Formula 1 – Velika nagrada Nemačke >

Trka za dremku

Očekivana žestoka borba pretendenata na titulu vicešampiona izostala je na stazi Hokenhajm. Biće da su u pravu oni koji tvrde da će ostatak sezone biti beskrajno dosadan

Pošto je pitanje šampiona rešeno u Francuskoj, timovi su podgrevali atmosferu pred trku u Nemačkoj najavljujući nekakve nove taktike, tri svraćanja u boks i slično ili – poput šampiona – vožnju "u korist Baričela" (Ferari). Na kraju se ispostavilo da je sve to luk i voda i da od duhovitih improvizacija nije bilo ništa, baš kao što se ni Mihael Šumaher (Ferari) – koji je vozio svoju trku, čvrsto držao prvu poziciju od starta do cilja i s hiljadama svojih navijača proslavio pobedu – nije preterano trudio da pomogne Brazilcu da se dokopa drugog ili makar trećeg mesta. "Još dok sam pre trke vozio ka mestu na startu, imao sam osećaj da s bolidom nešto nije u redu", rekao je posle trke Rubens Baričelo koga tera maler već duže vreme. "Želeli smo da izbegnemo neprijatna iznenađenja i odlučili smo da promenimo bolid uoči samog starta. Rezervni auto je bio OK, ali ipak nisam mogao ozbiljnije da ugrozim Ralfa (Šumahera, Vilijams BMW). Onda se prilikom drugog svraćanja u boks zaglavio poklopac rezervoara, što me je koštalo mesta na podijumu."

Šef tima Žan Tod potvrdio je potom da se na Rubensovom ferariju pre trke pokvario menjač, a potom je dodao da će "tim nastaviti da čini sve kako bi do kraja sezone Baričelu obezbedio drugo mesto u generalnom plasmanu".

Jedino što je malo razbilo monotoniju prošlonedeljne beskrajno dosadne trke bio je duel Huana Pabla Montoje (Vilijams BMW) i Kimija Raikonena (Meklaren Mercedes). Iako su posle lošeg starta kada ih je obišao Baričelo obojica izgubila po jedno mesto, iako je bilo jasno da je BMW-ov motor brži od Mercedesovog, Finac je čitav prvi deo trke uspešno odbijao žestoke napade Kolumbijca. Dok je vodeći trojac odmicao, Montoja mora da se mnogo iznervirao jer je manevar u oštroj krivini, kada je konačno rešio da isprednjači više, odražavao njegovo mentalno stanje nego što je bio plod racionalne odluke o pravom momentu za obilaženje. Čak četiri krivine trajala je borba točak uz točak za četvrto mesto!

"Bilo je zabavno trkati se s Kimijem", rekao je Montoja po završetku trke. "I ja i šefovi tima smo znali da sam brži, iz boksa su mi (kompjuterom) dopumpali broj obrtaja motora, i to je bilo to."

Ma koliko pomenuta situacija bila uzbudljiva, ipak je malo za trku u kojoj se očekivala taktička inventivnost ekipa koje se bore za titulu vicešampiona. Sve se završilo na pomenutom i na krajnjem konzervativizmu timova koji nisu odustajali od provereme taktike, što im i nije donelo bog zna šta u dosadašnjem toku sezone.

"Nisam očekivao da ću završiti kao drugi", rekao je Montoja novinarima na zvaničnoj konferenciji za štampu posle trke. "To mogu da zahvalim pre svega Ralfovim malerima, ali to su trke, takve stvari se dešavaju." "Sve loše što je moglo da mi se desi, desilo mi se", rezignirano je konstatovao Ralf Šumaher. "Posle svega bi trebalo da sam srećan što sam stigao treći na cilj jer, najpre me je Truli (Reno) zadržavao kad sam ga obilazio za čitav krug, onda me je Vilnev (BAR Honda) blokirao prilikom ulaska u boks, a pred kraj trke sam ponovo morao kod mehaničara jer sam imao problema s pneumatskim ventilima." Pa ipak, direktor BMW-a Mario Tisen više je nego zadovoljan osvojenim bodovima svojih vozača i izjavio je da je uz to "srećan što su se posle dugo vremena ravnopravno nosili s Ferarijem".

Dejvid Kultard (Meklaren Mercedes) na cilj je stigao peti, što je priličan uspeh za njega jer je čitavog vikenda kuburio s podešavanjem bolida. Raikonen je ostao bez bodova pre svega zbog čudne odluke šefova tima da ga prilikom prvog svraćanja pred garažu na dolivanje goriva ostave na istim gumama. Loša procena potvrdila se posle petnaestak krugova kada je Kimiju eksplodirala zadnja leva guma, što ga je koštalo bodova. Poslednji bod osvojio je Nik Hajdfild (Zauber), a trka u Hokenhajmu ostaće upamćena po tome što je čak 12 bolida odustalo pre kraja. I još jedan detalj, verovatno i sam svestan dosade koja preti ostatku sezone, pred trku u Nemačkoj jedan od najuglednijih veb sajtova F1-live.com sproveo je anketu o tome treba li u narednoj godini povećati broj bolida u timovima sa dva na tri. Od gotovo 30.000 onih koji su u anketi učestvovali, čak 63 odsto smatra da je to dobro, 35 odsto je protiv toga, a dva odsto posetilaca stranice bilo je bez stava.

Naredna trka je 18. avgusta na stazi Hungaroring za Veliku nagradu Mađarske.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

 

 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net