Izlog - decembar

 

Robert Luis Stivenson: Obala Falese / Ostrvo glasova;
Prevod: Flavio Rigonat;
Izdavač: LOM, Beograd, 2002.
Cena: 290 dinara

"Od ranog detinjstva Robert Luis Stivenson bio mi je jedan od oblika sreće", zapisao jejedan od najboljih čitača svih vremena Horhe Luis Borhes. Polinežani, među kojima je jektičavi Škot opuštenih brkova proveo poslednje godine života, nisu znali da čitaju, ali su ga zato slušali, obožavali i dali mu titulu Tusitala – Otac Priča. Obala Felase i Ostrvo glasova su poslednje dve priče koje je Stivenson napisao, a ovu prvu je smatrao svojim najboljim delom. Zima je, zato pročitajte ponovo divne Tusitaline pripovesti. Odnekud će vas zapljusnuti talasi najdaljeg i najtišeg okeana, a kroz košavu će se onda provući i pokoji pramen toplog pacifičkog pasata.

Antonio Tabuki: Crni Anđeo;
Prevod: Elizabet Vasiljević, Ana Srbinović;
Izdavač: Rad, Beograd, 2002.
Cena: 250 dinara

Tužna, snažna i omamljujuća Tabukijeva zbirka priča još jednom u izvrsnom prevodu dvojca Vasiljević/Srbinović. Tabuki je od one vrste pisaca koji čitaoca maestralno umeju da učine glavnim junakom svojih povesti i da mu na čudan način promešaju uspomene. U nekoliko sati uživljavanja u meko tkivo njegove astigmatične proze, rastaču se granice između jezika i svetova. Na kraju se sve slije u neodoljivu mediteransku melanholiju nad kojom zalepršaju krila crnih anđela njegovih rečenica. Idealna knjižica za čitanje u vozu ili gradskom prevozu kojima urlaju strašno ružičasti hitovi naše svakodnevnice.

Električni Orgazam: Harmonajzer
Izdavač: PGP RTS, 2002.
Cena 400 dinara

Odavno Električni orgazam nije zvučao tako sveže i poletno kao na svom novom albumu. Veliku zaslugu za to sigurno ima i Zeleni Zub koji je producirao album i koji je očistio i uprljao zvuk Orgazma taman toliko da do glasa dođe ona famozna ponovo otkrivena radost sviranja. Čistokrvne rokenrol pesme, retro u najboljem smislu reči takve su da će u bajati radijski etar sigurno ubaciti koji vitamin energije i boja. Ako ste preskočili sve njegove albume još od Braćo i sestre naovamo, možda bi ovoga puta trebalo da se ukačite na Harmonajzer i da još jednom svršite s Giletom.

V.I.P: Ekipa stigla
Izdavač: Bassivity Music
Cena: 350 dinara

Manihejski filmski izbor danas glasi: 1 na 1 ili Zona Zamfirova? One koji su za prvu varijantu sasvim sigurno će obradovati nova beogradska hip-hop atrakcija pod imenom V.I.P. sa svojim debi albumom u izdanju mlade izdavačke kuće Bassivity Music. "Srbija je socijala, brani svoju gušu...", iz gradskog podzemlja dovikuju momci iz V.I.P.-ja. Rođeni posle Titove smrti, pričaju svoje priče o ulici, ženama, kešu i odrastanju na potezu Autkomanda-Senjak, uz semplove SFRJ i drugih hitova u rasponu od Olivera Dragojevića i Miše Markovića do Al Grina i Darka Rundeka. I sami odgovaraju: "Znam, brate, niste krivi. Znam, brate, šta je s vama. Znam, svako hoće da preživi..."

Pol Oster: Levijatan
Prevod: Ivana Đurić-Paunović
Izdavač: Geopoetika
Cena:360

Naravno, svi živimo u Osterovom Njujorku, stari smo najmanje jedan vek, i kao i njegovi junaci pokušavamo da se otmemo košmaru istorije i teretu nasleđa. Delimo istu teskobu života u gradu, istu očajničku i neutaženu potrebu za smislom i razlogom, i sve vreme čekamo velikog komedijanta saobracajca da nam na ovoj raskrsnici na kojoj predugo stojimo konačno usmeri sudbinu. Levijatan je Oster napisao pre tačno deset godina. U njemu jedan od junaka putuje kontinentom i podmeće bombe ispod kopija Kipova slobode ostavljajući za sobom poruke potpisane sa "Fantom slobode". Na jednoj od njih je pisalo: "Svi smo mi sami i zato imamo samo jedni druge..."


 

Najtraženije domaće knjige:

1. Spletkarenje sa sopstvenom dušom – Marija Jovanović (Ahilej)
2. Čovek i žena – Toni Parsons (Laguna)
3. Ptice – K. M. Kostjal (IPS)
4. Happy End – Mirjana Bobić-Mojsilović (Ganeša)
5. Za moju malu – Toni Parsons (Laguna)

Najtraženije strane knjige:

1. PICTURE OF DORIAN GRAY – Oscar Wilde (Penguin)
2. ITALIAN KITCHEN BIBLE – Kate Whiteman (Selecta Book)
3. MAN AND BOY – Tony Parsons (Harper Collins)
4. KA – GIGER – Gaby Falk (Taschen)
5. AWARCH – NEW FORMS – Philip Jodidio (Taschen)

Najtraženija domaća muzička izdanja:

1. V.I.P. – Ekipa stigla (Bassvity music)
2. DARKO RUNDEK – Ruke (Metropolis records)
3. ORTHODOX CELTS – A Moment Like The Longest Day (Metropolis records)
4. VAN GOGH – Dr Under
5. DARKWOOD DUB – Život počinje u 30-oj (B92)

Najtraženija strana muzička izdanja:

1. GOTAN PROJECT – La Revancha del Tango
2. ROBBIE WILLIAMS – Escapology
3. MONSOON WEDDING – OST
4. SANTANA – Shaman
5. JENNIFER LOPEZ – This Is Me... Then

Liste su sastavljene na osnovu prodaje u knjižarama IPS-a u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Podgorici. Od ovog broja "Vreme" će ih objavljivati svake prve sedmice u mesecu.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST