Meridijani

Abudži: Ubijanje zbog misica

Prošlog vikenda organizatori ovogodišnjeg finalnog takmičenja za mis sveta saopštili su da tu manifestaciju sele iz Nigerije u London, zbog nasilnih demonstracija nigerijskih muslimana koje su odnele više od 215 života. U sukobima muslimana i hrišćana na severu Nigerije zbog organizacije izbora za Mis sveta povređeno je oko 600 ljudi, a hiljade građana utočište je potražilo po vojnim bazama i policijskim stanicama. "Organizacija Mis sveta i kompanija Silver Bird, organizatori takmičenja za 2002. godinu, odlučile su da veliko finale presele u London", saopštili su organizatori priredbe. "Takva odluka donesena je nakon pažljivog razmatranja svih aspekata i u sveukupnom interesu Nigerije i učesnica ovogodišnjeg takmičenja", dodaje se u saopštenju. Portparol manifestacije Stela Din izjavila je da će finale biti održano u Londonu 7. decembra, istog dana kada je trebalo da bude održano u nigerijskoj prestonici Abudži. Nigerijska islamska zajednica mesecima se protivila održavanju izbora za mis sveta, uz obrazloženje da ta manifestacija podstiče seksualni promiskuitet i da je nedolična. Sukob je u poslednjih nedelju dana dodatno raspirio jedan nigerijski dnevni list, koji je u ironičnom odgovoru na kritike muslimana naveo da bi i islamski prorok Muhamed odobrio izbor za mis sveta i "da bi i sam izabrao jednu od takmičarki za ženu". Nigerijski predsednik Olusegun Obasandžo takođe je prošlog utorka optužio štampu da je odgovorna za nemire koji su prouzrokovali otkazivanje izbora. "Neodgovorno novinarstvo u Nigeriji snosi odgovornost za nemire. To je moglo da se dogodi u bilo kojem trenutku", rekao je Obasandžo za američku televiziju CNN, misleći na nigerijski dnevnik "Dis dej".

Moskva: Izgubljeni satelit

Evropski satelit za telekomunikacije Astra 1K, koji je prošlog utorka rano ujutro lansiran sa kosmodroma Bajkonur, nije ušao u predviđenu orbitu, saopštio je proizvodjač tog satelita kompanija Alcatel Space. "Satelitom se upravlja putem daljinske kontrole i sa satelitom je sve u redu", izjavio je portparol kompanije Alcatel Space. "Najvažnije je da sačuvamo satelit", rekao je direktor tog preduzeća i dodao da "se trenutno razrađuje najbolja strategija koja teba da bude predstavljena preduzeću SES Astra koje će doneti odluku". Kako je preneo Itar-tas, jedan anonimni zvaničnik ruske svemirske agencije Rosaviakosmos izjavio je da se "satelit zvanično smatra izgubljenim". Prema oceni potpredsednika američkoruske službe za lansiranje ILS (International Launch Services) Lena Desta, satelit je "prerano" lansiran iz rakete Proton i nalazi se u "suviše niskoj orbiti". "Prilikom paljenja došlo je do kvara na četvrtom nivou rakete", objasnio je Dest. Astra 1K satelit je konstruisan za prenošenje televizijskih programa, multimedijalnih sadržaja i interneta.

Ašhabad: Atentat na predsednika

Predsednik Turkmenistana Saparmurat Nijazov optužio je prošlog ponedeljka istaknute opozicionare koji se nalaze u emigraciji da stoje iza pokušaja atentata na njega. Nijazov je naveo i bivšeg vicepremijera, ministra inostranih poslova Borisa Šihmuradova, bivšeg šefa Centralne banke Hudajberdija Orazova, bivšeg ambasadora u Turskoj Nurmuhameda Hanamova i bivšeg zamenika ministra poljoprivrede Imamdurdija Iklimova. Svi ti bivši činovnici u ovom trenutku nalaze se u emigraciji. Šihmuradov, Orazov i Hanamov nalaze se u najvišem izvršnom savetu Narodno – demokratskog pokreta Turkmenistana, koji je opozicija predsedniku Nijazovu. Kako je javila agencija Ria novosti, na kolonu vozila u pratnji Nijazova osuta je paljba iz automatskog oružja dok se kolona kretala prospektom Turkmenbeši, na oko kilometar od dvorca predsednika u centru Ašhabada. Predsednik se vraćao iz svoje rezidencije u predgrađu prestonice. Koloni se na putu isprečio kamion tipa "kamaz", iz koga je otvorena vatra. Nijazov, koji se nalazio u blindiranom mercedesu S600 nije povređen, ali je teško ranjen jedan od saradnika policije koji se nalazio u pratnji. Šihmuradov smatra da Nijazov naručuje politička ubistva i da podržava krijumčarenje droge preko Turkmenistana, koji se graniči sa Azerbejdžanom, jednim od najvećih proizvođača narkotika na svetu. Turkmenistan je bio jedina zemlja u centralnoj Aziji koja je održavala veze sa talibanskom policijom u Avganistanu. Ašhabad je Vašingtonu dozvolio da američki avioni nadleću teritoriju Turkmenistana tokom bombardovanja Avganistana.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST