Scena

 

"Sent", broj 3-4, Novi Pazar

U dvobroju novopazarskog časopisa za književnost, umetnost i kulturu "Sent", koji uređuje pesnik i novinar Enes Halilović (osnivač i vlasnik agencije Sana press), na pedesetak stranica objavljeno je više od četrdeset autora iz zemlje i inostranstva. Među prevedenom književnošću mogu se pronaći odlični poetski i prozni radovi: Vislave Šimborske, Ane Roseti, Roberta Hilisa, Zekerije Tamira, Gabriela Staneskua, Marćina Švjetlickog, Hozea Augusta Seabre, Viktora Goljavkina, Pitera Ričardsa, Lize Džernot i S.J. Leca. Pored radova brojnih domaćih autora, iz književne produkcije koja stiže s prostora nekadašnje SFRJ za "Sent" su odabrani tekstovi Vesne Parun, Nedima Ćišića, Slađana Lipovca, Branislava Oblučara, Nikole Madžirova, Rista Lazarova i Uzeira Ajradinija. Treba primetiti da su Gvero, Ćišić, Lipovec, Oblučar i Halilović članovi Literarnog Konzorcija – LitKon, koji okuplja stvaraoce sa prostora jugoistočne Evrope. Ohrabruje činjenica da se LitKon, kao nadnacionalno udruženje književnih stvaralaca najrazličitijih provinijencija, nezaustavljivo širi diljem geografskih prostora "povišenog intenziteta življenja". Od ostalih priloga izdvajaju se: intervjui vođeni sa Flaviom Rigonatom, vlasnikom izdavačke kuće L.O.M. (ranije Haos) iz Beograda (razgovor je vodila pesnikinja Marija Knežević), i sa Aleksandrom Drakulićem, osnivačem prve virtuelne knjižare u Srbiji – knjizara.com (razgovarao Enes Halilović), esejistički tekstovi Františeka Šisteka "Češka književna panorama" i Ilje Sijarića "Šta je veliki pisac" (povodom smrti Astrid Lindgren), i tri kritička osvrta Petra V. Arbutine o knjigama Olge Tokarčuk, Branislava Bjelice i Vladimira Tasića. Novopazarački "Sent" jedan je od najmlađih književnih časopisa u Srbiji, ali svojim kvalitetom izborio se za ulazak u plej-of domaće književne periodike.

S. V. T.

Nagrada Publikumu

Posle nagrada za dizajn na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu, kao i na Bijenalu arhitekture u Veneciji za katalog jugoslovenskog paviljona, Dragan Janković i štamparija Publikum dobili su još jedno važno međunarodno priznanje. Nakon učešća na prestižnom Galaxy Awards International festivalu za izuzetna dostignuća u oblasti marketinga, održanom u organizaciji MerComm Inc iz Njujorka, među 4873 prijavljena rada, srebrnu nagradu u kategoriji dizajna dobili su upravo Dragan Janković i štamparija Publikum.

Skok u prazno

U ponedeljak 25. decembra u beogradskoj galeriji Zvono otvorena je izložba studenata završne godine i postdiplomaca Akademije umetnosti iz Novog Sada pod nazivom "Skok u prazno". Izloženi crteži, skulpture, objekti i video rad bave se idejom praznine i njenim mogućim interpretacijama. Izložba će biti otvorena do srede 4. decembra.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST