Iskrivljivanje događaja iz haške sudnice

"Sećaš li se, Radomire"; "Vreme" br. 602

U poslednjem broju "Vremena", kao antrfile uz tekst o suđenju Slobodanu Miloševiću ("Sećaš li se, Radomire?"), Nenad Stefanović osvrće se na deo mog komentara u "Politici", objavljenog 19. jula, u kom kažem da su mediji i komentatori u Beogradu prećutali da su od sredine aprila svedoci Albanci postali otvoreniji u svojim odgovorima o OVK. Vaš novinar daje sledeći kontraargument: "U ‘otvorenost’ govorenja o OVK spada verovatno svedočenje Šukrija Buje, komandanta operativne zone Nerodimlje, koji je u sudnici tvrdio da nije ubio samo one vojnike i policajce koji mu nisu bili na nišanu."

Naprosto je činjenica, međutim, da su svedoci Albanci od sredine aprila bili otvoreniji u svojim odgovorima o OVK. Nekoliko primera: Šefćet Zogaj je 24. aprila 2002. godine svedočio da se OVK nalazilo u selima Pecan, Sudencan i Doberdolan, na dan kada su borbe počele i kad su civili napustili to područje. Gani Haradinaj je 1. maja rekao sudu da se u selu Dubnica OVK nalazio između vojske i civila, od kojih je petoro stradalo od minobacača. Fedrije Džafa je 2. maja svedočila da se OVK nalazio u selu Cecelija, relativno blizu (sedam kilometara) od sela u kom se početkom maja 1999. godine Fedrije nalazila sa ostalim izbeglicama. Abdulah Salihu je 9. maja odgovorio da je u septembru i oktobru 1998. godine OVK bio u blizini Ćireza i da su njeni pripadnici, zaista, maltretirali dvojicu meštana. Avdiu Bilal je 30. maja svedočio da se uoči događaja u Račku grupa pripadnika OVK nalazila na tom području osmatrajući selo.

Očigledno je, koliko i lako dokazivo, da su albanski svedoci dali ovakva svedočenja, za koja bi se moglo tvrditi da su relevantna za Miloševićevu odbranu. Ako vaš novinar istrajava da poriče tu činjenicu, onda se radi o još jednoj ilustraciji nedostatka objektivnosti, koji sprečava niz komentatora u Beogradu da adekvatno predstave realnost Miloševićevog suđenja.

Ostaje da se vidi da li će Milošević biti proglašen krivim za dela koja mu se stavljaju na teret. O tome će odluku doneti sud. Ali, svoj sud će doneti i stanovnici Srbije, kojima mediji ne čine uslugu ako iskrivljeno prikazuju događaje u sudnici.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST