Opasnost od struje

 

Električna struja je opasna prilikom prolaska kroz ljudsko telo usled toplotnog dejstva, uticaja na hemijski sastav krvi i nervni sistem, a naročito zbog poremećaja rada srca i disajnih organa. Posledice njenog delovanja zavise od jačine struje, trajanja njenog dejstva i puta kroz telo. Opasnom se smatra struja jača od jednog miliampera, što zavisi od zdravlja, stanja kože, obuće, odeće. Prema dosadašnjim istraživanjima, struja od 20 miliampera izaziva bolno grčenje mišića, 30 miliampera može se izdržati samo nekoliko sekundi, grče se mišići ruke i ne može se otpustiti obuhvaćeni provodnik. Struja od 50 miliampera izaziva nesvesticu, a od 100 miliampera ima smrt. Prema postojećim propisima, dodirni napon ne sme preći 65 volti. Što struja duže prolazi kroz telo, organizam je slabije podnosi pri čemu je važno da li je provodnik samo dodirnut ili uhvaćen rukom. U prvom slučaju, ruka se zbog električnog udara brzo povlači, dok u drugom slučaju kada se zgrči to više nije moguće. Najopasnije je da struja prođe predelom srca, a to je u slučaju zatvaranja strujnog kruga preko obe ruke, ili jedne ruke i noge.

PRUŽANJE POMOĆI: U slučaju strujnog udara treba što pre prekinuti dovod struje, isključiti najbliži prekidač, odvrnuti osigurač ili izvući utikač iz utičnice preko koje je povređeni u dodiru s naponom (kabl stone lampe, pegle ili grejalice). Ako je provodnik u vezi s povređenim, može se ukloniti suvim štapom ili unesrećenog treba vući za suvi deo odela, pri čemu, ako nemate specijalne gumene rukavice, treba da stojite na suvoj dasci ili plastičnom podu. Ako povređeni ne diše, ili je u dubokoj nesvesti treba najhitnije potražiti lekarsku pomoć, a u međuvremenu mu masirajte srce i dajte veštačko disanje. Zbog poremećaja krvotoka, u mozgu nastaje manjak kiseonika, a poznato je da moždane ćelije samo nekoliko minuta mogu preživeti bez njega. Ovo treba nastaviti i duže, pri čemu spasioci treba da se smenjuju sve dok povređena osoba ne počne prirodno da diše.

NESREĆNO KUVALO: Na "crnom tržištu" nabavljamo neatestirane proizvode koji ne zadovoljavaju propise i standarde. Najčešće se kupuju električne grejalice, roštilji, aparati za kuvanje kafe, lampe. Privučeni niskom cenom, atraktivnim dizajnom, zvučnim nazivom i agresivnom reklamom, bez ikakve provere i saveta stručnjaka, kupovinom ovih uređaja, građani nisu svesni kolikoj opasnosti od strujnog udara i požara izlažu sebe i okolinu. Svi aparati koji se upotrebljavaju u domaćinstvu (usisivač, pegla, veš-mašina, mikser) moraju da imaju specijalnu zaštitnu izolaciju i kućišta koja onemogućavaju dodir s delovima pod naponom. Kada njima rukujete, treba da stojite na izolujućim i suvim podlogama od gume, plastike ili drveta. Podrazumeva se da električne instalacije moraju biti propisno izvedene (zaštitno uzemljenje, nulovanje), a prostorije bez vlage. Osigurače treba povremeno kontrolisati; pregorele uloške treba zameniti isključivo originalnim i novim (ne stavljati nikakve žice, licne). Svi dovodni kablovi do uređaja moraju da imaju neoštećenu izolaciju, a utičnice i prekidači moraju biti ispravni i bez mehaničkih i termičkih oštećenja.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST