Scena

 

Gostovanje Eduarda Kadave

U organizaciji Beogradskog kruga i Multimedijalnog instituta iz Zagreba, u Beogradu gostuje američki filozof, teoretičar književnosti, profesor na Univerzitetu u Prinstonu, Eduardo Kadava. Profesor Kadava je doktorirao na temi: Emerson i institucija Američkog pisma. Objavio je knjige: Ko dolazi posle subjekta? (1991) (sa Piterom Konorom i Žan-Likom Nansijem): Emerson i klime istorije (1997): Reči svetlosti: teze o fotografiji istorije (2000): Pismo oka: Eseji Euđenija Donata (2003).

U ponedeljak, u Muzeju savremene umetnosti održana je promocija Kadavine knjige Reči svetlosti: teze o fotografiji istorije, koju je objavio Beogradski krug. Nakon promocije profesor Kadava je održao predavanje na temu Čitanje s dlana: Priručnik smrti Fazala Šeika. Nakon gostovanja u Beogradu, profesor Kadava će sa istim programom nastupiti u Multimedijalnom institutu u Zagrebu, koji je zapravo kopartner u realizaciji našeg projekta Demokratski seminari 2001/2002.

Prvi festival električnog filma

U Pogonu Doma omladine, u petak 11. oktobra u 20h biće prikazana selekcija low-fi filmova sa ovogodišnjeg 1. srbijanskog festivala električnog filma, koji je održan u Barutani u avgustu. Prvi SFEF je svojevrstan nastavak Jugoslovenskog festivala jeftinog filma, koji je do prošle godine promovisao domaću low-fi produkciju u Subotici.

Na SFEF-u je prikazano četrdesetak filmova od kojih se 16, ovenčanih nagradama i titulama poput "ajatolah električnog filma", "patrijarh električnog filma", "mahatma električnog filma" i sličnim, našlo u ovoj odabranoj selekciji koja će, kao i do sada, predstavljati LOW-FI VIDEO scenu u zemlji i inostranstvu.

Žiri u sastavu Dinko Tucaković, reditelj, Rastko Ćirić, animator i ilustrator, Miša Savić, kompozitor, Ivana Ćirica, novinar TV B92, Aleksandar Vasiljević, muzičar, i Milan Pavlović, ilustrator, dodelio je preko 20 nagrada podržavši tako ideju nezavisne, jeftine produkcije u domaćem kratkometražnom filmu.

Ovaj program već je premijerno prikazan u Negotinu, u Berlinu na festivalu Balkan Black Box, a najavljene su i projekcije u Kragujevcu i Padovi.

Bonus film večeri je američki film reditelja Bila Brauna Rozvel.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST