Miloš Stanojević >

Bolji od najgorih

"Prolaz, molim"; "Vreme" br. 622

Poštovanom gospodinu Koštunici i ostalim članovima izbornog štaba DSS-a,

Molim vas da s malo više poštovanja tretirate one koji su svoj glas na izborima dali tako što nisu glasali. Moj izbor je bio da ne želim da vidim ni jednog od tri ponuđena kandidata na mestu predsednika države u kojoj živim. Takav izbor može da vam ne odgovara i da vam se ne sviđa, ali je to ipak moj izbor, pa vas molim da ga ne nipodaštavate svojim izjavama.

Nije moj izbor imao veze s izbornim uslovima, vašim svađama s pojedinim političarima niti bilo čime drugim. Ne mogu da govorim u ime "miliona", odnosno da tvrdim da su svi oni, a brojevi govore koliko ih je, koji nisu izašli, to uradili iz "mog" razloga. Stoga govorim samo u jednini: moj izbor ima veze samo s vama i s preostala dva kandidata. Red bi bio da preispitate šta je to u vama i vašoj politici, retorici i ljudima oko vas i u vašoj stranci što vas kod nekih svrstava u izbor NE, zajedno s kandidatima SPS-a, SRS-a i SJS-a. Ako ništa drugo, onda zato što postoji mogućnost da u broju onih koji nisu želeli da izađu na izbore ipak postoji znatan broj onih koji isto ili slično misle. Namesto toga upućujete uvrede svrstavajući mene i moj izbor u nekakve "zavere" da izbori ne uspeju, dok pojedini iz vašeg izbornog štaba upućuju i veće uvrede – kako narod ne valja, kako je narod loš i ne zna šta radi. Zreli i ozbiljni ljudi prihvataju svoje neuspehe i uviđaju svoje greške, oni s manjkom tih karakteristika traže krivce u drugima, ali kako okarakterisati one koji krivicu prebacuju na narod? Da ste bili izabrani, zar ne biste od nas koji nismo želeli za vas da glasamo očekivali da zrelo i razumno prihvatimo tu činjenicu?

Ujedno koristim priliku da se zahvalim svima onima koji su, zadržavanjem izbornog cenzusa, omogućili da i ja mogu da dam svoj glas o tome koga NE želim da vidim na mestu predsednika Srbije. Bolje bi bilo da su omogućili da imam za koga da glasam bez ikakve griže savesti i dam svoj glas za DA, ali odavno smo navikli da budemo zahvalni i za male ustupke. Ipak bih sve političare podsetio na to da je za aktivan glas potrebno da pruže mnogo više od "sitnih ustupaka" i da nije dovoljno da samo budu malo bolji od najgorih.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST