Ušteda po zonama

 

Oskudica nije samo u novcu već i u mogućnosti proizvodnje, uvoza i prenosa električne energije namenjene potrošačima u Srbiji. Dakle, ovaj najfiniji vid energije svakako treba racionalno trošiti.

Podsećamo da se važeći tarifni sistem za prodaju električne energije domaćinstvima u Srbiji primenjuje po zonama, na sledeće količine potrošene za 30 dana: za zelenu zonu do 600 kilovat-časova; za plavu zonu – preko 600 kilovat-časova do 1600 kilovat-časova; za crvenu zonu – preko 1600 kilovat-časova

Pored cena kilovat-časa u tarifnom sistemu, štrdi se jeftinijom tarifom električne energije. Ona traje od 23 časa do 7 časova svakog dana, izuzev u Beogradu gde traje od ponoći do 8 časova ujutro.

Prema načinu korišćenja i visini potrošnje, svaki potrošač obrazuje svoju cenu. Najviše troše termički uređaji za pripremu hrane, zagrevanje vode i grejanje stambenog prostora, pa se tu može najviše uštedeti. Naravno, štedeti se može i pažljivom upotrebom svih aparata u domaćinstvu, ali ćete zelenu zonu napustiti ako neracionalno koristite struju za zagrevanje prostorija. Na grejna tela treba obratiti najveću pažnju.

Ako već niste, proverite još jednom sve mogućnosti da ove ili makar naredne zime koristite neki drugi energent. Najpovoljnije je daljinsko (centralno) grejanje, zatim ugalj, pa gas i, konačno, drvo. Struja će poskupeti većnaredne godine.

Ukoliko imate dvotarifno brojilo, šanse za uštedu su znatno veće jer veliki deo aparata možete da uključite noću kada je struja četiri puta jeftinija. U tom slučaju, termoakumulacione peći punite samo noću. Ujedno uključite bojler, mašinu za veš i sudove. Preporučujemo da nabavite tajmere, koji nisu skupi, jednostavno se ugrađuju i automatski uključuju i isključuju željene uređaje. Takođe možete opeglati veš i skuvati ručak. Većina zaposlenih žena ionako tokom vikenda skuva nekoliko odabranih jela, na primer, sarmu, podvarak, punjenu papriku, gulaš, pasulj, kao i poslastice. Zatim ih treba ohladiti, staviti u zamrzivač i radnim danom pre jela podgrejati. Ovo se ne radi svakodnevno i veoma se isplati. Naravno, ko ranije odlazi u krevet, sve može obaviti ujutro.

Ako i pored svega vaša potrošnja uđe u plavu, pa čak malo i u crvenu zonu, potrudite se da to bude po nižoj tarifi. Ukoliko za zagrevanje prostorija koristite električne kotlove etažnog grejanja, sigurno ulazite u crvenu zonu i to po četiri puta skupljoj – višoj tarifi. To se odnosi i na korišćenje električnih radijatora i svih vrsta grejalica.

Saveti za ekonomično korišćenje aparata:

Grejanje: ako baš morate da se grejete električnom energijom, koristite TA peći koje ćete puniti samo noću. Danju podesite termostat najviše na 20 stepeni.

Pripremanje hrane: koristite ekspres-lonac ili poklopite posudu, ali obavezno njeno dno mora pokriti ringlu. Čim jelo proključa, nastavite kuvanje na "jedinici". Isključite šporet desetak minuta pred kraj kuvanja.

Kupatilo: uključujte bojler i veš-mašinu samo u nižoj tarifi. Tuširajte se umesto da se kupate, jeftinije je četiri puta. Veš-mašina treba da je puna i podešena na ekonomičan program.

Frižider i zamrzivač: postavite ih što dalje od grejnih tela, hranu odlažite u poklopljenim posudama i folijama. Redovno uklanjajte led.

Osvetljenje: gasite svetlo za sobom. Koristite gde god možete fluorescentne sijalice jer troše četiri puta manje struje, a traju deset puta duže.

Audio i video uređaji: isključujte ih kada nisu u upotrebi.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST