psovki i nepristojnog ponašanja navijača. Mnogi, međutim, smatraju da je pravi razlog bila briga što žene na stadionima vide muškarce u šorcevima i majicama. "Zbog prisustva žena, muškarci se lepše vladaju i paze na ponašanje", rekao je portparol stadiona Iran-Kodro u Teheranu.

Alžir: Pokušaj otmice

Tri nenaoružana mladića napala su pilota tokom leta avio-kompanije Er Alžirija, saopštili su u ponedeljak zvaničnici aerodroma u alžirskoj prestonici. Napad se dogodio prošle nedelje uveče tokom leta Pariz-Alžir, a avion je bezbedno sleteo. Napadači su ušli u pilotsku kabinu, jedan je zatvorio vrata, dok su dvojica fizički napala pilota i kopilota. Mladiće su, međutim, savladali ostali članovi posade i oni su predati policiji. Nije saopšten identitet napadača ni da li su oni pripadnici pobunjeničkih grupa aktivnih u Alžiru. To je bio prvi incident na letu alžirske kompanije od spektakularne otmice aviona na badnje veče 1994. godine, kada je nekoliko pripadnika Naoružane islamističke grupe zahtevalo da avion pun putnika sleti u Pariz.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST