Španija >

Dior i sirotinja

Neizvesno je dokle u novoj karijeri može stići supruga sadašnjeg premijera Španije, ali je vrlo verovatno da ulazak u gradsku vladu Madrida, za šta se kandiduje na listi Narodne partije, nije njen najviši politički cilj

PODELA AMBICIJA: Hose MArija Asnar sa suprugom Anom Botelja

Stara izreka o uspešnim muškarcima iza kojih stoje sposobne žene možda bi, u perspektivi, na političkoj sceni Španije mogla da bude obrnuta. Hose Marija Asnar je u dva mandata dokazao da je nesumnjivo sposoban i spretan političar, ali pošto kao čovek od reči i principa poštuje predizborno obećanje iz prve kampanje da će "ako pobedi ostati na čelu najviše dva mandata", u njegovoj Narodnoj partiji (PP) u toku su velike konsultacije o njegovom nasledniku koji iduće godine treba da izađ e na megdan, tj. izbore, zahuktalom kandidatu socijalista Hoseu Luisu Rodrigezu Sapateru. Najčešće spominjana imena su Rodrigo Rato, Marijano Rahoj i Major Oreha, ali to će tek biti aktuelna španska tema. Sada je aktuelniji definitivni ulazak u politiku prve dame, Asnarove supruge Ane Botelje, koja je prošle nedelje javno dala saglasnost za ulazak na listu Narodne partije. Nju na izborima 25. maja za madridsku gradsku vladu predvodi Alberto-Ruiz Galjardon, čovek od Asnarovog poverenja, koji je od njega lično tražio da se kandiduje. Gospođ a Ana Botelja dobila je vrlo visoko treće mesto na listi, ispred su samo nosilac Galjardon i Pio Garsija Eskudero, predsednik PP-a za Madrid. Kažu da je ona odbila drugo mesto. Namenjen joj je i resor ako bude izabrana: socijalni poslovi. Prezentirajući kandidaturu, rekla je da se oseća sposobnom za to i da želi da vreme i energiju posveti poboljšanju socijalnih uslova u Madridu.

IZBORNI TEST: Kandidatura nikoga nije iznenadila jer se o njoj odavno šuškalo, posebno otkad je premijer Hose Marija Asnar izjavio da se neće mešati u odluku svoje žene jer se radi o ličnom izboru. Još tada je bilo jasno da će se prva dama Španije upustiti u politiku, bilo je samo pitanje kada. Učinila je to u trenutku prilične nepopularnosti vlade svog supruga, pre svega zbog katastrofalnih ekoloških i ekonomskih posledica izlivanja ogromnih količina nafte iz potonulog tankera Prestiž u vodama Galicije. Politički analitičari tvrde da će efekat njene kandidature, više medijski nego politički, malo amortizovati situaciju, ali tek će vreme pokazati ispravnost opcije koju je izabrala gospođ a Asnar. Izbori u Madridu biće veliki test pre opštih iduće godine. Protivkandidati Galjadronu su Trinidad Himenez (PSOE), Ines Sabanes (Ujedinjena levica) i Hose Marija Mandiluse (Zeleni), nekadašnji visoki izaslanik Ujedinjenih nacija za izbeglice tokom rata u Bosni. Poslednji na listi šokirao je špansku javnost ispovešću da je gej, što će mu doneti određ eni broj glasova , ali sigurno i odneti znatno više njih. Bitka će se, sasvim je izvesno, voditi izmeđ u Galjadrona i Trini Himenez.

U prvim analizama poteza Ane Botelje Asnar konstatuju se tri stvari: iako je poslednjih godina u senci, nije od juče u politici. Bila je član Alijanse populare, preteče današnje Narodne partije, još od 1978, čak pre svog supruga. Potiče iz mnogobrojne porodice srednjeg staleža, najstarija je od trinaestoro dece. Važi za izuzetno konzervativnu osobu, kojoj će poverenje pokloniti cela španski desnica ili desni centar. Ne treba izgubiti iz vida i činjenicu da je žena, što samo po sebi donosi dobar broj glasova ženskog dela biračkog tela. Iza njene kandidature stao je ceo aparat Narodne partije, neki su cinično primetili da su politički poltroni, koji do juče nisu čestito ni pozdravljali Alberta-Ruisa Galjadrona, odjednom naprasno postali superpažljivi i ljubazni prema njemu. Ana Botelja će narednih dana početi predizbornu kampanju i ostaje da se vidi kakav će utisak ostaviti. Sektor koji joj je namenjen u budućoj gradskoj vladi, naravno, ako populisti pobede, jedan je od najosetljivijih, jer međ u stanovnicima Madrida ima oko 8000 beskućnika bez krova nad glavom, oko 5000 porodica prima novčanu pomoć da bi preživelo, u gradu boravi preko 280.000 stranaca, od kojih velika većina ne uspeva da se snađ e, Madrid ima i oko 10.500 registrovanih narkomana. Tu je i 132.000 staraca koji žive sami...

ŽENA U SENCI: Protivnici njene kandidature pitaju kakva iskustva i kvalifikacije ima Ana Botelja za jednu tako složenu funkciju. Njen najveći protivnik biće ona sama, odnosno njena sposobnost da pliva u vodama dnevne politike, posebno kada je, recimo, budu pitali o njenim uverenjima povodom zahteva za legalizaciju brakova gej muškaraca i lezbijki. U jednom prilično ciničnom političkom potretu u prošlenedeljnom "El paisu" Manuel Visent opisao je Anu Botelju kao "milosrdnu damu koja miriše na dior dok na izlazu iz crkve zavlači ruku u svoju tašnu od krokodilske kože i deli milostinju prosjacima na stepeništu". Pošto podseća da su se Ana Botelja i Hose Marija Asnar upoznali 1975. na ekskurziji do Rima, Atine i Istanbula na kraju studija prava, da bi se 1977. venčali, autor ističe njen snažni karakter i veliku podršku koju je njen muž od nje i cele familije imao na putu do Monkloe. Za razliku od žena predsednika ili premijera tipa Eve Peron ili Hilari Klinton, koje su javno pokazivale svoju ambicioznost i svoj uticaj na muževe, Ana Botelja je oličenje snažne žene u senci. Pomenuti analitičar je opisije kao ženu koja bi, da se njen muž našao u situaciji inflagranti, u kojoj je svojevremeno bio Bil Klinton, "najpre kroz prozor bacila Moniku Levinski, a zatim i muža s pantalonama do kolena". Dovoljno da mnoge žene glasaju za nju.


 

Prve dame u politici

Eva Peron – Godine 1946. postala je prva dama Argentine i sve do prerane smrti 1952. bila je idol miliona Argentinaca uprkos populizmu koji nije stizao mnogo dalje od obećanja i lepih želja.

Isabel Peron – Druga žena Huana Dominga Perona, koja je takođ e bila aktivna u politici, da bi 1974. posle Peronove smrti bila izabrana za predsednicu države, što je ostala do vojnog puča 1976.

Sonja Gandi – Iako je 1999. doživela debakl na parlamentarnim izborima, ostaje lider Komunističke partije Indije i žena od uticaja u indijskom parlamentu. Bez obzira na to što je bila snaja Indire Gandi i žena Radživa Gandija, njen politički uspon je malo čudo jer je poreklom Italijanka.

Susana Higuči de Fudžimori – Nikada nije postala predsednica Perua jer joj zakon nije dozvolio da se kandiduje iako je njena partija Harmonija XXI veka istakla njenu kandidaturu. Trenutno je članica kongresa iz Nezavisnog fronta.

Hilari Klinton – Godine 1999. kandidovala se za Senat u državi Njujork i 2000. uspela da bude izabrana.

Karmen Romero – Supruga Felipea Gionsalesa, više od deset godina je članica parlamenta na listi PSOE. Prvi put je kandidovana 1989. u Kadizu.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST