Afere >

Iračka veza

Dok ovaj broj "Vremena" ulazi u štampu, otvara se još jedna afera čije se posledice ne mogu sagledati. U sledećem broju objavljujemo već započeto opsežno istraživanja ovog slučaja

Na sednici savezne vlade od 22. oktobra kojoj su prisustvovali svi članovi i predsednik Upravnog odbora "Jugoimporta SDPR JP" i ministar unutrašnjih poslova u vladi Srbije Dušan Mihajlović, smenjen je generalni direktor ovog preduzeća general Jovan Čeković, a zaključeno je i da će pomoćnik ministra obrane, general Ivan Đokić, biti razrešen dužnosti kao odgovorno lice za promet naoružanja. Vlada zahteva da se preispita poslovanje svih preduzeća koja su se bavila trgovinom oružjem, utvrdi krivična odgovornost i zatvori "Jugoimportovo" predstavništvo u Bagdadu.

Sve je započelo tako što je dnevni list "Blic" izvestio, pozivajući se na neimenovane izvore, da je SFOR u raciji u Vazduhoplovnom zavodu "Orao" i šećerani "Obarska" u Bijeljini pronašao dokumentaciju koja ukazuje da je "Jugoimport SDPR JP" izvezao veću količu vojne opreme u Irak, da opremu instaliraju jugoslovenski stručnjaci, odnosno obučavaju iračku vojsku za njeno korišćenje. Navodi se, dalje, da se iz dokumenta vidi kako se od Iračana zahteva da izbrišu oznake na srpskohrvatskom jeziku, kako da se ona sakrije u slučaju inspekcije UN, eksperti dislociraju, itd; sve to stoji na dokumentu sa memorandumom "Jugoimporta", datiranom 25. septembra 2002. Potpisan je pukovnik Krste Grujović, direktor predstavništva ovog preduzeća u Bagdadu.

To je, u suštini, sadržaj pisma koji je na adrese jugoslovenskih i srpskih političara uputio potpredsednik vlade Srbije Nebojša Čović. "Nije tačno da niko ništa nije znao, mnogi su dobili taj dokument, a ja, kada sam dobio informaciju o tom dokumentu, smatrao sam da je vrlo odgovorno i bitno za našu državu napisati pismo najodgovornijim ljudima u zemlji..." rekao je Čović za B92.

Čović nije imenovao svoj izvor. Međutim, portparol Stejt departmenta Ričard Baučer, izjavljuje posle sednice savezne vlade: "Imamo jasne dokaze da je firma ‘Orao’, u saradnji s jugoslovenskom firmom ‘Jugoimport’ radila na obnovi iračkih aviona. Tu informaciju smo dostavili zvaničnicima BiH, RS i SRJ."

Ministrastvo obrane SR Jugoslavije negira da je odobrilo ikakov posao u vezi s prometom naoružanja i opreme s Irakom i najavljuje istragu.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST