Scena

 

Ponovo na Bijenalu arhitekture

Nakon decenijskog odsustva sa Bijenala arhitekture u Veneciji, Jugoslavija će se ove godine predstaviti u svom paviljonu izložbom "Destrukcija i konstrukcija 1991-2002". Venecijanski bijenale arhitekture otvoren je za publiku od 8. septembra do 3. novembra 2002.

Naziv izložbe upućuje na svojevrstan stvaralački i konstruktivni čin izuzetnog dometa u vremenu sveopšte destrukcije, kao i na stalno prisutan kontrast "stvaranja i razaranja" koji je obeležio vreme u kome su izloženi projekti nastali.

Tema ovogodišnjeg Bijenala – "NEXT" – na jugoslovenskoj izložbi biće predstavljena u tri posebne celine. Prvu čine značajni izvedeni projekti poslednje decenije prošlog veka koji su plemenitošću i naprednošću iskazanog autorskog stava načinili smeo iskorak u koncipiranju, oblikovanju i izvođenju arhitektonskih zamisli, postavljajući istovremeno temelje i moguće smernice za budući razvoj. U okviru ove celine izložena su dela sledećih autora: Spasoje Krunić, Slobodan Rajović, Poslovni centar Beograd, 1991-1995; Vasilije Milunović, Branislav Mitrović, Poslovna zgrada Zepter, Beograd, 1991-1996; Miodrag Mirković, Poslovna zgrada Progres, Beograd, 1991-1996; Josip Pilasanović, Poslovni centar SteCo, Beograd, 1992-1994; Goran Vojvodić, Teniski centar Gemax, Beograd, 1996-1999; Ružica Božović-Stamenović, Dragan Stamenović, Vila Zarić, Beograd, 1997; Miodrag Mirković, Vila Latinović, Beograd, 1997-1999; Branislav Mitrović, Stambena zgrada u Kumanovskoj ulici, Beograd, 1997-2000; Spasoje Krunić, Memorijalni dom, Ravna gora, 1998-2000; Aleksandar Spajić, RTV Pink, Beograd, 1998-2001; Dušan Tešić, Zepter Italy – Izložbeno prodajni prostor i salon lepote, Milano, 1998-1999.

Drugu grupu čine neizvedeni projekti i objekti u izgradnji koji se uklapaju u već formirane sekcije Bijenala, "NEXT WORK" i "NEXT PLACE": Vlada Slavica, Beogradska arena Beograd, 1991, u izgradnji; Dejan Miljković, Branislav Mitrović, Gordana Radović, Zoran Radojičić, Marina Šibalić, Terazijska terasa, Beograd, 1998, konkursni projekat; Ljiljana Blagojević, Kulturni centar, Mionica, 2001, konkursni projekat; Nebojša Fotirić, Igor Rajković, Miloš Nenadović, Sportska hala na vodi, Beograd, 2001, u izgradnji; Vladimir Lojanica, Narodna biblioteka, Kigali, Ruanda, 2001, u izgradnji; Aleksandar Nedeljković, Đorđe Nedeljković, Novosadska banka, Novi Sad, 2001, konkursni projekat.

Komesar jugoslovenske izložbe je Marina Đurđević, kurator Miloš Perović, kreativni direktor Dragan Sakan, autori postavke i dizajna kataloga Branko Pavić i Dejan Miljković.

Dani Beograda u Beču

U austrijskoj prestonici održavaju se Dani Beograda u Beču – izložbe, koncerti, pozorište i književne večeri, koji će do 23. septembra publici pružiti uvid u kulturnu scenu glavnog grada SRJ.

Manifestaciju, koju će svečano otvoriti gradonačelnica Beograda Radmila Hrustanović, organizuje Sekretarijat za kulturu Skupštine grada Beograda u saradnji s Odeljenjem za kulturu grada Beča.

Radmila Hrustanović će, kako je najavljeno, zajedno sa gradonačelnikom Beča Mihaelom Hojplom, u bečkom renomiranom Kunsthalle Projektraum otvoriti izložbu "Jugomuzej" beogradskog umetnika Mrđana Bajića, koji svojim delima kritički i ironično prikazuje doba od Josipa Broza Tita do Slobodana Miloševića.

Bajićeva izložba "Jugomuzej" već je postala "kultna" u zemlji, a njeni delovi sa uspehom su prikazani i u Berlinu i Parizu, kao i na Bijenalu u Sao Paulu ove godine. Nekoliko fotografija iz postavke uvršteno je i u program "Serbiart", koji Ministarstvo kulture Srbije predstavlja u Atini.

Želja organizatora je da bečkoj publici prikaže Beograd kao modernu metropolu koja se kritički suočava sa svojom novijom prošlošću. Dani Beograda u Beču deo su kulturne razmene između dva grada. U okviru manifestacije, 17. i 18. septembra biće izvedena predstava Pandorina kutija, po tekstu i u režiji Gorana Markovića, u kojoj igraju Mirjana Karanović, Bogdan Diklić, Rade Marković i Dragan Petrović.

Za 18. septembar najavljen je koncert grupe Ognjen i prijatelji, kao i Veče beogradskih pisaca Hajdane Baletić, Vladimira Arsenijevića i Vuleta Žurića.

Izložba "Prestupne godine" Kulturnog centra Beograda trajaće od 20. septembra do 11. oktobra. Beogradska grupa Darkvud Dab održaće koncert 23. septembra.

Program Centra za ženske studije

Centar za ženske studije (Srpskih vladara 34/1) upisuje ove godine od 5. do 15. septembra dvanaestu generaciju studentkinja/studenata. Jednogodišnji dodiplomski program sastoji se od osnovnog (obaveznog) dela i izbornih kurseva iz teorije književnosti, vizuelnih umetnosti, medija, antropologije srodstva, istorije, psihologije, sociologije, ljudskih prava, ekologije, političke teorije i dr. Uslovi za upis: završena srednja škola ili fakultet, znanje engleskog jezika i položen prijemni ispit. Centar za ženske studije obavezuje se na antidiskriminatornu klauzulu na osnovu koje uključivanje u naš program nema ograničenja kao što su pol, gornja starosna granica, etnička, verska ili bilo koja druga pripadnost.

Hazari u Ljubljani

Pre nekoliko dana u Ljubljani je premijerno izvedena predstava Tomaža Pandura Hazarski rečnik nastala prema istoimenom romanu Milorada Pavića. Predstava Hazarski rečnik premijeru je imala krajem juna ove godine u Beogradu, dok će ovdašnja publika moći ponovo da je vidi i na ovogodišnjem Bitefu.

Pavićev roman-leksikon Hazarski rečnik dosad je preveden na 28 jezika, a ove godine objavili su ga, u obnovljenim izdanjima, Grafički atelje "Dereta" u Beogradu, izdavačke kuće "Mano" (na slovenačkom) u Ljubljani, Memoire du livre (na francuskom) u Parizu i Azbuka (na ruskom) u Petrogradu. Slovenački izdavač je za premijeru u Ljubljani pripremio i luksuzno izdanje Pavićeve knjige.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST