Slobodanka Ast >

Nije Ljotić nego Nedić

"Nisam to nikad rekao"; "Vreme" br. 624

Nije mi jasno zašto profesor Kuljić piše da "nije obavio nikakav razgovor" s novinarom "Vremena". Gde je to pisalo? Ko je to tvrdio?

U "Vremenu" broj 623 u antrfileu teksta "Juriš novih istina" pod naslovom "Anti-antifašizam" doslovce piše:

"Da li je danas u Srbiji na delu relativizacija fašizma? Na ovo pitanje postavljeno u emisiji ‘Peščanik’ (B92), dr Todor Kuljić daje slojevit odgovor."

Jasno mi je, međutim, kako sam napravila lapsus calami: u dobrom delu pomenutog "Peščanika" raspravljalo se o Dimitriju Ljotiću, o njegovom liku i delu, i nameri nekih ljudi u Smederevu da deo glavnog gradskog trga dobije njegovo ime. U tom kontekstu sam ponovo citirala reči profesora Kuljića iz te emisije:

"Današnji predsednik Jugoslavije se pre nekoliko godina u jednom intervjuu javno založio da se skine fašistička hipoteka s Ljotićevog imena jer je on, navodno, mnogo složenija ličnost nego što je kod nas predstavljeno. To se, uostalom, može naći na internet stranici DSS-a. Milan Nedić je na predlog današnjeg predsednika SANU uvršten u 100 najznačajnijih Srba. Ovaj anti-antifašizam vrha države i SANU samo je vrh masivnijeg ledenog brega čiju osnovu predstavlja mnogo šira struktura desničarske srpske savremene inteligencije."

Dakle, u ediciju 100 najznačajnijih Srba je uvršten Milan Nedić, a ne Dimitrije Ljotić. Zbog ovog lapsusa u kucanju izvinjavam se akterima prepiske i čitaocima "Vremena".


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST