Praktični aparati za uštedu

 

Fluorescentne sijalice

Efikasnost svetiljki s vlaknom – inkadescentnih svetiljki – koje se danas najčešće koriste u domaćinstvima je u rasponu od 10 do 15 lumena po vatu. U poslednje vreme na domaćem tržištu se prodaju i efikasnije fluorescentne sijalice, koje su se dosad uglavnom koristile za osvetljenje u kuhinji.

Kompaktan tip fluorescentnih svetiljki može se veoma lako koristiti umesto klasičnih inkandescentnih sijalica, s tim da ovim svetiljkama treba četiri do šest puta manja snaga, a imaju isti svetlosni fluks kao i obične sijalice. Dokazano je da fluorescentne sijalice traju osam do deset puta duže od standardnih (inkandescentnih) sijalica, pa se početna malo skuplja investicija ubrzo veoma isplati jer se, pored uštede električne energije, ne odvaja novac za kupovinu pregorelih sijalica. Na primer, jedno srpsko domaćinstvo koje je ugradilo fluorescentne sijalice, za dve godine potrošilo je 410,6 kilovat-časova manje a da pri tom nije odvojilo novac da bi kupilo nove.

Tajmeri

Jednostavan uređaj koji isključuje i uključuje struju, tačnije, propušta električnu energiju po rasporedu koji je odredio korisnik, naziva se tajmer. Pomoću njega bojleri i termoakumulacione peći mogu da se automatski pune noću i nema potrebe da ih korisnik podešava.

Tajmer se uključuje u već postojeću utičnicu, a električni uređaj se priključuje na tajmer koji na sebi ima utičnicu. Tajmer za bojler mora da bude drugačiji, jer ga treba okačiti na zid i kablovima povezati s bojlerom.

Tajmeri se koriste za monofaznu struju i uređaje snage tri i po kilovata, a za uređaje veće snage potrebno je ugraditi kontaktor, uređaj koji komanduje da se jednom fazom uključe sve tri faze. Kontaktor se podešava preko tajmera pa je sve izuzetno jednostavno za rukovanje. Isplativost ovih uređaja je, s obzirom na to da koštaju oko 1000 dinara, odlična.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST