Meridijani

Pjongjang: Spor zbog naoružanja

Prošlog četvrtka Severna Koreja se povukla iz Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja. Optužujući Vašington za pokušaj obaranja njenog političkog sistema, Severna Koreja je osudila IAEA (Međunarodnu organizaciju za atomsku energiju) kao oruđe u američkim rukama i odbacila poziv te organizacije da proteranim inspektorima dozvoli povratak u zemlju. "Vlada Demokratske Narodne Republike Koreje objavila je svoje povlačenje iz Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja i potpunu slobodu u odnosu na obavezujuću silu zaštitnog sporazuma sa IAEA", javila je severnokorejska državna agencija KCNA. U vladinom saopštenju napominje se da povlačenje stupa na snagu odmah. "Iako se povlačimo iz Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja, nemamo nameru da proizvodimo nuklearno oružje i naše nuklearne aktivnosti u ovoj fazi biće samo u mirovne svrhe, poput proizvodnje električne energije", dodaje se u objavi. Vlada je istakla da je spremna da u direktnom kontaktu sa SAD potvrdi da ne proizvodi nuklearno oružje ukoliko Vašington odbaci neprijateljsku politiku prema Severnoj Koreji i prekine da joj preti nuklearnim ratom. Južna Koreja je izrazila žaljenje povodom odluke Pjongjanga i sazvala sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost, kako bi razmotrila najnoviju situaciju. Tri dana kasnije Severna Koreja je najavila da je spremna da nastavi raketne testove, uz obrazloženje da su sporazumi Vašingtona i Pjongjanga sada nevažeći. "Mi smo prethodno suspendovali raketne testove u očekivanju dijaloga Severne Koreje i SAD", rekao je severnokorejski izaslanik u Kini Čoe Džin Su. On je, međutim, dodao da moratorijum na raketne testove neće biti izuzet iz nove odluke vlade, odnosno sada kada su svi sporazumi SAD i Severne Koreje nevažeći. Francuska je osudila potez Severne Koreje i izrazila "duboku zabrinutost" povodom odluke o njenom povlačenju iz Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja. Japanski premijer Juničiro Koizumi zatražio je da Severna Koreja ponovo razmotri odluku koju je objavila i saopštio da Japan "veoma ozbiljno" shvata to pitanje. Rusija je početkom ove sednice ponudila pomoć za otvaranje dijaloga SAD i Severne Koreje i založila se za mirno razrešenje konflikta.

Strazbur: Protiv kloniranja

Evropska komisija predlaže donošenje globalne zabrane kloniranja ljudskih bića. Komesar zadužen za istraživanja Filip Bisken dao je punu i bezrezevnu podršku francusko-nemačkoj inicijativi kojom se želi postići potpisivanje međunarodne konvencije koja bi zabranila takvu vrstu reprodukcije. Povelja temeljnih prava Evropske unije takođe zabranjuje kloniranje u reproduktivne svrhe. Kloniranje čoveka u reproduktivne svrhe zabranjeno je i nizom konvencija i međunarodnih dokumenata, od Konvencije Saveta Evrope o ljudskim pravima do raznih evropskih naučnih udruženja koja se bave i medicinskom etikom. U pozivu da se zabrani kloniranje čoveka, Bisken se pozvao ne samo na "svima očigledne etičke razloge i zajednički sistem vrednosti" nego i na "naučnu neozbiljnost i neodgovornost". "Iskustva s kloniranim životinjama pokazuju da je kloniranje još nepoznato područje, puno nesigurnosti, vrlo visokog stepena rizika, pa je prelazak na kloniranje čoveka sasvim neodgovoran pokušaj", konstatovao je on.

London: Strah u dvoru

Strah od mogućih terorističkih napada Al Kaide naveo je britansku kraljicu Elizabetu Drugu da instalira "sobe za paniku" u Bakingemskoj palati i zamku Vindzor. Jako obezbeđene prostorije obložene su čeličnim zidovima debljine 50 centimetara i predviđene su da zaštite više pripadnika kraljevske porodice od otrovnog gasa, bombaškog napada ili atentata od strane terorista. Zidovi su otporni na metke i vatru, a svaka soba može izdržati minobacački napad i direktan udarac lakše letelice, pišu britanske novine. Zamak Vindzor nalazi se ispod vazdušne linije koja vodi ka aerodromu Hitrou u Londonu. Sobe su opremljene bezbednosnim komunikacijama, krevetima i kupatilima i imaju zalihe hrane i tople vode dovoljne da članovi kraljevske porodice prežive nedelju dana. Nove sobe sagrađene su pošto su razmatrane nove bezbednosne mere posle terorističkih napada na SAD. Koštale su 1,6 miliona dolara i zamenile su slabije opremljene sobe.

Teheran: Smrt zbog alkohola

Iranski sud osudio je jednog tinejdžera na smrt vešanjem pošto je po treći put optužen da je pio alkohol. Po islamskom šerijatskom zakonu konzumiranje alkohola je zabranjeno i obično se kažnjava bičevanjem ili novčanim kaznama. Devetnaestogodišnji mladić uhapšen je kad se pojavio u jednoj policijskoj stanici u južnom Teheranu da se raspita za svoja dva prijatelja koja su nedavno uhapšena. Policija je zapazila da je mladić pio alkohol i odmah je podignuta optužnica. "Ja sam već dva puta kažnjavan jer sam popio tri čaše alkohola i znao sam da je to što pijem zabranjeno po islamskom zakonu", rekao je mladić. Bez obzira na tešku presudu, mladić ima šanse da izbegne najgore jer će njegov slučaj biti preispitan pošto je izrazio žaljenje i dao pismeno obećanje da će ubuduće izbegavati alkohol.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST