Meridijani

Ljubljana: Nova vlada

Slovenački parlament je prošlog četvrtka izglasao novu vladu. To je sedmi kabinet od slovenačkog osamostaljenja i vodiće ga Tone Rop, član vodeće slovenačke partije LDS i dosadašnji ministar finansija. U vladi se nalazi 16 ministara, a osnovano je i novo ministarstvo za regionalni razvoj. Pošto je to vanredna vlada, izabrana pre nego što je prethodnoj istekao mandat jer je dosadašnji premijer Janez Drnovšek u međuvremenu izabran za predsednika države, ona će trajati samo dve godine, do narednih parlamentarnih izbora u Sloveniji. Predsednik Slovenije Janez Drnovšek položio je prošle nedelje uveče, na svečanoj sednici Državnog zbora, predsedničku zakletvu. Predsednik parlamenta Borut Pahor prethodno je zahvalio Milanu Kučanu, prvom predsedniku Slovenije, na svemu što je učinio u periodu od njenog stvaranja i razvoja, od sticanja nezavisnosti do postajanja ugledne članice međunarodne zajednice i kandidata za ulazak u Evropsku uniju i NATO. Svečanom činu u parlamentu Slovenije, pored članova parlamenta i drugih uglednih ličnosti političkog, javnog i kulturnog žvota, prisustvovali su i članovi diplomatskog kora.

Brisel: Novinarska prava

Najmanje 67 novinara i osoba koje su radile za medije ubijeno je tokom 2002. godine prilikom obavljanja svog posla, saopštila je prošle nedelje Međunarodna federacija novinara (IFJ). "Vreme je za međunarodnu zajednicu i medijsku industriju da pokrenu novu kampanju kako bi se gonili oni koji napadaju novinare zato što postavljaju teška pitanja koja doprinose zaštiti demokratije", ocenio je generalni sekretar IFJ-a Adrian Vajt u godišnjem izveštaju. IFJ navodi da je ubistvo novinara "Vol strit džurnala" Daniela Perla u januaru u Pakistanu "dalo ton godini

tokom koje su novinari bili na meti" napada. "Taj niz brutalnosti, bez presedana, podseća novinare da su svetski mediji na prvim linijama u borbi za demokratiju i ljudska prava", rekao je Vajt. Ta organizacija za zaštitu novinara ističe da su novinari u Latinskoj Americi bili posebno ugroženi. U Kolumbiji je ove godine ubijeno deset novinara, pa je IFJ u oktobru otvorio kancelariju u Bogoti kako bi pružio podršku lokalnim medijima. U izveštaju se, međutim, pozdravljaju "pozitivne akcije" i navodi primer Mozambika gde su osobe osumnjičene za ubistvo novinara Karlosa Kardoze 2000. godine izvedene pred sud. IFJ je, međutim, izrazio zabrinutost zato što nisu rešena ubistva novinara u Ukrajini i Severnoj Irskoj. IFJ je zato istakao da je potrebno "učiniti više da bi se smanjili rizici" kojima su izloženi novinari. "Možda ne možemo da uhapsimo sve ubice, ali možemo da podignemo bezbednost novinara na potreban nivo", zaključio je Vajt. IFJ navodi da predstavlja više od pola miliona novinara iz više od sto zemalja.

Rim: Zabranjeno pušenje

Pušenje će za godinu dana biti zabranjeno na većini javnih mesta u Italiji, gde su cigarete uobičajene kao i vespa ili espreso kafa. Senat, gornji dom italijanskog parlamenta, krajem prošle nedelje usvojio je zakon o zabrani pušenja, koji u slučaju nepoštovanja zabrane predviđa kaznu i do 2000 eura. Zakon stupa na snagu za godinu dana i vlasnicima restorana i barova nalaže da odrede posebne odaje za pušače, ako uopšte žele da dozvole pušenje u svojim objektima. Vlasnici koji se ne budu pridržavali zakona rizikuju kaznu od 2000 eura, dok se pušači koji budu palili cigarete u nepušačkim zonama suočavaju sa kaznama od 25 do 250 eura. Ako budu pušili u zabranjenim zonama, a u blizini se nalazi dete mlađe od 12 godina ili trudna žena, kazna bi mogla da bude i dva puta veća. Pušenje je već zabranjeno na nekim javnim mestima, međutim, Italijani se često ne pridržavaju zabrana. Procenjuje se da oko 12 miliona Italijana tj. petina ukupnog stanovništva puši.

Džakarta: Ponovni sukobi

Pet civila, dva vojnika i jedan policajac ubijeni su tokom vikenda u provinciji Aceh na severu Sumatre, uprkos potpisivanju mirovnog sporazuma između pobunjenika iz pokreta Slobodni Aceh i indonežanskih vlasti, saopštili su lokalni zvaničnici. To je prvi put da je neki vojnik ubijen u toj provinciji od potpisivanja sporazuma između vlade i separatista 9. decembra u Ženevi. Pobunjenici su prošle nedelje izveli napad iz zasede na kamion sa vojnicima koji su došli da spašavaju žrtve poplava na jugu provincije i ubili dva vojnika, a četiri ranili, rekao je pukovnik indonežanske vojske Agus Permana. Jedan pripadnik separatističke grupe je, međutim, rekao da su vojnici ubijeni dok su vodili veliku operaciju protiv gerilaca uprkos primirju. Prema njegovim rečima, u tom sektoru je tokom operacije ubijeno i pet civila. Grupa, verovatno, pripadnika pokreta Slobodni Aceh ubila je jednog policajca, a drugog ranila na istoku provincije, saopštio je jedan policijski zvaničnik. Mirovnim pregovorima treba da se okončaju 26-godišnji sukobi u kojima je poginulo više od 10.000 ljudi, većinom civila.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST