Derbi na španski način >

Praseća glava za Figa

Asortiman predmeta koji se bacaju na fudbalske terene širom sveta obogaćen je prošle subote na Nou kampu u Barseloni jednom prasećom pečenom glavom kojom je bio gadjan, srećom ne i pogodjen, "izdajnik" Luis Figo

Za aperitiv viski, za predjelo hladni sendviči, za glavno jelo pečena praseća glava, za piće pivo, koka-kola i sve vrste vode. Bez deserta. Ovakav "meni" vidjen je prošle subote na stadionu Nou kamp u Barseloni, gde su igrali večiti španski fudbalski (i ostali) rivali Barsa i Real Madrid, ali ne u nekom od barova koji su ospluživali 98.000 gledalaca. Navedeno iće i piće bilo je "izloženo" na uglovima zelenog travnjaka prelepog stadiona, tamo odakle se izvode korneri. A tamo je stiglo sa tribina, od najzagriženijih navijača Barselone, koji su tako želeli da "zahvale" Luisu Figu za njegovu "izdaju", odnosno prelazak u Madrid pre dve godine.

Slika pečene praseće glave koju "Vreme" ovde ekskluzivno prenosi završila je u ponedeljak na celoj naslovnoj strani sportskog dnevnika "As" (iz Madrida, naravno), a sutradan je obišla svet jer je redakcija, posle silnih zahteva iz celog sveta, uključujući i Kinu (naslovna strana vidjena je na internetu), ustupila fotografiju agenciji AP. Po svemu sudeći, biće to najslavnija svinja u istoriji fudbala. "Genije" koji je smislio da je donese na stadion i nesmetano unese da bi njome gadjao "Judu Figa" uspeo je da potisne u drugi plan sve brojne zvezde okupljene u dva tima (doduše, utakmica je bila vrlo slaba a Realu su nedostajali povredjeni Zidan i bolesni Ronaldo), a njegovi "saborci" po ideji doprineli su, bacanjem najrazličitijeg arsenala predmeta (najopasnija je bila staklena boca, naravno prazna, viskija marke J&B) na Figa, tužnom spektaklu i totalnoj negaciji fudbala. O igri niko i ne govori. Madridska štampa se skandalizuje i traži zatvaranje Nou kampa, ona iz Barselone upire se svim silama da dokaže "nevinost kluba" i "montažu koja stiže iz Madrida". Tek što je meč završen, predsednik Barselone Djoan Gaspar pružio je ruku svom kolegi iz Reala Florentinu Peresu ne gledajući u njega, a potom je sasuo paljbu na Figa proglasivši ga glavnim krivcem za incidente i prekid od 16 minuta: "Figo je provokator. Ne dozvoljam nikome da dodje u moju kuću i da me provocira. Mogao je te kornere da izvodi i malo brže...."

Figo je, dakle, optužen prvo što je kornere "izvodio sporo" dajući šansu navijačima da ga gadjaju i, drugo, što ih je uopšte izvodio kad "Real ima i druge igrače". Cela priča ima već dvoipogodišnju predistoriju, odnosno od leta 2000. kada je sadašnji predsednik Reala Florentinu Peres u predizbornoj kampanji obećao dovodjenje Figa ako bude izabran. Pošto je pobedio na izborima, ispunio je obećanje, platio Barseloni 120 miliona maraka, koliko je koštala Figova sloboda, i doveo portugalskog asa. Figo je od tada u Barseloni državni neprijatelj br. 1 a kampanju protiv njega jednako vode rukovodioci Barse i sportska štampa. Kada je u sezoni 2000/01. prvi put gostovao na Nou kampu, jedan sportski dnevnik instalirao je specijalne instrumente koji su merili jačinu zvižduka kojima je Figo dočekan. Rezultat je bio preko 100 decibiela... Figo tada, iz bezbednosnih razloga, nije izvodio kornere (ugao igrališta je na stadionu Barselone praktično na dohvat ruke gledalaca), ali je ovoga puta odlučeno da on izvodi sve kornere, kao što uvek čini kada je u igri (dosad ih je u sezoni izveo 37). Portugalac je sve zvižduke i verbalne provokacije izdržao ne trepnuvši, a kada je stigao prvi korner za Real, smesta je krenuo ka uglu igrlašta ne obaziriću se na kišu predmeta koji su poleteli ka njemu. U prvom poluvremenu izveo je dva kornera, po jedan sa obe strane, a prilikom drugog pored njega je proletela već slavna pečena praseća glava, gotovo okrznula nogu Roberta Karlosa koji je bio uz Figa i završila na metar od korner linije. Instinktom pravog profesionalca, moj prijatelj, fotoreporter Rodolfo Molina, koji slike u "Asu" potpisuje sa "Rudy", ovekovečio je "istorijsku svinju" a slika je već na poluvremenu bila u redakciji gde je odlučeno da baš ona bude glavni protagonist 145. derbija Barsa-Real. Ni Figo ni Rikelme, ni Klajvert ni Roberto Karlos, ni Pujol ni Raul, nego jedna pečena svinjska glava... Lamentable, što bi rekli Španci.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST