Meridijani

Nju Delhi: Novi čovek

Prošle nedelje Indija je dobila svog jedanaestog predsednika u ličnosti čuvenog naučnika i, kako ga nazivaju, "oca indijskog raketnog programa", 71-godišnjeg Abdula Kalama. U izveštajima se naglašava da je novi predsednik muslimanske veroispovesti što bi trebalo da doprinese smirivanju strasti i mogućih ratnih sukoba na granici između Indije i Pakistana. Ovaj skromni čovek iz Madrasa i jedan od najvećih indijskih naučnika treći je musliman na čelu zemlje u kojoj je hindu većinska religija i koja je zvanično sekularna država. U Indiji je uloga predsednika ceremonijalna, ali on je taj koji odlučuje o mandataru nove vlade ukoliko nema većinske pobede jedne partije na izborima. Očekuje se da će izbor Kalama za predsednika i njegova reputacija u zemlji omogućiti mnogoljudnoj Indiji da uđe u mirnije vode, kako bi se posvetila pitanjima ekonomskog oporavka i napretka. Kao veliki zagovornik "domaćih resursa", Abdul Kamal smatra da tako velika zemlja može mnogo više sama da uradi na pospešivanju svog razvoja na svim poljima. U kampanji za izbor predsednika podršku mu je pružio aktuelni premijer Indije Behari Vadžpaji, što se ocenjuje kao mudar politički potez. U inauguralnom govoru pred palatom parlamenta Abdul Kalam je istakao potrebu da Indija bude sekularna država: "Želim da naglasim nepokolebljivu predanost principima sekularizma koji je kamen temeljac naše nacije i ključno obeležje naše civilizacijske moći." Primopredaja dužnosti odvijala se na standardan način: novi se predsednik dovezao u palatu parlamenta zajedno s dosadašnjim predsednikom Narajanom u limuzini koju je pratila ceremonijalna konjička brigada budućih telohranitelja Abdula Kalama.

Moskva: Limonov i terorizam

U Moskvi je zvanično saopšteno da je lokalni sud naredio gašenje novina koje su povezane sa, kako se navodi, nacionalističkim piscem Eduardom Limonovim koji je nešto ranije ove godine bio i uhapšen. Kao razlog za donošenje ovakve odluke navodi se da su ove novine pozivale na nasilno rušenje vlasti u Rusiji, kao i da su zagovarale etničke konflikte. Zabrana rada novinama "Limonka", što je u slengu naziv za ručnu granatu, usledila je nakon tužbe koju je pokrenulo ministarstvo informisanja i vlasnicima je ostavljen rok od deset dana da ulože žalbu na presudu. Ovo je, u neku ruku, nastavak akcije pomenutog ministarstva pošto je početkom jula već doneta slična presuda protiv drugog nacionalističkog časopisa "Ruskije vedomosti" jer su se u njima pojavljivale pretnje upućene Jevrejima i drugim manjinskim etničkim grupama. To je bio prvi slučaj da novine budu zabranjene zbog šovinističkih komentara. Eduardu Limonovu je suđeno u Saratovu, gradu na jugu Rusije, po optužbi da je nabavljao oružje za organizovanje terorističkih napada i zbog javnih poziva na nasilno rušenje ruske vlade. Neki analitičari tvrde da je ovaj ruski pisac, čiju Nacionalnu boljševičku partiju sačinjavaju pretežno intelektualci i koja nije bila poznata po nasilju, poslužio ruskim vlastima kao žrtveno jagnje u njenim pokušajima da pokaže da je sposobna da slomi ekstremiste u jeku njihove rasističke kampanje. S tim u vezi je i sledeći događaj: nedavno je ručno napravljena eksplozivna naprava pobodena u šipku sa antisemitističkom porukom eksplodirala u rezidencijalnom delu Moskve. Na sreću, niko nije bio povređen.

London: Treća generacija

Pred britanskim višim sudom odbijena je tužba više od 100 žena koje su tvrdile da im je zdravlje ozbiljno ugroženo usled korišćenja treće generacije kontraceptivnih pilula. Tokom tromesečnog procesa, u sudnici su se pojavili naučnici koji su upozorili na činjenicu da se uobičajeni rizik korišćenja oralne kontracepcije (5:100.000 šansi za začepljenje krvnih sudova) u slučaju druge generacije pilula povećava na 15:100.000, a u slučaju treće na čak 25:100.000. Nasuprot njima, proizvođači Organon Laboratories, Schering Healthcare i Wyth ostali su pri stavu da ne postoje nikakvi dokazi o povezanosti pilula sa bolestima krvnih sudova. Obrazlažući odluku da presudi u korist proizvođača, sudija Džastis Mekej istakao je da je potpuno svestan da je takva presuda "ozbiljno razočaranje" za sve žene: "Njima može, ali i ne mora da bude uteha činjenica da je ovaj proces gotovo sigurno jedno od najtemeljnijih preispitivanja koje je problem kontraceptivnih pilula za sada izazvalo." S druge strane, Trudi Bening, koja je posle korišćenja treće generacije pilula imala začepljenje krvnih sudova a zatim i gangrenu, ocenila je da u Britaniji nema pravde i da tek završeni proces dozvoljava slobodno ubijanje žena. Kako se čini, uteha nije bila nikakva.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST